Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.03.2011.
00:10
Srna A

"Indira Vrbljanac veći krvnik od Azre"

Tužilaštvo BiH treba da pod hitno procesuira slučaj protiv ratne upravnice ženskog logora u Bosanskom brodu Indire Vrbljanac-Kamerić zbog maltretiranja i navođenja na silovanje stotina srpskih zatvorenica, kao i da na teret Azri Bašić stavi i zločine počinjeni nad Srbima u logoru na stadionu "Polet" 1992. godine, tvrdi predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac.

Indira Vrbljanac-Kamerić (levo) i fotografija stadiona pretvorenog u mučilište (desno)

On smatra da je Tužilaštvo BiH, pre hapšenja Bašićeve u SAD, trebalo da procesuira Indiru Vrbljanac-Kamerić, koja je odgovorna za brojne zločine počinjene nad Srbima tokom proteklog rata u Brodu i drugim mestima u Posavini, a koja je Bašićevoj bila nadređena.

Takođe, tvrdi Grabovac, tužilaštvo je napravilo propust u krivičnoj prijavi protiv Azre Bašić jer joj na teret nisu stavljeni zločini počinjeni nad Srbima u logoru na stadionu "Polet" u Brodu 1992. godine.

"Kroz ovaj logor prošlo je više od 300 Srba iz više opština Republike Spske od kojih je većina fizički bila maltretirana i ubijena, a čiji se posmrtni ostaci danas nalaze u masovnim grobnicama ili su delimično ekshumirani", rekao je Grabovac.

Svedokinja: Tukli me bombom i boli noževima

 

Indira Vrbljanac-Kamerić bila je ratna upravnica ženskog logora u Brodu, u kojem je nekoliko stotina Srpkinja silovano i zlostavljano. Ona je 2007. godine radila kao sudija u Tuzlanskom kantonu, a dve godine kasnije zaposlila se u Poreskoj upravi u Tuzli.

 

Indira Vrbljanac-Kamerić bila je najgori zlotvor od svih mučitelja u ženskom logoru u Brodu, gde su me silovali, sekli po rukama, zabadali mi nož u glavu i udarali bombom dok mi nisu izbili sve zube, ispričala je logorašica Mara Ivanović-Šili (73).

 

Mara Ivanović-Šili (73), koja je preživela golgotu u hrvatskim logorima u Bosanskom Brodu i Orašju tokom 1992. godine, tvrdi da je Indira Vrbljanac-Kamerić bila na čelu ratnih zločinaca koji su zlostavljali, tukli i ubijali zatvorenike.


"Od svih tih zlikovaca, Indira je bila najokrutnija. Tukla nas je čim je stigla! Nikada neću zaboraviti njenu drvenu palicu umrljanu srpskom krvlju! Uživala je da štiklama gazi po zatvorenicima“, ispričala je Mara, koja je prva dva meseca zatočeništva provela u ćeliji u skladištu robne kuće u Bosanskom Brodu, gde su, kako kaže, zločinci dolazili jedan za drugim i iživljavali se nad njom!

 

"Sekli su me po rukama! Nož su mi zabadali u glavu! Bombom su me udarali po ustima i izbili mi sve zube! Iz njih je izbijala mržnja prema svemu što je srpsko!“, svedoči Mara.

 

Ona ističe da je Indira Vrbljanac-Kamerić bila komandant ženskog zatvora i lično određivala žene koje su ustašama odvođene na silovanje.


Prema njenom svedočenju, u logoru u Orašju „ustaše su pred našim očima zaklale 13 srpskih vojnika! Kada su ih odneli, naterali su nas da kupimo prolivenu krv! Povraćala sam i kupila krv! Ta stravična slika često me probudi! „.

On je podsetio da je Udruženje logoraša iz Broda tužbeni zahtev i dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Brodu dostavilo Haškom tribunalu 2002. godine, a 2008. godine Tužilaštvu BiH, ali da nažalost niko do sada nije procesuiran za te zločine.

Američke vlasti uhapsile su 15. marta u državi Kentaki Azru Bašić, pripadnicu brigade Hrvatske vojske, optuženu za mučenje i ubistva Srba u logorima u Derventi od aprila do juna 1992. godine.

Kroz hrvatske logore u Bosanskom Brodu tokom rata prošlo više od 2.000 logoraša, a komanda HVO organizovala je podvođenja i silovanja Srpkinja u tom gradu.

Za zločine nad brodskim Srbima do sada podignuta optužnica samo protiv upravnika ženskog logora Indire Vrbljanac-Kamerić, ali je ona uprkos brojnim dokazima o zločinima koje je počinila puštena da se brani sa slobode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online