Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.02.2011.
15:07
Srna A

Izveštaj o Sijekovcu uskoro gotov

Milica Marković, član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izrazila je uverenje da će institucije Republike Srpske uspeti da objedine dokaze o zločinu u Sijekovcu i izrade izveštaj koji će uputiti u Strazbur.

Savet Evrope: Dosije Sijekovac treba što pre istražiti

Marković kaže da bi Savet Evrope nakon toga u BiH trebalo da pošalje Dika Martija koji bi istražio sve detalje stravičnog zlodela u Sijekovcu, gde je mučeno i ubijeno i dvadeset troje dece.

"Istragu o vađenju organa žrtvama zločina u Sijekovcu svojevremeno je vodilo Tužilaštvo BiH. Međutim, bivši tužilac Dejvid Švendimen je tvrdio da nema dokaza da su civilima pre egzekucije vađeni organi", rekla je Marković za današnji "Pres".

Ona je navela da je Švendimena demantovao britanski Institut za forenzičku analizu, čiji su predstavnici tvrdili da su sijekovačkim žrtvama organi, ipak, vađeni.

Marković je istakla da u Tužilaštvu BiH postoji dosije o zločinu u Sijekovcu. "Taj dosije treba tražiti. Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti mi je rekao da je lično zainteresovan i spreman da dođe u BiH da započne istragu o tom zločinu", potvrdila je Marković.

Odgovarajući na pitanje šta treba uraditi da Marti dođe u BiH, Marković je rekla da je potrebno prikupiti dokaze i Savetu Evrope uputiti dobar izveštaj na osnovu kojeg bi bio imenovan specijalni izvestilac. Ona je navela da planira da uspostavi kontakt sa udruženjima porodica nestalih, odnosno sa Markom Grabovcem iz Broda, koji je među prvima ukazao na zločin nad decom u Sijekovcu, kao i sa direktorom Centra za istraživanje ratnih zločina RS Jankom Velimirovićem.

Markovićeva smatra da koordinaciju treba da radi Centar za istraživanje ratnih zločina RS. "Oni treba da podele uloge i kažu šta da rade udruženja žrtava, šta pravosudni organi, a šta ostale institucije RS. Iz suda i tužilaštva BiH treba tražiti prikupljene materijale, pošto sam obaveštena da postoje obimni materijali o slučaju Sijekovac`"- kaže Marković.

Na pitanje da prokomentariše najave da će epilog cele priče bez obzira na eventualno uključivanje Dika Martija biti "tresla se gora, rodio se miš", Marković je istakla da "ne zavisi od Martija da li će se to tako završiti". "Oni su pokazali interesovanje i dobra volju da se angažuju ukoliko postoje dokazi. Prema mojim informacijama, takvi dokazi postoje i treba ih prikupiti", zaključila je Marković

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 15:15
Шта сте до сада чекали, знате 5000КМ у џеп ставити, а кад је жртве заступат` онда мора дик марти бити иницијатор...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online