Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.03.2011.
14:27 >> 16:09h
Srna A

Protest vehabija u Sarajevu

Oko 150 pripadnika vehabijskog pokreta održali su danas, ispred zgrade zajedničkih institucija BiH u Sarajevu, skup podrške osobama koje se nalaze u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u BiH zbog toga što, prema ocenama nadležnih, predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost.

Vehabije tvrde da su im ugrožena prava

Uz prepoznatljiv način odevanja i pod zastavama jedicine "El Mudžahid" okupljeni su nosili transparente "Ne sme se dozvoliti bosanski Gvantanamo", "Svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica", a čuo se i poklič "Alahu ekber".

Skup je protekao mirno, a obezbeđivale su ga jake policijske snage.

Jedan od organizatora skupa Nađa Dizdarević izjavila je da su protest podržale sve islamske organizacije i internet sajtovi i da će ubuduće pisati peticije, kako bi parlamentarci promenili zakone i onemogućili da lica afroazijskog porekla bez dokaza budu proglašavana pretnjom za nacionalnu bezbednost.

"Protestujemo da damo podršku Imadu el Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, Fadilu Al Hamdaniju, Nudinu Gaciju, Zijadu Al Gartaniju, Amaru Al Hamši, Ahmedu Al Fartahiju", rekla je Dizdarevićeva.

Bivši pripadnik jedinice "El Mudžahid" Aiman Avad zatražio je izmene zakona kako bi bilo onemogućeno da se lica afroazijskog porekla proglašavaju pretnjom za nacionalnu bezbednost BiH bez, kako kaže, dokaza.

"Izašao sam pre godinu i po dana iz zatvora i niko me iz Tužilaštva nije nazvao ni da me pita po čemu sam pretnja za nacionanlu bezbednost BiH. Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH izmišlja dokaze, a njen direktor Almir Džuvo sedi u kancelariji i po diktatu optužuje te ljude, jer ne trebaju BiH", rekao je Avad.

Poziv na ujedinjene muslimana

 

"... Do sada smo srcem osudili kidnapovanje brata Abu Hamze pa se broj onih koji su imali sličnu sudbinu iz dana u dan povećavao i još se povećava. Osudili smo srcem i nelegalno oduzimanje državljanstva, pa je samo u prošlom mesecu otkazano gostoprimstvo u BiH i izbrisano iz evidencije više od 120 braće Arapa. Iz dana u dan naša osuda srcem se pretvara u nezainteresovanost, a broj žrtava borbe protiv islama i muslimana svakodnevno se povećava. Mi i dalje šutimo i čudimo se", stoji u pismu Nađe Dizdarević pod naslovom „Muslimani, ujedinite se".

"Ovim pismom pozivam sve muslimane da se probudimo, da se ujedinimo i sve ono oko čega se razilazimo da ostavimo po strani, jer sada imamo pametnijeg posla. Hajde da se udružimo u ovom poslu, da nam ovo bude prilika da šejtana tjeramo i dušmanima pokažemo da smo mi ipak jedinstveni u borbi protiv zuluma nad bilo kojim muslimanom", navodi dalje Dizdarevićeva.

Pripadnici vehabijskog pokreta su istakli da žele da skrenu pažnju na uslove u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima u Istočnom Sarajevu.

Organizator protesta Nađa Dizdarević rekla je novinarima da vlasti BiH moraju da iznesu dokaze kada tvrde da su osobe koje su u Imigracionom centru opasne po nacionalnu bezbednost.

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić potvrdio je ranije Srni da je skup prijavio Bilal Isaković iz Zenice, te da će kantonalna policija, u skladu sa zakonom, obezbeđivati ovo okupljanje građana.


Povodom organizovanja skupa, na portalima islamskih organizacija i društvenoj mreži "Fejsbuk" objavljeno je otvoreno pismo Nađe Dizdarević naslovljeno sa "Muslimani, ujedinite se!".


"Hajde da se udružimo u ovom poslu, da nam ovo bude prilika da šejtana teramo i dušmanima pokažemo da smo mi, ipak, jedinstveni u borbi protiv zuluma nad bilo kojim muslimanom", navodi se u pismu Dizdarevićeve.


Nađa Dizdarević javnosti u BiH poznata je po tome što se godinama lažno predstavljala kao supruga Omara Boudela Hadža, koji je 2001. godine kao član "alžirske šestorke" uhapšen u Sarajevu, nakon čega su ga američke vlasti prebacile u Gvantanamo.

Hadž je prošle godine vraćen u Sarajevo sa još četiri člana te grupe i sa Dizdarevićevom se uopšte ne viđa.

 

Galijašević: Zastrašivanje naroda u BiH 


Današnji skup deo je matrice zastrašivanja svih naroda u BiH i pokazuje pravo lice današnjeg Sarajeva, ocenio je član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.


"Ovo se može tumačiti i kao vid političkog pritiska na javnost u BiH, odnosno Republiku Srpsku i hrvatske opštine u BiH. Terorizam nije samo konkretno nasilje, nego i pretnja nasiljem i današnji protesti su deo matrice zastrašivanja naroda u BiH", rekao je Galijašević Srni.


On je naglasio da je zalaganje za oslobađanje osoba koja predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti pokazivanje pravog lica Sarajeva.


"To više nije priča o građanskom i multietničkom Sarajevu, nego o njegovom pravom ružnom licu. Ako je organizator protesta supruga Omara Boudela Hadža (Nađa Dizdarević), koji je u Gvantanamu proveo par godina i koji je deo `alžirske grupe`, onda je svima jasno da multietničko Sarajevo ne postoji", konstatovao je Galijašević.


On je naglasio da je zalaganje za lica koja predstavljaju opasnost po BiH, ali i celu Evropu udar na suživot u BiH.
 

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 14:59
Crna zemljo Nemanjica , sta doceka !!! Uh, samo da nam se pruzi prilika , dobice te "prava " kod sv. Petra !!!
Subota 12.03.2011. 20:05
More feredze da im obucu svima ...iskali su ga, evo im ga ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online