Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.04.2011.
22:46
Vestionline A

Hrvati traže svoj entitet u BiH

Hrvatski narodni sabor u BiH ponovo je uspostavljen danas u Mostaru, a blizu 500 izabranih hrvatskih funkcionera zatražilo je izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH i podelu zemlje na najmanje tri poluautonomna regiona.

I Hrvati traže svoj entitet u BiH
 

Učesnici su najavili da neće priznati uspostavljenu vlast u Federaciji BiH, koju je bez najvećih hrvatskih stranaka uspostavila Socijademokratska partija (SDP) BiH i zatražili ustavne promene kojima bi se izjednačila prava Hrvata s pravima druga dva naroda - Srba i Bošnjaka, prenela je Hina.

Lideri Hrvata u BiH zatražili su da se formira najmanje jedan entitet sa hrvatskom većinom sa sedištem u Mostaru.

Za predsednika predsedništva Hrvatskog narodnog sabora izabran je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je predsednik HDZ-a 1991. Božo Ljubić izabran za predsednika Glavnog veća, političkog i operativnog tela HNS-a, koje će koordinirati politiku na svim područjima gde u BiH žive Hrvati.

Na zasedanju je jednoglasno prihvaćena politička rezolucija u kojoj se osuđuje uspostavljanje vlasti u Federaciji BiH bez većinske političke volje Hrvata u toj zemlji i traži reforma ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati mogli samostalno da biraju svoje predstavnike.

"HNS drži da samo temeljita reforma ustava, koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", ističe se u rezoluciji koju je usvojio HNS.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su sve odluke na saboru donesene uškladu s ustavom i zakonima BiH i da neće pribegavati nikakvim nezakonitim potezima.

On je napomenuo da za poteze na zasedanju HNS-a učesnici imaju podršku hrvatskog predsednika Ive Josipovića i predsednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

"Potpora Republike Hrvatske vrlo je jasna na nivou načela i istakli su je u poslednjih nekoliko navrata predsednik i premijerka", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

On je izrazio je očekivanje da će međunarodna zajednica poništiti poslednje odluke o legalnosti uspostavljanja vlasti u Federaciji budući da ju je kao nelegalnu ocenilo Središnje izborno poverenstvo BiH.

Branko Vukelić, izaslanik predsednice hrvatske vlade i predsednice HDZ-a Jadranke Kosor, preneo je njene reči podrške.

"Imaćete nedvosmislenu potporu da osigurate jednakopravnost jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH i ova zemlja mora ostati domovina hrvatskoga naroda. Mi podržavamo takvu BiH u kojoj nema majorizacije, poštuje se volja Hrvata kao i svih triju naroda", rekao je Vukelić i pozvao Hrvate u BiH na jedinstvo.

Ovi zahtevi dolaze u trenutku kad su u porastu etničke tenzije između Hrvata i Bošnjaka i žalbe Hrvata u BiH da su marginalizovani u Federaciji BiH, navodi AFP.
 

Sreda 20.04.2011. 06:29
MI SRBI samo trebamo da huskamo i huskamo a onda stati u stranu pa nek se krve....znate ono poginu 3 hrvata i 4 muslimana...i sad pitaju Srbina koji je rezultat kaze on 7 - 0 za nas...e taj pristup
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online