Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Subota 12.03.2011.
15:11
D. Lj. Joksić - Vesti A

Za deceniju ceo Balkan islamski

Ekspertski tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala nedavno je obelodanio plan radikalnih islamskih grupa iz celog sveta koji nameravaju da uz pomoć vehabija iz BiH otvore pet velikih simultanih žarišta po svetu, od kojih je jedno i područje Balkana. Sa tim planovima je upoznat i bivši obaveštajac, profesor bezbednosti iz Skoplja, Ivan Babanovski koji u intervjuu ze "Vesti" analizira njihovu težinu i domete.

Al Kaida udara iz Sarajeva i Skoplja: Ivan Babanovski

Šta smeraju radikalni islamski elementi?
- Na nivou radikalne islamske internacionale oni već sprovode zacrtane planove - jedan je "Balkan 2020", a drugi "3000".

Plan "Balkan 2020" predviđa da se preko nevladinih i humanitarnih organizacija i određenih političkih struktura muslimanskih i albanskih etničkih grupa do 2020. ceo Balkan islamizuje i posluži im kao "nosač aviona" za široko otvaranje vrata za prodor islama u Evropu".


Da li postoje i gde se nalaze centri za ostvarivanje tog cilja?
- Postoje dva centra. Jedan je u Sarajevu, a drugi bi trebalo da bude u Skoplju zbog procene da je Makedonija najnestabilnija u pogledu političkog, ekonomskog, vojnog i bezbednosnog stanja. Zato se materijalni, finansijski i kadrovski resursi islamskih radikalnih organizacija stacioniraju na ovim prostorima.

Oni smatraju da je situacija u Sarajevu i Federaciji BiH sada stabilizovana kroz delovanje mudžahedina i radikalnih vehabista povezanih i pod kontrolom Al Kadine mreže, što će im poslužiti da do kraja 2020. godine islamizuju Balkan.


Šta je predviđeno planom "3000"?
- Taj plan ima zadatak da u prvoj fazi radi na stvaranju sveislamske države od Atlantika i Španije do Urala. U drugoj fazi, do kraja 3000. godine, prema njihovim zamislima, ceo svet treba da bude islamiziran, a da hrišćani praktično budu likvidirani sa planete Zemlje.U svemu tome i radikalni islamisti sa naših prostora imaju aktivnu i egzekutivnu ulogu.

Iz Prizrenske lige u panislamizam

 

Da li je i u kojoj meri Islamska verska zajednica povezana sa radikalnim islamistima?
- Upravo preko Islamske verske zajednice iz arapsko muslimanskih zemalja albanskim strankama u Makedoniji stižu komande i uputstva da prestaje delovanje Muslimana i Albanaca sa pozicija Prizrenske lige i panalbanizma.


Sada se prelazi u višu fazu delovanja - na pozicije panislamizma, pošto je panislamizam značajni i daleko važniji za sve Muslimane sveta u pravcu izgradnje jedne svemuslimanske islamske države, nego što je stvaranje velike Albanije.


Da li je to poznato makedonskim bezbednosnim službama i šta one preduzimaju?
- Mislim da kadrovski, organizaciono i finansijski makedonske obaveštajne službe nisu u situaciji da se suprotstave prodorima ekstremnog islamskog radikalizma i džihadizma i to zbog nesrećne kombinacije koalicionih partnera na vlasti.


Šta vi kao čovek koji pomno prati i analizira delovanje islamskih ekstremista, predlažete?
- Smatram da sve bezbednosno političke i obaveštajne službe na Balkanu, uz pomoć obaveštajne uprave NATO i vodećih tajnih službi Zapada, treba da organizuju zajedničke timove koji bi se angažovali na operativno tehničkom praćenju aktera internacionalnih islamističko terorističkih planova "Balkan 2020" i plana "3000".

Jer, aktivnosti radikalnih islamista ne ugrožavaju samo Balkan, već su realna pretnja bezbednosti građana i zemalja članica EU, SAD i Izraela.

Nejaki kapaciteti


Kapaciteti policijsko bezbednosnih službi balkanskih država su veoma skromni. Oni nisu nikakva garancija za uspešno otkrivanje, praćenje i onemogućavanje terorističkih akcija koje planiraju ekstremne islamske grupe i organizacije Al Kaidine mreže na Balkanu i Evropi, smatra Babanovski.

POVEZANE VESTI

Subota 12.03.2011. 15:14
Pun mi Q....ekspertskih timova ! Gde ste bili 90 tih godina ?
Subota 12.03.2011. 15:26
Sve je ovo lepo, ali ipak su se malo zeznuli. Naime, zaboravili su da je Balkan srpski, a sa "ludim" Srbima se nije šaliti! Ako igde propadne radikalni islamizam to će biti upravo ovde, srušiće se kao i mnoge druge velike ideje koje su trebale preći preko srpskih leđa. 'Ebaćemo im kevu, bre, samo nek dođu, ima da plate za sve - od turaka do šiptara musavih!!!
Subota 12.03.2011. 17:14
Amerikanci i Evropa će za naftu da prepuste Bosnu, Srbiju, Makedoniju i Albaniju muslimanima i kraj priče. Da nije Jadranske obale otišli bi Crnogorci u toj korpi. Mi smo samo pioni u igri koju smo sami prihvatili to je jasno. Nas te sudbine može da spase samo veza sa Rusijom i niko više. Ostali odoše glavačke u islam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online