Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.02.2011.
14:34
Đ. Barović - Vesti A

Generalu Krstiću i dalje ugrožen život

Advokat Radislava Krstića Mladen Kesr kaže da Englezi generala Krstića prebacuju iz zatvora u zatvor, jer opasnost od novog napada islamista i dalje postoji

Na meti ekstremista: General Radislav Krstić
 



General Radislav Krstić završio je u utorak svedočenje pred sudom u Lidsu u procesu koji je pokrenut protiv trojice radikalnih muslimanskih ekstremista koji su maja prošle godine pokušali da ga ubiju u zatvoru Vejkfild u Londonu.
 

Jedan od najpoznatijih londonskih pravnika iz oblasti zaštite prava zatvorenika, Mladen Kesar koji u Velikoj Britaniji zastupa generala, kaže za "Vesti" da nema sumnje da je zločin bio verski motivisan i da će odgovorni biti primereno kažnjeni.
 

"Ovaj slučaj vodi lokalno tužilaštvo, tako da nisam direktno uključen u suđenje, ali na osnovu svih prikupljenih dokaza verujem da će sud utvrditi nesumnjiv pokušaj ubistva. Uostalom, sve se događalo u najčuvanijem engleskom zatvoru gde se čak i stražari pretresaju kada odlaze na smenu, tako da je zasigurno dovoljno dokaza da se ti ljudi osude", kaže Kesar koji ističe da će ovim suđenjem, pravda samo delimično biti zadovoljena.
 

"General Krstić je i dalje suočen sa ozbiljnim problemima. Malo-malo pa ga prebacuju iz jednog zatvora u drugi, a u zatvorima i po nekoliko puta menjaju mu ćeliju. Istovremeno, Krstić ima ogromnih problema i sa dobijanjem pisama, štampe, ali i zdravstvenom zaštitom koju - bukvalno kao da nema", naglašava ovaj ugledni advokat i dodaje da je za običnu protezu za nogu čekao punih pet godina.
 

Kesar kaže da je zbog svih ovih problema već pisao nadležnima u Velikoj Britaniji, a da je početkom ove nedelje iz sedišta britanske policije dobio zvaničan odgovor na pitanje da li su nadležne službe u ovom ministarstvu uradili bezbednosnu procenu pre nego što su se vlasti Velike Britanije prihvatile obaveze da general Krstić 35-godišnju kaznu zatvora odsluži u ovoj zemlji.
 

"Nema sumnje da je neko od nadležnih u Velikoj Britaniji napravio ozbiljan bezbednosni propust, jer posle ovog pokušaja ubistva, verujem da više nema dileme da je život generala Krstića ozbiljno ugrožen od strane radikalnih islamskih ekstremista i da ta opasnost i dalje realno postoji. Bezbednosna procena je standardna procedura u svakoj zemlji, ali iz nekog razloga britanska policija je nikada nije uradila. U odgovoru su mi preporučili da se obratim zatvorima u kojima je Krstić boravio i od nadležnih u njima saznam da li su oni pravili takve analize ili ne", kaže Kesar.
 

Ovaj advokat kaže i da je neshvatljiv dosadašnji odnos zatvorskih vlasti prema generalu Krstiću.
 

"Krstić je jedno vreme bio smešten na drugom spratu zatvora, a kako je invalid bez jedne noge on je svaki dan morao da silazi do menze koja je u prizemlju, a zatim da balansira sa poslužavnikom kako bi se vratio nazad. Ali, to je samo jedan od najblažih primera maltretiranja", zaključuje naš sagovornik.
 

Ko se plaši invalida?

 

Mladen Kesar kaže da je avgusta prošle godine britansko pravosuđe odbilo obrazloženje po kome general Krstić mora da izdržava kaznu u zatvorima sa najvećim osiguranjem, te da će tražiti da se kvalifikacija promeni.
 

- U zatvore "A" tipa smeštaju se najteži zločinci i oni za koje se sumnja da bi mogli da ponove isto krivično delo. Zaista mi nije jasno ko se u Velikoj Britaniji plaši jednog starca koji pri tom nema jednu nogu - kaže Kesar.

 

 

Konstantni pritisak

 

General Krstić se i dalje i fizički i psihički dobro drži, ali njegov advokat strahuje, jer je suočen sa svakodnevnim stresovima i pritiscima.
 

- Krstić živi pod konstantnim psihičkim pritiskom koji i potpuno zdrav čovek teško da može da izdrži. On je dobro, ali je takav tip čoveka koji se nikada ne žali na ništa - objašnjava njegov advokat.

POVEZANE VESTI

Petak 11.02.2011. 14:55
Na kraju 2 svjetskog rata pola ustaskih i nacisttickih voda i generala pobjeglo po raznim zemljama.Da su bili posteni i u RS i u srbiji mogli su srpskim generalima izdati nova dokumenta sa laznim imenima i pomoci ih finacijski da pobjegnu po vanevropskim zemljama.A i toboze nasa braca rusi primili bogatase Markovice,Karice,i druge bjegunce a nisu mogli da udome bar nekog generala.SRAMOTA DA NAM SVI SKORO KOMANDATI VECIH FORMACIJA OD BATALJONA ZAJEDNO SA KOMPLETNIM GENERAL STABOM TRUNE U ZATVORIMA.OVO JE NAJVECA IZDAJA CIVILNE VLASTI SVOJIH VOJNIH KOMANDANATA I GENERALA.
Petak 11.02.2011. 15:02
u cije si ruke pitanje je Krsticu dali ces izvuci glavu brate mili....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online