Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 03.04.2011.
14:12
M. Jakšić - Vesti A

Kuću mi srušili, a sad i plac oteli

Đuro Kresojević iz Modrinog Sela nedaleko Kistanja u Bukovici, pre rata sudija u jednom od zadarskih sudova, već godinama vodi sudski spor zbog otimačine izuzetno vredne zemljišne parcele na kojoj je pre rata u mestu Turanj, samo 12 metara od mora, izgradio veoma lepu kuću.

NAZVALI GA I ZLOČINCEM: Đuro Kresojević

Nakon što je 1991. godine sa porodicom, suprugom Slavicom i sinovima Sašom i Nenadom, napustio Zadar kuća im je minirana, a na mestu gde se nalazila Slavko Župan i Joso Brkić već duže vremena grade dvojni stambeni objekt.


Kad se Đuro vratio iz izbeglištva tužio je uzurpatore svoje imovine tražeći da zemljišnu parcelu na kojem mu je bila kuća vrate u prvobitno stanje, a Županijski sud u Zadru, na njegovo zaprepašćenje, presudio je da Županu i Brkiću pripada i novoizgrađena kuća i parcela na kojoj se objekat nalazi.

Đuri je ponuđena nadoknada za zemljište u iznosu od 699.750 kuna (nesto manje od 100.000 evra).

Ključni argument drugostepenog suda u korist uzurpatora tuđe imovine bila je njihova izjava da su ušli u Đurin posed tek kad su im pojedini visoki opštinski funkcioneri rekli da je Đuro Kresojević ratni zločinac. "Doznali smo da nije ratni zločinac tek kad smo već počeli da gradimo kuću", izjavili su kasnije Župan i Brkić.

Poništena prvostepena presuda


- U prvostepenoj presudi, koja je poništena, je navedeno da su Župan i Brkić znali da grade na tuđem zemljištu i da sam im ja kao vlasnik tog zemljišta zabranio nastavak gradnje, te su na taj način potpali i pod zakonsku odredbu koja kaže da nisu bili pošteni posednici zemljišta - dodaje Đuro Kresojević.

- Nezakonito je prisiljavati me na prodaju parcele pre svega zbog Županove i Brkićeve svesne namere da mi otmu zemljište. Pa to bi valjda trebala biti moja volja šta ću ja uraditi s njim.

Rušenje objekata koje grade i uklanjanje štete na inafrastrukturi koju sam ja izgradio jedina je presuda sa kojom bi se mogao složiti. A da ne govorim o miniranoj kući i šteti koju sam pretrpio zbog njenog rušenja - ogorčen je Đuro na presudu Županijskog suda u Zadru.


Županijski sud je doneo presudu protiv interesa Đure Kresojevića i njegove porodice bez obzira što je prvostepeni sud, sprovodeći dokazni postupak, utvrdio da su Župan i Brkić bespravno gradili na Đurinom zemljištu. To se vidi i iz zapisnika Građevinske inspekcije, Ureda za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i zaštitu okoline Zadarske županije.


Đuro Kresojević najavio je tužbu međunarodnim pravnim institucijama.
 

Uzeli tuđe uz znanje vlasti

 

U obrazloženju presude suda se između ostalog navodi: "Župan i Brkić nisu stupili u posed neovlašteno već uz znanje i odobrenje tadašnjih organa vlasti pa se upravo zbog toga može smatrati kako nisu zanemarili Kresojevićevo pravo vlasništva. Nisu svesno i namerno stupili u posed tuđe nekretnine s namerom da izgrade porodične kuće i da tu imovinu prisvoje kao svoju jer je ona bila napuštena".

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.04.2011. 14:27
Djuro uzmi sto mozes inace ces izgubiti sve. To su hrvati oni se niceg ne stide.
Nedelja 03.04.2011. 14:18
...ustashki sudovi....a i taj medjunarodni je slichan....
Nedelja 03.04.2011. 15:16
šta mislite koliko među nama ima đura?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online