Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.03.2011.
09:15 >> 11:27h
Srna A

Crnogorci prodaju oružje Gadafiju?

Usred rata u Libiji Crna Gora je na stupcima internet izdanja "Njujork tajmsa" povezana sa režimom Moamera el Gadafija, pošto se pominju navodni poslovni aranžmani njene kompanije za trgovinu oružjem "Jugoimport Mont" i njen izvršni direktor Zoran Damjanović.

U svom blogu u "Njujork tajmsu" autor Si Džej Čivers integralno je preneo tekst albanskog lista "Šekuli" u kome piše da je crnogorska kompanija "Jugoimport Mont" naručila 150.000 minobacačkih projektila, ali da oni nikad nisu stigli u Crnu Goru, već su završili u Libiji.

Zna kako da "zaobiđe" sankcije: Moamer el Gadafi

Damjanović je "Vijestima" rekao da je to ordinarna laž, priznajući da je kompanija "Montenegro difens industri", kako se sada zove bivši "Jugoimport Mont", trgovala sa Albanijom, ali da oružje koje potiče iz te zemlje nije izvozila u Libiju.

"Šekuli" piše da je u januaru 2010. godine "MEICO", kompanija u vlasništvu Ministarstva odbrane Albanije učestvovala u kompleksnoj operaciji izvoza 150.000 minobacačkih projektila kalibra 82 milimetara u Libiju. Libija tada nije bila pod međunarodnim sankcijama koje bi sprečile legalan izvoz ili uvoz oružja.

Napominje se da je jedan od ljudi koji je omogućio šverc Srbin Slobodan Pešić, koji je prekršio embargo UN i švercovao oružje u Liberiju dok je predsednik bio Čarls Tejlor, koji je sada na suđenju u Hagu, dok je drugi Zoran Damjanović koji je proveo neko vreme u zatvoru u Crnoj Gori zbog pokušaja šverca pušaka M-70 i M-72.

"Šekuli" napominje da je Vojska Crne Gore 2009. godine ukinula upotrebu 82-milimetarskih minobacača, pa je kranje sumnjivo da se kupuju projektili za oružja koja su van upotrebe, te da je plaćanje obavljeno preko "Nikšićke banke" (koja već više godina posluje pod novim imenom "Prva banka Crne Gore"), koja je isporuku platila sredstvima obezbeđenim iz libijske kompanije "LAFIK".

Prema podacima dostupnim iz najveće albanske luke Drač, brod opremljen kontejnerima koji su puni minobacačkih projektila išao je jugozapadnim kursom u Jadranskom moru, a Crna Gora se nalazi severno od Albanije. Ova "misterija" objašnjena je podacima iz libijske luke Ras Lanuf, koja pokazuje da je taj brod istovario teret u toj luci, i napustio je potpuno prazan, piše ovaj albanski list.

"Snimak koji je objavio `Gardijan` pokazuje zaplenjeno oružje u libijskom gradu Tobruku gde se jasno vidi da je proizvedeno u kompaniji za proizvodnju oružja, "Polikani" u južnoj Albaniji", zaključuje Đerđ Tanasi, autor članka u listu "Šekuli".

Najstroža kontrola trgovine oružjem

 

"Kompanija 'Montenegro difens industri' nije prodavala oružje Libiji, a medijske spekulacije u vezi sa time su apsolutna laž", izjavio je agenciji Beta Zoran Damjanović i ukazao da je izvoz oružja izvozni posao koji se najviše kontroliše.

 

"Niti jedan metak se ne može prodati bez višestruke kontrole, bez znanja i saglasnosti svih nadležnih organa", kazao je Damjanović.

 

Prema njegovim rečima, za svaki eventualni izvoz vojne opreme saglasnost daju tri ministarstva - inostranih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova, a izvoznu dozvolu daje Ministarstvo ekonomije.

 

Damjanović je naveo da firma "Jugoimport mont" i "Prva banka Crne Gore" ne postoje već četiri godine, kao i da u januaru prošle godine nije bilo nikakvog posla sa Albanijom.

 

Damjanović tvrdi da medijske spekulacije o navodnoj prodaji oružja Libiji imaju određene političke ciljeve, koji se tiču kako Crne Gore, tako i Albanije.

 

Takvim tekstovima se, po njegovim rečima, pokušava kompromitovati vlast, a pogotovu sada u vezi sa situacijom u Libiji.

 

Damjanović je podsetio da su sankcije za izvoz oružja Libiji uvedene tek pre desetak dana, pa sve i da je prodavano oružje toj zemlji, "a nije", za nju sankcije važe tek odnedavno.

 

Damjanović je podgoričkom listu "Vijesti" rekao da se sa Libijom "nekad dosta radilo" i naveo da je sa Libijom "zadnjih mjeseci" radila i beogradska firma "Jugoimport SDR", a da "Montenegro difens industri" nije želela da joj konkuriše.

 

"Imali smo dovoljno posla da ne bodemo prstom u oko firmu koja nas je nekada osnovala", rekao je Damjanović za "Vijesti".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2011. 11:11
Britanske novine su pune napisa o vrsti oruzja i RAKETAMA koje poseduje Gadafi, a isporucene su od strane Britanaca i obuku su vrsili pripadnici SAS. U tome jeste poenta otporu za kopnenu invaziju jer javnost vristi da ce "englesko oruzje ubijati Engleze". Sad ce im valjda biti lakse da krenu kada ih budu ubijale albanske granate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online