Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.02.2011.
12:51
Vestionline A

Žene Srebrenice tuže Karlu del Ponte?

Udruženja Srebreničanki su odlučna u nameri da podignu tužbu protiv bivše tužiteljice Haškog tribunala Karle del Ponte. Srebreničanke su, kako izveštava Slobodna Evropa, prikupile preko 4.000 potpisa i pripremaju tužbu, a zastupaće ih tuzlanski pravnik Damir Alić uz pomoć londonskog advokatskog tima.

Majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Karle del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haškom tribunalu korišćeni kao dokazi. Proces je još u ranoj fazi.

Spekuliše se da je uništila dokaze o ratnim zločinima: Karla del Ponte
 


"Mi počinjemo prikupljanje dokaza ovde u BiH i na strani. Stručnu pomoć već je ponudio odvjetnički dvojac iz Londona, koji će bez novčane naknade pomoći tuzlanskom timu u ovom procesu", kaže Alić.


"Najviše dokaza zapravo je u Haškom tribunalu. Ono što će oni nama dati, to će vjerovatno poslužiti kao dokaz. Ono što neće dati, mi ćemo se potruditi da na druge načine dobijemo", navodi Alić.


"U narednih 15-ak dana vrlo verovatno bi trebao da se desi taj sastanak. Radi se o

Uništavala dokaze i o ''žutoj kući''?

 

Kancelarija bivše haške tužiteljke Karle del Ponte dala je nalog 2005. godine za uništavanje materijala haških istražitelja, prikupljenog u blizini Burela, u Albaniji, oko takozvane "žute kuće“, gde su vađeni organi zarobljenih Srba i drugih nealbanaca, izjavio je Frederik Svinen, savetnik glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca.

advokatima Fergusu Randolfu i Hjugu Merseru iz Londona. Oni su advokati sa dugogodišnjom praksom u ovakvim i sličnim stvarima", kaže Tuzlak.


Porodice žrtava su svesne da ih čeka dug i težak proces.


"Mi uvek kažemo da su nam u Bosni ubili našu decu, a u kući gde se donosi pravda su nam ubijene uspomene na naše najmilije. To nije smelo da se desi, to nije bila njihova privatnost. Ako je ikome pripadalo, to je pripadalo porodicama", kaže Hatidža Mehmedović iz udruženja ''Srebreničke majke''.


Osim Karle del Ponte, porodice žrtava traže i punu odgovornost Amira Ahmića, bošnjačkog oficira za vezu pri Haškom tribunalu, koji je prema njihovim tvrdnjama bio upoznat sa namerama za uništenje predmeta.


Ahmić se, međutim, ne boji tužbe, čak je i podržava, jer smatra da će se ovim procesom skinuti ljaga sa njegovog imena i napokon pronaći pravi krivci.


"Uništenje predmeta je bila isključivo interna odluka kancelarije tužioca, o kojoj ne da nisam znao ja, nego niko u BiH nije znao. Žrtva je uvek u pravu, mi smo u poziciji da moramo pomagati žrtvama sa odgovorima, a svaki vid zloupotrebe ili spekulacije ne pridonose pravdi i istini kojoj svi težimo", kaže Ahmić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 13:01
ове жентураче су инструмент у рукама сарајевских бегова!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online