Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.02.2011.
18:50
Beta A

Hrvatski veterani traže oslobađanje Purde

Više stotina ratnih veterana protestovalo je danas u Zadru zbog slučaja veterana Tihomira Purde, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u BiH pod optužbama Srbije za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine.

Veterani tražili za Purdu finansijsku i pravnu podršku
 

Skup je organizovala Zajednica veterana zadarske županije, a prisustvao mu je i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta.

"Hrvatske institucije, odnosno Državno tužilaštvo, donelo je odluku nakon provedenih aktivnosti da je Tihomir Purda nevin i zato svi očekujemo da se što pre vrati u Hrvatsku jer je nevin i nevino je zatvoren u BiH", rekao je Kalmeta.

Vetarani su sa protesta uputili protest nadležnim hrvatskim institucijama zbog toga što Tihomira Purdu nisu upozorili da se nalazi na intepolovoj poternici. Oni su pozvali institucije da „preispitaju odnose sa Republikom Srbijom i ne dozvole izjednačavanje žrtve i agresora u čemu se Srbija zdušno zalaže".

Pozvali su nadležne da pruže pravnu podršku i finansijsku pomoć Tihomiru Purdi i veteranu Veljku Mariću, koji se nalazi u pritvoru u Srbiji.

Organizatori su istakli da protestom žele da pruže podršku svim hrvatskim veteranima optuženim za ratne zločine, među ostalima, i haškim optuženicima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, kao i Mirku Norcu, Branimiru Glavašu i Tomislavu Merčepu.

Tihomir Purda se od 5. januara, kada je uhapšen na graničnom prelazu Hrvatske i BiH po poternici Srbije, nalazi u ekstradicionom pritvoru u Zenici. Sud BiH protekle sedmice mu je produžio pritvor do šest meseci kako bi doneo odluku o zahtevu Srbije za njegovim izručenjem.

Nedelja 13.02.2011. 12:56
sasvim bi bilo normalno da i sa naše strane veterani traže oslobađanje svojih suboraca,samo što su u našim organ.veterana ljudi koji su ratovali u kafani a mi ostali smo ko apis pretnja svim režimima i najviše bi voljeli da nas nema.važno da je mene čovjek koji je 91 otišao pa municiju i još ga dan danas čekam, tražio u beogradu dva svjedoka da sam bio u ratu on se uhljebio a ja bez stalnog posla i radnog staža 15 godina.pa da mu odgovorim ovim putem ako čita ovo :"žao mi je i svake minute koju sam morao provesti u ratu.kad bi se ponovo rodio zbrisao bi što dalje od srbije i poslje svega se vratio ko ovi danas koji mogu i tamo i vamo".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online