Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
16:13
J. Arsenović - Vesti A

Neka Osman proveri i mene

Ranko Kadić, predsednik Demokratske srpske stranke u Crnoj Gori, podneo je juče u Ambasadi Srbije u Podgorici zahtev za prijem u srpsko državljanstvo. U razgovoru za "Vesti", Kadić kaže da je to učinio u znak protesta protiv diskriminatorskog crnogrskog Zakona o državljanstvu i kao čin solidarnosti sa liderom Narodne stranke Predragom Popovićem, kojem su vlasti prošle nedelje oduzele crnogorsko zato što ima srpsko državljanstvo!

Ranko Kadić: Srbi se diskriminišu
 

- Svi drugi mogu da imaju dvojno državljanstvo u Crnoj Gori osim Srba - upozorava Kadić.
 

Ako su mogli Popovića, zašto ne bi i vas ispisali iz knjige crnogorskih državljana?

Uteruju strah

 

Da li se oduzimanje državljanstva Popoviću slučajno desilo baš uoči popisa stanovništva?


- Naravno da nije. To je još jedan pritisak na Srbe u Crnoj Gori sa porukom: "Pazite kako ćete se izjasniti na popisu". Popoviću su uzeli sva dokumenta, a najavili su da će to učniti i Andriji Mandiću. Ovaj moj gest je zapravo poruka Srbima da se ne plaše. Želeo sam da razbijem taj strah, poručujući im da nam ova nesposobna Vlada Crne Gore ne može ništa.

- Popović je napravio grešku, pa se pre dve godine sam prijavio da ima dvojno državljanstvo. Oni imaju dve mogućnosti da dođu do potvrde da je neko uzeo srpsko državljanstvo. Prva je da im spisak dostavi MUP Srbije, a to je protivzakonito, a druga je da sami o tome obavestite pomoćnika crnogorskog ministra unutrašnjih poslova gospodina Osmana. Ovog etničkog Albanca režim je zadužio za oduzimanja crnogorskog državljanstva Srbima! Osmanu se neću javljati, a on ako hoće neka dođe u moju kuću lično da se uveri da li imam srpska dokumenta ili ne.

Prilično ste uvereni da se to neće desiti?

- Ako neko treba da snosi posledice onda to treba da budu politički lideri Srba u Crnoj Gori. Znate ono "ćutali smo za komuniste, ćutali smo za Jevreje, kada su došli po mene bilo je kasno". Mada, ko zna, možda će crnogorski MUP da napravi posebnu jedinicu za pronalazak Srba koji imaju srpsko državljanstvo.
 

Da li verujete da će režim učiniti sve da broj Srba bude manji, a Crnogorca da bude natpolovična većina?

- Projekat aktuelnog režima jeste da na popisu dobiju 51. odsto Crnogoraca i bar jedan posto da bude više onih koji govore crnogorski, a ne srpski. Mislim da je to nemoguća misija. U Crnoj Gori dugo je vladao dualizam kada se radi o nacionalnom izjašnjavanju, pa su ljudi govorili da su Crnogorci srpskog porekla ili Srbi iz Crne Gore. Ovakvim pritiscima režim nas je homogenizovao, pa je ovo ludilo vlasti rešilo tu dilemu. Osim toga, bar 10.000 Roma se na prošlom popisu izjasnilo da su Crnogorci, mislim da ovoga puta zbog Evrope neće moći da ih prevedu u Crnogorce.
 

Ako je Đukanović uspeo sa referendumom, zašto ne bi i sa popisom?

- Referendum je bio pokraden, a to je Amerika dozvolila jer im je bila potrebna nezavisna Crna Gora. Sada nemaju interesa da utiču na izjašnjavanje građana po nacionalnoj osnovi.
 

Sami ćemo se braniti

 

Kako ste zadovoljni reakcijom Beograda zbog pritisaka na Srbe uoči popisa?


- U Beogradu se čudne stvari dešavaju i ovakav kakav je sada ne treba da nam pomaže. Mi ćemo se sami odbraniti. Oni koji se sada, i pored ovakvih pritisaka i ucena, izjasne da su Srbi to će biti zabetonirani Srbi, Srbi zauvek. Što Srbija nešto ne uradi da reši problem gospodina Popovića koji je ostao bez ijednog ličnog dokumenta, bez vozačke dozvole, čovek ne može iz kuće da izađe. Umesto da mu pomogne, ona se izvinjava Crnoj Gori. Videli ste i kod Strategije o odnosima Srbije prema Srbima u regionu. Čim je Krivokapić podigao glas, Srbija je odustala od zalaganja da se Srbima vrati konstitutivni status srpskom narodu u Crnoj Gori.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 16:47
Daje da se NJEGOS digne i da vidi sta mu NESOJI uradise od Crne Gore sve bi ih prokleo.Nicija nije gorela do zore pa nece ni Milova .Siptari i Muslimani su napravili Nezavisnu Crnu Goru uz pomoc izdajica i nesoja zavadili BRACU da se psuju i mrze ZASTO.Zarad Milove privatne drzave.U pamet se CRNOGORCI kome BRAT NIJE BRAT TUDJIN MU JE GOSPODAR.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online