Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2011.
08:41
Pressonline A

Srbin i treći put osuđen bez dokaza!

Pred istim sudom, sa istim obrazloženjem, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Krajine Čedomir Jović po treći put je u Osijeku osuđen na pet godina zatvora. Jović, koji je u pritvoru već dve i po godine. Osuđen je za komandnu odgovornost iako je Vrhovni sud Hrvatske već dva puta ukinuo takvu presudu.

Čedomir Jović u osiječkom sudu

Vrhovni sud Hrvatske, koji je već dva puta ukinuo presude istog suda i pod istim obrazloženjem, i treći put će se suočiti sa slučajem Jović. A u srpskom Ministarstvu pravde kažu da bi treće ukidanje presude otvorilo pitanje da li se Srbima u Hrvatskoj sudi na osnovu činjenica i dokaza ili je reč o političkim suđenjima.

Bez obzira na to što je Vrhovni sud Hrvatske već dva puta ukidao identičnu presudu Joviću, Županijski sud u Osijeku ponovo je utvrdio da on kao komandir vojne policije u Dalju nije sprečio fizička i psihička zlostavljanje petoro civila u kojima je ubijen Antun Kundić iz Erduta.

Joviću od pomoći nije bilo ni to što je njegov predmet, uz slučaj nedavno oslobođenog Tihomira Purde, bio tema razgovora na sastanku srpskih i hrvatskih tužilaca početkom godine, kada se čak govorilo i o "trampi procesa".

"Sud je zauzeo stav da se radi o stvarnom zapovedniku Vojne policije Vojske RSK, koji je bio informisan o postupanju svojih podređenih. Ovo nije pravosnažna presuda i slučaj ponovo ide pred Vrhovni sud Hrvatske. Joviću je produžen pritvor, a vreme provedeno u pritvoru uračunava mu se u odsluženje kazne", rekao je za "Press" portparol Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rozac.

Ukidajući prethodne presude, Vrhovni sud Hrvatske osporavao je upravo tu tvrdnju - da je Jović imao komandnu odgovornost.

Kako je očigledno da Jović ne dobija pošteno suđenje u Osijeku, predstavnici srpskog ministarstva pravde i tužilaštva za ratne zločine u razgovoru sa hrvatskim kolegama pokrenuli su pitanje njegovog statusa, ali to nije urodilo plodom.

Štrbac: Sudije rade pod pritiskom

 

Savo Štrbac, direktor "Veritasa", kaže da prema dosadašnjoj praksi očekuje da Vrhovni sud Hrvatske preuzme vođenje slučaja "Jović" i donese konačnu odluku.

 

"U arhivi 'Veritasa' imamo dosta presuda koji ne bi mogle da prođu bilo koju nepristrasnu reviziju. Inostrane revizije uočile su masu donesenih presuda sa pogrešnom procedurom i bez valjanih dokaza. Hrvatska sada ima zakone usklađene sa evropskim standardima, ali na prvostepenom nivou ima dosta sudija koji pod uticajem sredine donose takve presude, jer su tako veći Hrvati, u suprotnom bi bili izdajnici. Što se više Hrvatska približava EU, sve je više onih kojima je stalo da pređu prepreke pre svega u oblastima pravosuđa i ljudskih prava. Zato Vrhovni sud ukida takve presude", kaže Štrbac.

U srpskom ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine tvrde da su za Jovića "učinili sve što je bilo u njihovoj moći".

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, kaže da je mogućnost da Srbija preuzme slučaj Jovića izgubljena pošto se predmet uveliko vodi pred hrvatskim sudovima.

"Kada proces otpočne pred sudom, kasno je za preuzimanje suda neke druge države. Isto kao što mi ne možemo slučaj Jurišić da predamo tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Ostaje nam samo da vidimo sad kako će da se izjasni Vrhovni sud Hrvatske", kaže Vekarić.

U Ministarstvu pravde navode da bi treće ukidanje ozbiljno dovelo u pitanje rad županijskog suda u Osijeku i otvorilo pitanje da li se Srbima u Hrvatskoj sudi na osnovu činjenica i dokaza ili je reč o političkim suđenjima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online