Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 26.01.2011.
18:09
Beta A

Suđenje Karadžiću: Britanci tvrde da nisu ratovali na strani BiH

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, o uzimanju pripadnika Unprofora za taoce svedočio je britanski oficir Džonatan Rajli, čije je vojnike u maju 1995. kod Goražda zarobila Vojska Republike Srpske.

Radovan Karadžić
 

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za uzimanje više od 200 "plavih šlemova" za taoce, krajem maja i početkom juna 1995, u znak odmazde zbog vazdušnih napada NATO na položaje i objekte VRS.


Pogoršanje odnosa posle bombardovanja

Rajli, koji je u to vreme, u činu potpukovnika, komandovao britanskim bataljonom Unprofora u Goraždu, posvedočio je da su se odnosi sa VRS dramatično pogoršali posle prvih vazdušnih udara NATO, 25. maja 1995.


Svedok je izjavio da ga je oficir VRS Radomir Furtula upozorio da je od svog komandanta Ratka Mladić dobio naređenje da granatira britanski bataljon, ako NATO ponovo udari.


Britanski oficir rekao je da su 28. maja 1995. snage bosanskih Srba uz upotrebu sile zarobile 33 pripadnika njegovog bataljona na posmatračkim položajima oko Goražda. Prethodno je potpukovnik Rajli, kako je rekao, odbio Furtulin poziv da se sastanu, zato što je saznao su bosanski Srbi u drugim krajevima BiH već bili uzeli pripadnike UN za taoce.


Pošto mu je tužiteljka Karolin Edžerton predočila naređenje tadašnjeg načelnika Glavnog štaba VRS Manojla Milovanovića da vojnici Unprofora budu zarobljeni, Rajli je kazao da je to "jasna potvrda da je cela operacija bila naređena i koordinisana sa najvišeg nivoa".


Karadžić: Bili ste zarobljenici. Rajli: Ne, nego taoci

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić, koji se brani sam, ponovio je tvrdnju da su "plavi šlemovi" bili "ratni zarobljenici", a ne "taoci".


"Mi nismo bili zaraćena strana, pa stoga nismo mogli biti ni ratni zarobljenici", uzvratio je svedok.


Rajli je naglasio da bi upotreba vojnika Unprofora kao "živog štita" od NATO aviona, kojoj je pribegla VRS, bila protivna Ženevskim konvencijama čak i da su oni imali status ratnih zarobljenika.


Borbeno jedinstvo sa bosanskom Armijom?

Svedok je odbacio i Karadzićevu sugestiju da je zarobljavanje "plavih šlemova" bilo posledica shvatanja komandi VRS da su oni činili "borbeno jedinstvo sa Armijom BiH i NATO avionima".


"Mi nikada nismo ratovali na strani ABiH", rekao je britanski general.


Na Karadžićevu sugestiju, Rajli je potvrdio da nije strahovao za sigurnost svojih vojnika u rukama VRS i da mu se oni, posle oslobađanja, nisu požalili na tretman koji su imali.


Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak, zato što tužioci nemaju svedoka spremnog da se u sudnici pojavi sutra.


Iako su četvorica svedoka juče i danas svedočila o uzimanju plavih šlemova za taoce, tužilaštvo još nije okončalo izvođenje dokaza o terorisanju stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima 1992-95. Kako je danas najavio predstavnik Tribunala Martin Petrov, narednih dana će iskaze dati još nekoliko svedoka iz Sarajeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.01.2011. 18:17
заробљавање УН солдата је супротно женевским конвенцијама, а убијање српске нејачи није?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online