Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.02.2011.
23:16
Beta A

Suđenje Karadžiću: Oko Sarajeva pritvarani nesrbi

Bivši šef srpske policije u Hadžićima Tihomir Glavaš svedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu Hagu da su s proleća 1992. u Hadžićima nesrbi masovno pritvarani, a zatim razmenjeni.

Radovan Karadžić ispitivaće glavaša u utorak popodne
 

Glavaš je posvedočio da je, istovremeno, na Ilidži delovala paravojska nazivana "šešeljvcima" koja je sukobe koristila za pljačku.


Iskazom Glavaša, tužioci su počeli dokazivanje tačaka optužnice koje Karadžića terete za progon nesrba u 20 bosanskih opština 1992. Svedok je izjavio da je lokalni krizni štab naložio pritvaranje mnogobrojnih Muslimana i Hrvata u objekte sportskog centra u Hadžićima.


Policija nije kontrolisala pritvor

Premda je učestvovala u privođenju i saslušavanju osoba za koje su postojale informacije da imaju oružje, policija, po rečima Glavaša, nije kontrolisala pritvor u sportskom centru. To su činile vojska i teritorijalna odbrana.


Po nalogu kriznog štaba, pritvorenici su 22. jula 1992. prebačeni u zatvor Kula kod Sarajeva, a potom razmenjeni za Srbe zatočene u pritvoru u Tarčinu koji su držale vlasti u Sarajevu, svedočio je Glavaš.


Neke stvari rađene naprečac

On je tvrdio da stalno bio u sukobu sa šefom kriznog štaba u Hadžićima Ratkom Radićem i predstavnicima vojske, zato što su "neke stvari radili naprečac", za razliku od njega koji je poštovao zakonsku proceduru.


Prema rečima svedoka, Radić se "vrlo često" pozivao na navodne dogovore sa Radovanom Karadžićem pri donošenju odluka, ali je možda time i "zloupotrebljavao" Karadžićevo ime. Glavaš je ispričao da je je zato zatražio i dobio premeštaj u stanicu policije na Ilidži gde je postavljen za načelnika u oktobru 1992.


"Šešeljevci - kriminalci"

Glavaš je rekao da su na Ilidži delovale paravojne formacije poput "šešeljevaca" koje je predvodio Branislav Gavrilović zvani Brne.


"U početku se smatralo da su oni dobrodošli, ali smo mi vrlo brzo saznali da imamo malo koristi od njih i došli smo u sukob, zato što su se bavili kriminalom. Hteli su, na primer, da na front idu samo u naselja, a ne u šumu, da bi pljačkali", rekao je Glavaš.


To je, kako je kazao, bilo "opštepoznato", a ni policija nije mogla da se suprotstavi "šešeljevcima" zato što su "nastupali s pozicije sile" i "pretili oružjem".


Svedok je sugerisao da su paravojne jedinice na Ilidžu dolazile "privatnim linijama i poznanstvima", kao i da to "nije bila definisana politika". Glavaš je, međutim, potvrdio autentičnost dokumenta kojim je u julu 1992. predsednik kriznog štaba na Ilidži Neđeljko Prstojević dao nekoliko objekata Gavrilovićevoj paravojsci.


Optuženi Karadžić će Glavaša unakrsno ispitivati u utorak popodne, pošto ujutro završi ispitivanje prethodnog svedoka optužbe, britanskog generala Ruperta Smita.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online