Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.02.2011.
14:10
Jutarnji.hr A

Josipović brani partizanske glavešine

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je, komentarišući najave da bi policija mogla da podigne krivične prijave protiv trojice bivših partizanskih i posleratnih rukovodilaca, da svi zločini treba da budu istraženi, ali da ne sme doći do revidiranja istorije.

Partizani na pravoj, ustaše i četnici na krivoj strani: Ivo Josipović sa Titovom partizankom

"Pogrešan je način na koji je danas otvoreno u načelu legitimno i potrebno istraživanje zločina na kraju Drugog svetskog rata koje su počinili partizani. Te istrage ne smeju biti u funkciji današnjih političkih borbi, još manje smeju revidirati istoriju i pozitivnu ulogu antifašizma", izjavio je Josipović u intervjuu za današnji "Jutarnji list".

Povodom najave ministra policije Tomislava Karamarka o istragama "komunističkih zločina", on je rekao da ne treba zaboraviti da su "istorijski gledano antifašisti i partizani bili na pravoj, a ustaše i četnici na krivoj" strani.

Prema njegovim rečima, ustaše se nisu pomirile sa porazom i posle rata su "kao takozvani križari nastavili sa terorom prema građanima i pobedničkoj vojsci".

"Isto je i sa Domovinskim ratom. Bez obzira na to što je bilo zločina koji su počinili branitelji, najveći ih je broj časno i herojski branio Hrvatsku. To što neki moraju da odgovaraju za zločin, ne menja istorijsku ocenu Domovinskog rata", istakao je hrvatski predsednik.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da će policija protiv trojice bivših partizanskih i posleratnih funkcionera, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Radeta Bulata, uskoro podneti krivične prijave za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, hrvatski predsednik je rekao da je očito da su "optužnice" protiv istaknutih antifašista napisale neke novine na osnovu policijskih podataka.

Josipović je ocenio da to predstavlja "prejudiciranje krivice i pokazuju ostrašćenu neprofesionalnost onih koji su novinarima dali policijske podatke".

"Niko u ovoj državi ne sme biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka. Posebno to ne smeju biti osobe poput Manolića i Boljkovca, koji su ne samo istaknuti antifašisti nego i važne figure uspostavljanja samostalne i suverene Hrvatske, osnivači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijer i ministar sa početka naše državnosti i odbrane Hrvatske", naglasio je Josipović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.02.2011. 14:19
Iz samog naziva ovog teksta da se zakljuciti da je autor veliki protivnik partizana i pristalica cetnika ili usta..Samim nazivom GLAVESINE sve o sebi je rekao.On bi bio najradosniji da je mogao da stavi ,,Partizanske ZLOCINCE ali morace jos dosta komentara da napise pre nego sto mu se ostvari zelja
Ponedeljak 14.02.2011. 21:02
Ajde dosta parade, evo prihvatice EU da je u Hrvatskoj postojao antifasistiki pokret. Mi cemo precutati da su do proboja sremskog fronta u Hrvatskoj antifasisti bili 90% Srbi i dosta vise o tome.Steta samo da Pavelic nije zavrsio u Zagrebu onu najvecu dzamiju na Balkanu da imate dokaza i za multietnicku toleranciju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online