Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.03.2011.
12:00
S. Princip - Vesti A

Srbija zaboravila svog heroja

"Srbija i Australija trebalo bi da Draganu Vasiljkoviću pruže istu priliku, kao i u slučaju Tihomira Purde - da hrvatskim istražnim organima ponude saslušanje Kapetana Dragana u Australiji." Ovo smatra njegova supruga Nada Lukić koja se, u pokušaju da pokrene srpske vlasti, obratila predsedniku Republike Borisu Tadiću, kao i tamošnjim ministarstvima pravosuđa i inostranih poslova.

Vasiljković i Nada Lukić sa protom Đurom Đurđevićem i Žikom Mijićem
 



Gospođa Lukić piše da se njen muž "bez ikakve optužnice, čak ni dokaza, a kamoli presude, nalazi već skoro šest godina u australijskom zatvoru. Uhapšen je u januaru 2006. godine, na osnovu zahteva hrvatske vlade koja ga jedino traži zbog istrage o navodnom ratnom zločinu."
 

"Taj šturi zahtev od 20-ak redaka nikada nije proširen niti obrazložen", navodi ona i nastavlja: "Međutim, bez obzira na tu činjenicu, on je i dan-danas u betonskoj ćeliji-samici i doslovce u okovima, sa pravom na ograničenu posetu i jedan telefonski razgovor od pet minuta dnevno. Iako je Dragan državljanin Srbije, organi vlasti u srpskoj prestonici do sada, barem zvanično, nisu pokazali nikakvo interesovanje za njegovu sudbinu."
 

Gospođa Lukić dalje piše: "Nije potrebno da vam napominjem u kolikoj se meri on oseća napuštenim od Srbije za koju je išao da se bori sa najplemenitijim namerama. Obraćam vam se, stoga, u očajničkom pokušaju da napokon skrenem pažnju vlasti u Srbiji na njegov slučaj. Molim vas da intervenišete, ne kao za čoveka kojeg su nekada u Srbiji smatrali herojem, već kao za običnog anonimnog građanina, koji tako nešto logično može i treba da očekuje od predsednika svoje države."
 

"Pred nama je ovih dana (bio) slučaj Tihomira Purde koga traži Srbija. Bez obzira na to šta u tom slučaju bude odlučeno, moje pitanje za vas, gospodine predsedniče, a u ovo beznadežno vreme za nas, jeste: Možete li pokrenuti inicijativu da se moj suprug Dragan Vasiljković tretira na sličan način, da zahtevate-predložite da hrvatski istražni organi dođu ovde i ispitaju ga u prisustvu predstavnika srpske vlade?"
 

"Ubeđena sam da bi takva inicijativa iz Beograda bila dočekana s razumevanjem australijskih vlasti, jer bi i njima pomogla da se razreši jedan dugi, mukotrpni, skupi i pre svega nepravedni proces u kojem je moj suprug jedina žrtva. On, međutim, neće biti i poslednja žrtva. Jer, sličnu sudbinu može uskoro da doživi veći broj Srba na ovom prostoru. On je samo prvi od njih."
 

"Treba li da kažem, gospodine Tadiću, da nam je malo nade preostalo, i da je Srbija osnov te nade za nas danas?", stoji u pismu Nade Lukić koje je prošle nedelje isporučeno na tri adrese.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online