Četvrtak 27. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.02.2011.
15:22
Srna A

"Vojska RS me koristila kao živi štit od NATO bombi"

Svedočenjem majora Kanadske vojske Patrika Rehnera danas je u Haškom tribunalu nastavljeno suđenje nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. On je detaljno ispričao kako ga je VRS koristila kao živi štit od NATO bombi, kao i da je postojala ideja da za svaku NATO bombu bude ubijen po jedan posmatrač Ujedinjenih nacija.

Patrik Rehner privezan za stub kao živi štit

Rehner je 1994. i 1995. godine bio vojni posmatrač UN, prvo u Sektoru "Jug" u Sarajevu, a zatim na Palama. ON je opisao kako je u vreme "krize sa taocima" u maju i junu 1995. godine bio korišćen kao "živi štit" na radarskoj stanici Vojske RS na Jahorini.

Svedok je bio talac od 26. maja do 18. juna 1995. godine, kada je oslobođen. Pred sudom je dao detaljan opis uslova pod kojima je uzet za taoca, a govorio je i o svojim kontaktima sa tadašnjom Karadžićevom predsedničkom kancelarijom i sa predstavnicima Vlade i Vojske RS.

Rehner je rekao da su 26. maja, nešto posle deset sati, trojica naoružanih pripadnika VRS ušla u kancelariju UN i da mu je, kada je pozvao Karadžićevu kancelariju, sekretarica rekla da su ti vojnici tamo "zvanično upućeni". Kanadski major je kasnije razgovarao i sa Karadžićevim političkim savetnikom Jovanom Zameticom, koji mu je rekao da zna da su "ti ljudi poslati u njihovu kancelariju i da bi oni trebalo da sarađuju".

Jedan od vojnika VRS, prema Rehnerovom svedočenju, "tražio je da uspostave kontakt sa kancelarijom generala Ruperta Smita i, tokom razgovora, vojnik je objasnio da hoće da bombardovanje NATO-a odmah prestane da će, za svaku bombu koja padne, jedan od vojnih posmatrača UN biti ubijen". Svedok i još dvojica posmatrača su odvedeni u Jahorinski potok, gde su ga, sa lisicama na rukama, privezali za gromobran kod glavnog ulaza u bunker.

Kasnije tokom dana, dovedena su još petorica posmatrača UN iz tima sa Pala i raspoređena na različitim lokacijama. Svedok je zaključio da je namera bila da se po jedan posmatrač postavi na svaku moguću metu.

Rehner je naveo da je 15. juna razgovarao sa Nikolom Koljevićem, kome je objasnio da su "lokalni mediji lažno optužili njega i njegov tim da su odgovorni za navođenje NATO vazdušnih udara i da te optužbe moraju biti povučene formalno i javno".

"Koljević nije komentarisao ovaj zahtev direktno, a rekao je da mora da se uspostavi sasvim novi radni odnos između UN i VRS i da će kancelarija UN biti zatvorena", naveo je svedok.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.02.2011. 17:55
...bio je stit da bi se odbranili od NATO agresije...OVO JE DOKAZ DA SU SE SRBI SAMO BRANILI!!!.....
Sreda 02.02.2011. 20:22
bespredmetno je više pričati šta je bilo i kako je bilo.mi znamo istinu koja ne odgovara nikome čak ni sadašnjoj vlasti u srbiji a mislim da će polako i vlast r.srpske odustati od istine.istinu od svijeta sakrio je s.milošević i tu nema priće i kako onda da neko objasni nekom strancu što je istina kad sve ove godine za neizlaženje istine na svijetlo dana glavni je krivac vlast stbije ma ko na njenom čelu bio.tadić sada miri srpske i hrvatske tajkune ko da ih je potrebno miriti u njihovim lopovlucima,isto radi josipović a istovremeno tadić daje metar optužnica protiv učesnika rata sa hrvatske strane(pola metra otpada na srbe)našto mu josipović uzvraća sa kilometar i po opružnica protiv srba.
Četvrtak 03.02.2011. 09:16
Milan47 Sreda, 02. 02. 2011. 17:38h ... je nama srbima ... ----------------------------------------- Шизофреничне фантазије "Милана47".... А овог што су га везали, не разумем што су га одвезали.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online