Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.02.2011.
02:49
S. Princip - Vesti A

Kep u zatvoru još godinu dana

Draganu Vasiljkoviću preti da najmanje još godinu dana ostane u australijskom zatvoru, saznaju "Vesti". Ovo je neočekivano iznenađenje i za one koji priželjkuju da ga što pre vide u Hrvatskoj, kao i za njemu blizak krug oko supruge i prijatelja koji se nadaju da će biti uskoro oslobođen iz zatvora Silvervoter u Sidneju gde leži već šestu godinu.

Privođenje Kapetana Dragana
 

Do pre neki dan, verovalo se da je pitanje dana kada će konačna sudbina Kapetana Dragana, barem kad je o Australiji reč, biti odlučena. Sad je izvesno da se to neće dogoditi ni do početka iduće godine. Za razloge su ovih dana saznali njegovi advokati koji ga već neko vreme besplatno zastupaju u dva paralelna procesa i predvodi ih barister-doajen Klajv Evat.


Gospodin Evat je, naime, obavešten da Federalni sud neće moći pre avgusta da odlučuje o osnovanosti njegove nove žalbe na poslednju odluku ovog suda donesenu u novembru prošle godine. Ako na tom avgustovskom saslušanju bude zaključeno da žalbu treba da sasluša sudsko veće, ono se ne može sastati pre novembra. U to će stići i iduća godina. Vasiljković je, podsetimo, uhapšen 19. januara 2006. godine i, izuzev manje od šest meseci koje je proveo na slobodi, sve vreme je iza rešetaka.

Nada Lukić (sa šajkačom) pre četiri godine u Bonirigu sakuplja priloge za Dragana
 


Šta god da se ovde s njim na kraju desi, to vreme ne bi mu se uračunalo ni u šta. Osim što ima prilične izgleda da se nađe u ovdašnjim pravosudnim analima kao osoba sa tako dugim zatvorskim stažom, a bez optužnice, a kamoli presude.


Prošle nedelje u ćeliji je bilo "ekstremno toplo", kaže gospođa Lukić.


- Služio se sprej-flašicom sa vodom u njoj, pa je iz nje posipao zidove i pod ne bi li snizio temperaturu u ćeliji.


Kako je izdržao, pitali smo gospođu Lukić.


- I ja sam ga to pitala. Kazao mi je da je bilo veoma teško, ali da nema drugog izbora, već da izdrži. Kazao mi je da je on pre svega vojnik i da je to mesto za njega "moj bunker, moje bojno polje".

Bez ventilatora u ćeliji na 45 stepeni

Vasiljković je, inače, u svojoj samici proveo očajno tešku prošlu sedmicu, kada su temperature na zapadu Sidneja šest i po dana zaredom dostizale 40 stepeni i više. Ćelija je od betona i u njoj je temperatura bila i 45 stepeni, a da zatvorenik nikada od uprave nije dobio ventilator koji je molio za ovakve dane, kaže njegova supruga Nada Lukić.
O tim uslovima, ona kaže:
- Povremeno, njemu se danima ne odobrava da izađe iz te betonske ćelije. Tada ne može ni da mi telefonira i onda sam posebno zabrinuta. Inače mu je dozvoljeno pet minuta dnevno telefonskog razgovora, ali ponekad, eto, ne dobije ni to.


Nada Lukić, koja je prvi put za Vasiljkovića čula od svog pokojnog oca koji je iz Australije otišao da se bori s njim, odlučno ga podržava.


- Nikad nisam srela nikoga tako disciplinovanog i sa takvom snagom karaktera. Uvek mi govori da se koncentrišem na ono što možemo i ono što ne možemo da ostvarima. Dakle, nastavljamo zajedno - to nam je sudbina.


Advokati Dragana Vasiljkovića (Danijel Sneden) insistiraju na tome da je nepravedna prošlogodišnja odluka sudije Federalnog suda Ričarda Edmondsa kojom je odbačen njihov zahtev za njegovo oslobađanje zato što je, po njima, nezakonito zatvoren.


- U razgovoru sa advokatima rečeno mi je da Danijelov pravni tim ulaže žalbu na tu odluku. Žalba podrazumeva zahtev sudu za njegovo hitno oslobađanje. Tada, u novembru, sudija je u svom obrazloženju uz ostalo naveo da je kasno za nove činjenice koje je odbrana navela i takođe upitao zašto to nije učinjeno pre pet godina - kaže profesor Vojislav Ilić, jedan od članova najužeg tima oko uhapšenog.

Profesor voja Ilić na protestu pred Većnicom u Sidneju
 


Ovo je nefer odluka, kaže Ilić.


- Kako za pravdu može da bude suviše kasno? Kako jedan advokat sa žalošću zaključuje, ispada da je ovo sud zakona, a ne sud pravde - navodi Ilić.

Kako Srbi mogu da pomognu

Nada Lukić veli da je "sreća da postoje advokati koji su ostali lojalni Draganu posle pet godina".

- Oni to rade zato što istinski osećaju da ono što se Draganu dešava jeste totalno nefer i nepravedno. Ti advokati koji su tu i danas nikad nisu zatražili novac za svoje usluge. I sada, u nastavku postupka, jedino su nam tražili da pokrijemo troškove štampanja dokumenata za žalbu. S tim u vezi, sada pokušavamo da sakupimo 7.000 dolara koliko je potrebno. Nemam druge nego da se ponovo obratim za pomoć zajednici - bez tog novca, predmet ne može ući u proceduru i on je bliži izručenju. Sav sakupljeni novac biće položen za ove svrhe. Meni ostaje samo da se molim, svesna da ni do sada, da nije bilo stalne finansijske i moralne pomoći iz srpske zajednice Australije, ne bismo postigli ni ovo gde smo sad - kaže Nada Lukić s molbom medijima da se objavi broj računa za priloge:

Bank: NAB

Account Name: Daniel Snedden

BSB Number: 086-420

Account Number: 58-036-0554

POVEZANE VESTI

Subota 12.02.2011. 10:09
kako god. on je u situaciji kao i sam seselj. zrtva NVO...
Subota 12.02.2011. 03:09
kapetana dragana trazi hrvacka? aaaa purdonju nezeli da isporuci nego demostriraju po zgrrebu ? hehehe nijesu sala hrvati .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online