Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.12.2009.
16:49
Đ. Barović - Vesti A

Spasite me od osvete mudžahedina

Senad Ahmetašević, nekadašnji pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna pod komandom Fikreta Abdića, uputio je posredstvom "Vesti" apel međunarodnoj javnosti kako bi mu pomogla da dokaže da je lažno optužen za ratni zločin tokom rata u Bosni.

Već mesec dana u holandskom zatvoru: Senad Ahmetašević

Ahmetašević je uhapšen 5. novembra prošle godine u Holandiji na osnovu poternice Kantonalnog suda u Bihaću zbog sumnje da je učestvovao u navodnom masakru nad zarobljenicima koji se dogodio 11. novembra 1993. godine u Velikoj Kladuši i trenutno se nalazi u ekstradicionom pritvoru gde čeka odluku Vrhovnog suda Holandije o izručenju Bosni i Hercegovini.
 

"Molim ljude dobre volje širom planete da mi pomognu da dokažem svoju nevinost. Ležim nevin u zatvoru ne zato što sam zločinac već zato što Peti korpus hoće da se obračuna sa nama koji smo bili i ostali za Babu. Nije me strah da kažem da nikada nisam i neću biti Aliju Izetbegovića i njegove mudžahedine", kaže Ahmetašević u telefonskom razgovoru iz zatvora u Hagu.
 

Svaku noć sanja kćerku Ajlu i plače

Senad Ahmetašević priznaje da mu najteže pada činjenica da je razdvojen od svoje osmogodišnje kćerkice Ajle.
"Nema noći da se ne rasplačem kada pomislim na nju. Kada je pozovem telefonom i ona plače, kaže mi: 'Tata, molim te, dođi kući'. Hoće srce da mi pukne koliko mi je teško, ali šta da joj odgovorim. Nikada u životu nisam bio u zatvoru sem sada. Šta da joj odgovorim", priča Senad.

U optužnici protiv njega stoji da je kao pripadnik Autonomne pokrajine Zapadna Bosna 1993. godine pucao po zarobljenim pripadnicima Petog korpusa Armije BiH, te da je tada ubio Hasana Šarića.
 

Ahmetašević s druge strane tvrdi da je to potpuna neistina, te da je ovaj čovek zaista nastradao, ali godinu dana kasnije, i to od granata, o čemu su spremni da posvedoče i Šarićevi najbliži rođaci.
 

"Kada je Peti korpus Armije BiH preuzeo Veliku Kladušu sa porodicom sam 1995. napustio zemlju i nastanio se za stalno u Holandiji. Međutim, u Bosnu sam odlazio svake godine jer su mi tamo roditelji i brat. Čak sam se 2001. godine pojavio pred sudom u Bihaću zbog saobraćajnog prekršaja. Prosto je neverovatno da sam uhapšen samo zato što u poternici piše da 'podsećam likom na osobu koja je počinila zločin'. U tim sudskim spisima stoji da je ta osoba visoka oko 170 centimetara, da nema deo uha i nema pola zuba. Ja sam viši deset centimetara i imam oba uha i zube. To je valjda lako dokazivo", priča potpuno van sebe Senad.

Spomenik kao dokaz: Hasana Šarića Senad nije ubio 1993. godine kao što to navodi optužnica
 

Najviše je zgrožen nad činjenicom da je, kada je završio u pritvoru i posredstvom prijatelja iz Bosne počeo da se raspituje o Hasanu Šariću - čoveku koga je navodno ubio, saznao da je ta osoba zapravo poginula godinu dana kasnije od onog datuma koji piše u optužnici.
 

Obezbeđivao Abdića i Asima Delića

Senad Ahmetašević ponosno priznaje da je tokom rata u Bosni bio u Vojsci kojom je komandovao Fikret Abdić Babo.
"Na početku sam bio u njegovom obezbeđenju, a potom sam, sve do kraja rata, bio lični pratilac komandanta Autonomne oblasti Zapadna Bosna, generala Asima Delića".

 

"Tog Šarića nikada u životu nisam upoznao, ali sam na kraju uspeo da stupim u kontakt i sa njegovim ocem Nezirom i sa bratom Seadom. Pokazalo se da su i pored velikog gubitka pravi ljudi, jer su priznali da je Hasan ubijen 16. jula 1994. godine, i to od granate koju su ispalili pripadnici Petog korpusa Armije BiH. Njegov brat Sead je bio tamo kada je ta granata pala i on je Hasana i odneo kući. Obojica su već dali pismene izjave kada je i kako poginuo Hasan, ali su i spremni da o tome posvedoče i pred sudom. Ja sam čak nudio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da im pošaljem 500 evra za putne troškove kako bi ih ispitali. Ali, izgleda nikog u Bosni ne zanima prava istina", ističe naš sagovornik.
 

U materijalima koje nam je Ahmetašević poslao faksom, nalaze se iskazi oca i brata poginulog Hasana Šarića koji potvrđuju njegove tvrdnje, ali i brojna pisma koja je ovaj nesrećni čovek slao na sve adrese pravosudnih organa u Bosni i Hercegovini.
 

"Najpre sam istovetne faksove poslao Ministarstvu pravde i Tužilaštvu BiH, a zatim i Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću. Ali, nema nikakve reakcije. Onda sam počeo da ih zovem telefonom iz zatvora. Razgovarao sam i sa zamenikom ministra pravde i sa svim odgovornima u ostalim institucijama i svi peru ruke. Svi kažu da ne znaju ništa i da nisu nadležni. Pa ko je onda nadležan što ja nevin ležim u zatvoru", pita očajno ovaj čovek.

Utorak 22.12.2009. 07:33
Ovog covjeka licno znam i odrastao sam s njim,ove bljuvotine sa kojima njega optuzuju nemaju apsolutno nikakvog smisla,pa zar tuzilastvo jedne drzave da dopusti sebi da ga obmanjuju lopovi i ratni profiteri da bi sakrili svoja nedjela i zlocine koje su pocinili tokom ratni godina. I dok tako vreme prolazi oni se setaju slobodno po ulicama koje su nekada terorisali,pozdravljaju narod koji su nekad tukli silovali i progonili,a i dalje profitiraju i sa tim profitom podmicivaju tuzilastvo da bi ovi optuzili nevine ljude kao sto je Senad o nekim takozvanim zlocinima,od koji se on uspeo odbraniti svezanih ruku iz zatvorske celije. Bez obzira sto je on dokazao da je nevin oni nece da priznaju svoju gresku i da povucu optuzbu da bi ovaj covjek mogao otici kuci svom djetetu koje ga zeljno ocekuje. Ovo je samo jedan slucaj u nizu koji su se desavali na podrucju Zapadne Bosne gdje su ljudi optuziti za nesto sto nisu ucinili,a pravi zlocinci kao sto je tzv. general Atif Dudakovic cije je zlocine nad zarobljenim borcima Narodne Odbrane Zapadna Bosna imao prilike vidjeti citav svijet na internetu se sepure po Bosni i izigravaju neke heroje domovinskog rata. Ali ima jedan sud koji se nemoze podmititi niti platiti a taj ce sud da sudi svima. Sto se tice mog komse Senada ja se iskreno nadam da ce zdrav razum ako ne oni u Bosni mozda ovih u Holandiji prevazici te politicke igre i da ce covjeka osloboditi tih besmislenih gluposti. DJEDA VISE NEMA ONO JE ZEMLJA "BABINA" Pozdrav od Emina iz Iowe.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online