Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.02.2011.
08:27
Blic A

Menjaju naciju zbog funkcije

Biti pripadnik nacionalne manjine u BiH čini se kao unosan biznis u politici. Zahvaljujući tome što se izjašnjavaju kao “ostali”, mnogi pripadnici nacionalnih manjina često zloupotrebljavaju svoje “duboke korene” zarad dobijanja pozicija u vlasti.

Trgovina nacionalnom pripadnošću zarad političkih ciljeva

Mada mnogi ne poznaju ni jezik ni tradiciju nacije za čijeg se pripadnika izjašnjavaju, to im ne smeta da na osnovu nekog desetog kolena pridobiju funkciju u vlasti.

Najočitiji primer, koji ističu čak i u Savezu nacionalnih manjina BiH, potiče iz Tuzlanskog kantona, gde se Bošnjak izjasnio kao Rom da bi dobio posao u policiji.

“Pre nekoliko godina bio je raspisan konkurs u MUP Tuzlanskog kantona, gde je trebalo da se zaposli osam Srba i dva iz redova ostalih. Kandidovali smo dvojicu Roma sa svim uslovima koji su traženi u konkursu. Međutim, Bošnjak iz Banovića se izjasnio kao Rom i primljen je na posao, gde i danas radi, iako se pre toga u vojnim dokumentima izjašnjavao kao Bošnjak. Kada sam to predočio policijskom komandiru, on je rekao da je to njegovo pravo da se izjasni kako hoće”, priča predsednik Saveza nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić.

Nedžad Jusić

On priznaje da se prava nacionalnih manjina zbog zastupljenosti u vlasti često zloupotrebljavaju, pre svega zato što ih na te pozicije delegiraju stranke. Savez će zbog toga tražiti od zakonodavaca da propišu da predstavnike manjina kandiduje Savez a ne političke partije.

“Nacionalne manjine znaju ko su njihovi pravi predstavnici – ne oni koji su to po broju krvnih zrnaca, već oni koji se zalažu za njihova prava”, kaže Jusić.


Dosadašnji predsednik Saveta nacionalnih manjina RS Saša Mićin, koji je odnedavno član Veća naroda RS iz reda ostalih, priznaje da je na tu funkciju došao zahvaljujući tome što ga je kandidovao SNSD. Mićin kaže da je problem u BiH što su sve funkcije političke, zbog čega je postalo logično da stranke koje dobiju legitimnost na izborima postavljaju članove na određene pozicije. Mićin kaže da se pre rata izjašnjavao kao Jugosloven, a sada kao Mađar.

“Imam sa očeve strane mađarsko poreklo – očeva majka je Mađarica. Ne znam mađarski u nekoj književnoj varijanti, ali ga razumem i govorim kada odem kod porodice u Vojvodinu. Osnovno ljudsko pravo je da se svako izjašnjava kako želi, ali činjenica je da se u neuređenom sistemu, kakav je naš, manipuliše i s pitanjem pripadnosti nekoj naciji”, naglašava Mićin.

On smatra da se zloupotrebe mogu sprečiti definisanjem ko su pripadnici nacionalnih manjina i koliko ih ima, što se po njegovom mišljenju može postići jedino novim popisom stanovništva.

Predsednik Saveza nacionalnih manjina RS Stevo Havreljuk tvrdi da zvanični predstavnici nacionalnih manjina nisu uključeni u strukture vlasti, izuzev u opštinskim parlamentima, dok se na višim nivoima pozicije uglavnom dobijaju zahvaljujući privrženosti strankama.

“Samo u Veću naroda RS u klubu ostalih pojedinci jesu po imenu i prezimenu pripadnici nacionalne manjine, ali pitanje je koliko su zaista pravi predstavnici. I članovi nacionalnih manjina su ljudi koji imaju svoje lične interese. Dok se sistemski ne reši pitanje izbora predstavnika nacionalnih manjina dotle će biti ovakva situacija”, zaključuje Havreljuk.

Četvrtak 10.02.2011. 08:39
....kakva je ovo komedija...
Četvrtak 10.02.2011. 09:49
Svi su oni romi,madari ili kojekakvi eskimi dok imaju koristi od toga.A bilo je toga i prije kad je Fahreta zivojinovic brena bila srpkinja Jelena Zivojinovic .I ona je dok je bio rat bila srpkinja i obilazila Brcko u uniformi vojske reublike srpske a danas sve to negira .A tako i ovaj bosnjak-rom miliconer i ovaj srbin-madar kad zavrse sa poslom i funkcijom opet ce postati sto u stvari i jesu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online