Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 12.04.2011.
18:47
Beta A

Dodik: Predložiću referendum

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodika predložiće Narodnoj skupštini RS donošenje odluke o održavanju referenduma na kojem bi se građani tog entiteta izjasnili o tome da li podržavaju zakone koje su nametali visoki predstavnici.

Predložiće raspisivanje referenduma: Milorad Dodik

Dodik je podršku za ovakav stav danas dobio i od Senata RS, koji je zaključio da "referendum ne sme biti tabu tema, već legalno i legitimno pravo".

Senatori su podržali i za sutra najavljenu raspravu u Parlamentu RS o Dodikovoj informaciji u kojoj kritikuje rad Suda i Tužilaštva BiH zbog, kako je navodeno, neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima i "nedejtonske i neustavne osnove" ovih pravosudnih institucija.

Dodik nije želeo da otkrije kada bi se referendum mogao održati, navodeći da je referendum "demokratski kapacitet izjašnjavanja građana i da RS, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, treba da kaže svoj stav o ponašanju visokog predstavnika".

"Kada se dobije mišljenje građana, to znači da će se svo ponašanje uskladiti sa odlukom donetom na referendumu, ako građani kažu da se ne prihvataju nametnute nadležnosti", kazao je Dodik novinarima posle sednice Senata RS.

Prema njegovim rečima, posle referenduma obaveza svih institucija će biti da pokrenu zahteve za izmenu ili ukidanje nametnutih zakona.

Dodik je naveo da Parlament RS nikada nije dao saglasnost za prenos nadležnost za formiranje pravosudnih institucija na nivou BiH i da će Skupštini predložiti da odbaci odluke o nametanju zakona od strane visokog predstavnika.

"Predložiću da Skupština konstatuje da odluka parlamenta BiH o zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH ne može da amnestira pravnu proceduru o njihovom formiranju, u smislu potrebe da se obezbedi saglasnost strana za njihovo formiranje. Moj prijedlog će biti da se Skupština RS ogradi od takavog načina formiranja Suda i Tužilaštva
BiH", naglasio je Dodik.

On je još ocenio da Sud i Tužilaštvo BiH "generišu međenacionalnu mržnju i podržavaju međunacionalnu netoleraciju u BiH", zbog čega ne mogu da imaju podršku RS.

Dodik je kazao da Državni sud i Tužilaštvo mogu biti održani, pod uslovom da se redefiništu, dodajući da RS neće pristati na formiranje Vrhovnog suda BiH.

Na Dodikovu incicijativu za sutra je zakazana posebna sednica parlamenta RS na kojoj će se raspravljati o "posledicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i (ne)delovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".

POVEZANE VESTI

Utorak 12.04.2011. 20:27
"Zelite li da Republika Srpska bude nezavisna drzava sa punim medjunarodno-pravnim subjetivitetom?." DA+ ili NE-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online