Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 04.03.2011.
10:03 >> 17:04h
Vestionline A

Divjak u ekstradicionom pritvoru, policija čuvala srpsku ambasadu

Bivši bosanski general Jovan Divjak, koji je sinoć uhapšen u Beču, izveden je danas pred sudiju u Kornojburgu, koji je, uvaživši zahtev državnog tužilaštva, odlučio da on bude smešten u ekstradicioni pritvor. Danas je u Sarajevu održan protest sa koga e zatraženo puštanje Divjaka na slobodu, tokom koga su ambasadu Srbije u Sarajevu čuvala dva policijska kordona koja su sprečavala prilaz demonstrantima. Protest je okončan bez incidenata.

Jovan Divjak i još 18 osoba na poternici Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj 

Portparol suda u Kornojburgu Krista Zemanek saopštila je da je Divjaku izrečena odluka o ekstradicionom pitvoru koji je za sada određen na 14 dana, što je uobičajeni rok. Ona je dodala da se očekuje žalba Divjaka na tu odluku.


Portparol državnog tužilaštva suda u Kornojburgu Fridrih Kel izjavio je da je Divjak po privođenju prebačen u zatvor suda u Kornojburgu. On je naglasio da je hapšenje usledilo na osnovu naloga koji je izdao sud u Beogradu.


Kel je napomenuo da je ambasada BiH u Austriji odmah informisana o hapšenju njenog državljanina, i njeni službenici se brinu o Divjaku.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je, da se u tom tužilaštvu oštro protive da neko drugi istražuje i podiže optužnice u slučajevima u kojima su se navodni zločini dogodili na teritoriji BiH, a osumnjičeni su državljani BiH.

"Kako bi bilo da mi raspisujemo poternice za državljanima Srbije osumnjičenim za zločine na Kosovu?", postavio je pitanje Grubešić, sugerišući da je "krajnje vreme da Srbija prestane da raspisuje poternice zbog događaja u različitim delovima nekadašnje zajedničke države".

Pokrenuta procedura za izručenje Divjaka BiH

 

Tužilaštvo BiH je, preko Ministarstva pravde, uputilo danas predlog austrijskim vlastima za donošenje molbe za izručenje Jovana Divjaka pravosuđu BiH.

 

 

U saopštenju se navodi da se "ovaj zahtev temelji na činjenicama da je u Tužilaštvu BiH, u Posebnom odeljenju za ratne zločine, u procesu predmet koji se odnosi na događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu".

 

"U tom predmetu je donesena naredba o sprovođenju istrage protiv više osumnjičenih. Predmeti ratnih zločina koji su se desili u BiH i gde su osumnjičeni državljani BiH, u nadležnosti su pravosuđa Bosne i Hercegovine", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

 

Dodaje se da "Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj, s obzirom da se radi o predmetu koji je u radu u Tužilaštvu BiH".

 

 

Vukčević pričao sa kolegom iz BiH

 

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kontaktirao je jutros glavnog tužioca BiH Milorada Barašina u vezi sa hapšenjem Divjaka i slučaja "Dobrovoljačka", izjavio je portparol srpskog Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

 

On je podsetio da se o predmetu "Dobrovoljačka" vodi istraga u Srbiji i u Sarajevu.


Prema rečima ministra spoljnih poslova BiH Svena Alkalaja, ambasador BiH u Beču Haris Hrle u kontaktu je s Divjakom, kome je pružena sva potrebna konzularna pomoć.

"Ovde smo zbog deda Jove"

Nekoliko stotina učesnika protesta koji je organizovan preko Fejsbuka okupilo se danas u 13 časova ispred Ambasade Austrije u Sarajevu, potom su uz zvižduke prošli pored Predsedništva BiH i uputili se ka Ambasadi Srbije.

Demonstranti su tražili oslobađanje Divjaka i skandirali "Vratite nam Jovu" te nosili transparente "Da li je žrtva sada postala zločinac?".

Demonstranti u Sarajevu


Saobraćaj ispred Predsedništva BiH je blokiralo nekoliko stotina dece, noseći transparente "Ovde smo zbog dede Jove".

Divjak je osnivač humanitarnog udruženja "Obrazovanje gradi BiH", koje pomaže deci žrtavama rata

Šetnjom kroz centar Sarajeva okončan je mirni Protest je prošao bez incidenata, a okončan je šetnjom kroz centar Sarajeva.

Za sutra u 13 časova najavljen je novi - ispred austrijske Ambasade u BiH.

Protesna nota Srbiji

Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo je danas protestnu notu Srbiji zbog Divjakovog hapšenja u Beču.

Sven Alkalaj

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je rekao da će BiH tražiti da se Divjak brani sa slobode uz kauciju.

"Ministarstvo spoljnih poslova BiH učiniće sve potrebne napore jer nam je osnovni zadatak zaštita građana BiH, a naročito u ovakvim slučajevima nepravednih optužnica", kazao je Alkalaj.

On je ocenio da je "hapšenje Divjaka po poternici Srbije politički motivisan korak radi relativizovanja njene krivice za dešavanja u proteklom ratu u BiH".

Trišić-Babić: Alkalajev lični, a ne stav MIP BiH

Zamenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da diplomatska nota koju je ministar Alkalaj uputio Ambasadi Srbije u BiH, a kojom se meša u pravosudni sistem druge zemlje, nije stav MIP-a.

"Diplomatska nota u kojoj se kaže da ovakav stav vlasti Srbije ne doprinosi konstruktivnom jačanju dobrosusedskih odnosa između dve zemlje, nije stav MIP-a BiH, već njegov privatni stav", navela je Trišić-Babić.

Ona je dodala da se Alkalaj, po ko zna koji put, zloupotrebom funkcije koju obavlja u Savetu ministara BiH, meša u pravosudni sistem druge zemlje, ali i krši međunarodnu obavezu o saradnji sa nadležnim institucijama po pitanju osumnjičenih za ratne zločine.

Trišić-Babić navodi da Alkalaj, koji nije na isti način pozdravio konstruktivan stav Srbije u slučaju Purda, isključivo deluje po dnevno-političkim zahtevima sarajevske političke kuhinje.

Reagujući na Alkalajevu diplomatsku notu, ona je naglasila da svako ko je optužen za ratne zločine mora imati priliku da dokaže svoju nevinost za šta postoji jasno uređen međunarodno- pravni sistem.

Homen: Poštuju nas

Srpsko ministarstvo pravde je danas saopštilo da je Srbija obaveštena da je Divjak uhapšen po međunarodnoj poterenici Srbije u Austriji, te da će u narednom periodu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

U saopštenju Ministarstva se dodaje da je Interpol u Beču obavestio kolege u Beogradu da je Divjak uhapšen 3. marta u Austriji, na osnovu poternice iz Srbije.
 

"To je dokaz da se poternice koje je srpsko pravosuđe izdalo poštuju.", rekao je državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Homen je uveren da će Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, "kao i uvek, objektivno proceniti i procesuirati one za koje postoje dokazi".

"Pravda mora biti dostižna za sve i moraju biti sankcionisani svi koji su činili zločine, a tako se sigurno mogu nazvati dešavanja iz Dobrovoljačke", rekao je Homen.

Portparol Ministastva unutrašnjih poslova Austrije Rudolf Golia potvrdio je jutros da je bivši general Armije BiH Jovan Divjak sinoć uhapšen na bečkom aerodromu Švehat prilikom ulaska na teritoriju Austrije, na osnovu međunarodne poternice koje je raspisala Srbija.

Kako je rečeno u sudu u Kornojburgu, Divjak se nalazi u pritvoru u istoimenom gradu kraj Beča, gde čeka na izvođenje pred sudiju koji će odlučiti o daljim koracima, odnosno da li će biti pušten na slobodu ili će morati da čeka u zatvoru do razrešenja pitanja da li će biti izručen zemlji koja je za njim raspisala poternicu radi suđenja za navedene zločine.
 

"Srpska noga ovde neće kročiti"

 

Divjak je bio najviše rangirani Srbin u Armiji BiH

Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu, gde mu je otac radio kao učitelj. Diplomirao je na beogradskoj Vojnoj akademiji, a završio je i Štabnu školu francuske vojske.

 

Na početku rata u BiH zatekao se na dužnosti oficira Teritorijalne odbrane BiH, a Vojni sud ga je 1991. godine osudio na devet meseci zatvora zbog neovlašćenog izdavanja oružja Teritorijalnoj odbrani u Kiseljaku.

 

Divjak je potom napustio JNA i pridružio se Armiji BiH, gde je postao brigadni general i pomoćnik načelnika Generalštaba.

 

Za Divjaka se vezuje i jedna anegdota - kada je obilazio položaje koje je kontrolisala Armija BiH, jedan vojnik mu je, ne znajući da je on poreklom Srbin, rekao: "Ne brinite, ovđe srpska noga neće kročiti!".

Komšić i Izetbegović razgovarali s Divjakom


Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović najavili su da će učiniti sve da se Divjak što pre vrati u Sarajevo. Potvrdili su da su razgovarali sa Divjakom, koji se, kako su naveli, nada da će se cela stvar svesti u pravni okvir, bez političkih dimenzija. Kažu da je Divjak dobro raspoložen i da se dobro oseća.


Komšić i Izetbegović su naveli na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je Divjak smešten u ćeliji s još pet zatvorenika i da se radi na tome da dobije svoju ćeliju.

Može li bez politike?

Iako je Divjak izrazio želju da celi slučaj ostane u pravnom okviru, Komšić kaže da to nije moguće, jer, kako je naveo, sve ovo ima i dimenziju političkog slučaja.


On je rekao da su već sinoć, posredstvom ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja, ostvareni kontakti sa austrijskim ministrom spoljnih poslova i da je sav materijal vezan za slučaj Ejupa Ganića, ratnog predsednika BiH, o događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, za koje se tereti i Divjak, dostavljen Ambasadi BiH u Beču, koja će ga proslediti austrijskom ministarstvu pravde.


Komšić je dalje naveo da su obavljeni razgovori s ambasadorima Austrije i Srbije u BiH, a ministru Alkalaju je rečeno, da u slučaju potrebe, otputuje za Lion, gđe je sedište Interpola.

Datum hapšenja indikativan


Komšić i Izetbegović, kako prenose sarajevski mediji, smatraju da su neke stvari koje se ponavljaju postale indikativne, kao što je hapšenje Ganića za Dan nezavisnosti, 1. marta prošle godine u Londonu, ili sada Divjaka, samo dva dana nakon ovog praznika, a dan nakon odustajanja od izručenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde, iako su na nivou tužilaštava i ministarstava pravde otvoreni pregovori da se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali.


Izetbegović je podsetio na stav Haškog tribunala o slučaju "Dobrovoljačka", zatim na završeni slučaj Ganić u Londonu.

Ganić: Srbija maltretira ljude

Ejup Ganić

Bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić danas je, povodom hapšenja Jovana Divjaka, optužio Srbiju da maltretira "po svetu nevine ljude, koje kasnije oslobode", ali ne hapsi nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog za genocid pred Haškim sudom.


Haški tribunal je zaključio da u slučaju Dobrovoljačka nije bilo ratnog zločina, javlja AP.

Za isto delo je Srbija osumnjičila i Ganića i prošle godine zatražila njegovu ekstradiciju iz Velike Britanije, ali je londonski sud zaključio da je Dom JNA u Sarajevu bio legitimna meta, a da su se u koloni napadnutoj u maju 1992. nalazila vojna vozila i oprema. 

POVEZANE VESTI

Petak 04.03.2011. 10:10
bolje da ga odmah puste. zar i njemu da platimo odstetu. dosta bre, zajebavanja sa gradjanima srbije. olos dedinjska.
Petak 04.03.2011. 19:33
Poturice su grdje od turaka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online