Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 20.02.2011.
00:09
Srna A

Šeks: Opasno je da Srbi budu konstitutivan narod u Hrvatskoj

Potpredsednik HDZ-a Vladimir Šeks smatra da je ideja da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda opasna i politički štetna.

Vladimir Šeks
 

On je poručio da su Ustavom rešena sva bitna pitanja, pa i ona nacionalnih manjina, jer je ta ustavna odredba potvrđena i poslednjim izmenama.


Slično mišljenje imaju i u opozicionom SDP-u, čiji je predsednik Glavnog odbora Josip Leko ocenio da treba razvijati standard nacionalnih manjina, ali da je loša politika prema kojoj bi Srbi trebalo ponovno da budu konstitutivan narod, prenosi HRT.


"U svakom slučaju nije u interesu harmonizacije hrvatskog društva i ta politika je već poražena u Hrvatskoj, ali i u svetu neće dobiti podršku", rekao je Leko.


Pupovac: Mi imamo preča posla

Potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da je iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj 1990-ih godina kompromitovano i upozorava da Srbi imaju novi položaj u novim okolnostima koje su definisane Ustavom i Zakonom.


"Srbi u Hrvatskoj to nisu diskutovali, oni imaju preča posla, a to su njihova građanska, njihova ljudska i njihova manjinaska prava, to da budu ravnopravni građani u Hrvatskoj, to da budu priznati kao novonastala manjina", rekao je Pupovac.


Srećković: Legitiman zahtev

Ministar za dijasporu Srbije Srđan Srećković izjavio je da je legitiman zahtev da se za Srbe u Hrvatskoj traži status konstitutivnog naroda, ali da je dug put do ostvarenja tog cilja.

Srđan Srećković

Srećković je naveo da su, posle ukidanja statusa konstitutivnog naroda 1990. godine, Srbi u Hrvatskoj najbrojnija manjina u toj zemlji i pored činjenice da je njihov broj sada tek oko 200.000.


"Upravo zbog toga naš legitiman zahtev jeste da tražimo status konstitutivnog naroda u ovoj zemlji. Međutim, realno gledano, dug je put do ostvarenja tog cilja", rekao je Srećković za "Danas".

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.02.2011. 00:23
E moj Pupovce.Pa sto se onda ne izboris za autonomiju na koju imas pravo po svim evropskim standardima evropejcu jedan.Ne smes niti to.Koliko Hrvatima u BiH toliko Srbima u Hrvatskoj, nista manje, nista vise.
Nedelja 20.02.2011. 13:33
Bili i ostali fasisti,to je demokratska evropa!
Nedelja 20.02.2011. 01:14
Леп чланак. Вероватно ће да подстакне професионалне пљуваче да испљују Србију, србску Владу и све остало србско. Па о Хрватсој се иради.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online