Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.03.2011.
00:41
Srna A

Vlajki: BiH je okupirana na štetu Srba i Hrvata

Nalog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da suspenduje odluke Centralne izborne komisije BiH pokazuje da je BiH okupirana i kolonizovana zemlja, a da je ta okupacija, prvenstveno, u korist Bošnjaka, a na štetu Srba i Hrvata, saopšteno je iz kabineta potpredsednika Republike Srpske Emila Vlajkija.

Traži ravnopravnost za Hrvate u BiH: Emil Vlajki
 


U saopštenju se navodi da Hrvati, koji su "pretrpeli najveće etničko čišćenje u BiH u proteklom ratu", ne mogu više da podnesu nelegitimne, nelegalne, bahate i slične namere i postupke koji ih u svakom pogledu ponižavaju".


"Ako se ova nemila situacija nastavi, imamo adekvatan predlog mjera za ispravljanje brutalno narušenog digniteta Hrvata u BiH, koji ćemo obaviti u sledeće dve sedmice", navodi Vlajki.


U saopštenju se dodaje da Hrvati "ne mogu više da podnesu ni otvorene, nasilničke pretnje koje im se upućuju", kao što su - "ako i pomislite na ravnopravnost u vidu trećeg entiteta, Tripoli će biti Diznilend u odnosu na nasilje u Federaciji", ili "nas Bošnjaka je četiri puta više".


Iz Vlajkijevog kabineta ističu da već četiri meseca upozoravaju na protekle i sadašnje nemile događaje, želeći mir i pravdu u BiH, te da se bore za hitnu promenu dela Dejtonskog sporazuma koji Hrvate stavlja u krajnje neravnopravan položaj, te traže da Hrvati, kao i dva druga konstitutivna naroda, imaju svoj entitet uz poruku "ne tražimo više, ali nećemo ni manje".


U saopštenju se dodaje da to što je Incko ukinuo odluke "jedne legalne i demokratske institucije BiH" - CIK-a, "što je oberučke podržano od SAD, a ne od američke ambasade, kako se manipulativno izveštava", pokazuje da "Anglosaksonci, koji u svetu već decenijama radi naftnih i geostrateških interesa ratuju protiv islamskih zemalja, forsiraju islamizaciju Balkana, imajući istovremeno za cilj slabljene EU".


"(Inckova) Odluka pokazuje da deo međunarodne zajednice, pomažući grubo i bahato nelegalno izabrane organe Federacije, želi da isprovocira ishitren odgovor Hrvata u BiH, kojima je strpljenje pri kraju", navodi se u saopštenju i dodaje da je "konfrontacija možda i jedan od osnovnih ciljeva onih iz međunarodne zajednice".


Visoki predstavnik u BiH Incko je juče privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te izbor predsednika i potpredsednika Federacije.

CIK BiH prethodno je doneo odluku da izbor predsednika i potpredsednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu sprovedeni u svih deset kantona u skladu zakonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online