Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 12.04.2011.
18:36
Index hr A

"Slovenija da tuži Hrvatsku zbog okupacije šest sela"

Slovenija bi trebalo traži ratnu odštetu od Hrvatske jer je NDH između 1941. i 1945. godine okupirala šest slovenačkih sela, izjavio je slovenački arhivista Peter Pavel Klasinc sa Mariborskog instituta arhivistike koji će o tome, pošto je proučio preko 400 dokumenata u maju izdati knjigu.

Okupacija se ne zaboravlja
 

"Kad sam razmišljao o naslovu, smatram da treba koristiti reč okupacija", rekao je Klasinc za slovenački list Delo, a prenosi indeks.hr.

"Objavljeni dokumenti biće podloga za istoričare u pisanju istorije, a u isto vreme, Slovenija treba da razmisli o traženju ratne štete od Hrvatske", rekao je Klasinc za koga nije sporno da je NDH između 1941. i 1945. godine okupirala slovenačku teritoriju.

"NDH je okupirala deo teritorija koji je ranije okupirala Nemačka", rekao je i dodao da su sporna sela Jesenice na Dolenjskem, Slovenska vas, Nova vas, Obrežje, Rajec i Čedem u kojima se tokom rata maltretiralo stanovništvo.

"Zbog izgubljene teritorije bi trebalo tražiti odštetu. O tome se nije govorilo ni u Jugoslaviji, a ni sada u Sloveniji", rekao je Klasinc koji će, pošto knjiga bude objavljena, građu predstaviti pravnicima koji deluju u međudržavnoj komisiji.

"To sam dužan napraviti kao istoričar, a od njih zavisi kako će koristiti te informacije", rekao je Klasinc.

On kaže da će pravnike upozoriti i na katastre za koje kaže da je NDH napisala 1941. godine, a koji se razlikuju od onih ranijih i smatra da bi oni mogli uticati na granični spor između dve države.

NDH i Nemačka su 13. maja 1941. godine potpisale ugovor u kome su odredile razgraničenje na nekadašnjim granicama jugoslovenskih banovina.

Pretpostavlja se da se odgovor na pitanje zašto su se slovenačka sela našla pod upravom NDH skriva u arhivima nekadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova NDH, koji su posle Drugog svetskog rata preneti u Beograd. Klasinc već godinu i po dana čeka dozvolu za pregledanje tih dokumenata koji se drže u glavnom gradu Srbije, piše "Delo". 

Utorak 12.04.2011. 18:42
Slovenac se bori za par sela, a nasi ne da ne mogu za Krajinu, vec ni za Kosmet koji je u samoj Srbiji. Jos puno ima da prodje dana da se iscisti komunizam i jugoslavenizam iz srpskih glava. ...
Utorak 12.04.2011. 22:15
Kakva fantazija na teritoriji koja NIKADA u istoriji nije bila država nego prelazila iz ruke u ruku do 1278 kada je definitivno ispod italijanske postala provincija Rudolfa von Habsburga. Čekali su vekovima na nesretnog srpskog kralja Aleksandra da im podari Dravsku Banovinu i prizna pravo u vlasti u Kraljevini Južnih Slovena. Čak se ne zna ni ko su kada su ih jahali od Ilira, Rimljana, Kelta, Huna, Ostrogota i na kraju Slovena svi redom. Komšije Hrvati su im prema Paveliću poreklom IRANCI. Trebalo je to sve ostaviti izvan granica Srbije prema Londonskom sporazumu iz 1915 godine. Jednom će se to ispraviti.
Utorak 12.04.2011. 20:12
srbi iz srbije treba da tuze neke otcepljene drzave zbog zlocina nad srbima iz srbije posle 45-e, a ne da njihovim kadrovima isplacuje jos i peMzije, i da im omogucava otkup otete imovine .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online