Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 15.04.2011.
04:44
Vestionline A

Incko sankcioniše Dodika i RS?

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko najavio je da će međunarodna zajednica reagovati na odluku parlamenta RS o održavanju referenduma o nametnutim odlukama Suda i Tužilaštva BiH, a nije isključio ni sankcije.

Incko je rekao da će zasedati ambasadori zemalja Saveta za sprovođenje mira, koji imaju radni sastanak svakog petka, i da će razmotriti novonastalu situaciju u RS.

Valentin Incko

Upitan da li se mogu očekivati sankcije prema predsedniku RS, Incko je, kako prenosi bjeljinska BN televizija, rekao da nije "ništa isključeno".

"Razmotrićemo sutra ta pitanja i sve mere i mogućnosti su otvorene. Videćemo o kakvim pitanjima će biti referedum, ali pravo mesto gde treba da se vodi rasprava o sudu i tužilaštvu je državni parlament", rekao je Incko novinaima u Žepču.

 

Osuda iz ambasade SAD

 

SAD su osudile sve aktivnosti skupštine Republike Srpske koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija ili ih na bilo koji način potkopavaju i ocenile da su jučerašnje aktivnosti, uključujući i odluku o raspisivanju referenduma, nezakonite i antidejtonske.

 

"Poštovanje pravne države je kamen temeljac demokratskih, funkcionalnih država i predstavlja osnovnu vrednost i za SAD i za Evropsku uniju", navodi se u saopštenju američke ambasade u Sarajevu.

 

Isitče se da poštovanje Državnog suda i Ureda državnog tužioca jeste osnovna komponenta održavanja pravne države.

 

"Bilo kakvo delovanje protiv državnih pravosudnih institucija, uključujući sprovođenje referenduma, dovodi u pitanje iskrenost političkih lidera Republike Srpske u vezi sa kretanjem ka evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da ovakvo kontraproduktivno delovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju BiH od tog cilja.

 

Navodi se da ukoliko vlasti u RS imaju neke konkretne probleme koji se tiču državnih institucija, trebalo bi da rade s tim institucijama da bi se pomoglo jačanje pravne države i rešavanje tih problema.

 

"Želimo da istaknemo da oni koji poštuju pravnu državu treba da budu oni koji daju najviše podrške državnim pravosudnim institucijama. Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca", kaže se u saopštenju.

 

Kako prenose sarajevski mediji, u saopštenju se navodi da SAD ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju da rade protiv ovih institucija.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 15.04.2011. 06:54
Франц Фердинант Други, спроводи германсковатиканске интересе.
Petak 15.04.2011. 09:29
Jednom kada naprave Presedan kao sa Kosmetom, nema više nazad. Pa demokrate same tvrde da je Referendum slobodno izražena volja građana i najdemokratskiji čin, ili je drugo rešenje sila. Trećeg nema.
Petak 15.04.2011. 09:39
Само се ви тако понашајте и има да Република Српска дигне сидро одмах на првом следећем референдуму, олошу колонијалистички!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online