Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.01.2011.
00:12
Vestionline A

Srbi u CG: Obračunajte se sa mafijom, ne sa Amfilohijem

Najava crnogorskog tužilaštva da se protiv mitropolita Amfilohija podnese prekršajna prijava zbog govora mržnje i izazivanja nacionalne netrpeljivosti izazvala je mnoštvo reagovanja prosrpskih stranaka, koji poručuju da bi crnogorska vlast trebalo da hapsi i da se obračunava s mafijom, a ne sa Mitropolijom.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović

Najava da će protiv mitropolita biti pokrenut prekršajni postupak, a možda i krivična odgovornost došla je nekoliko sati posle razgovora Amfilohija sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, kome je ukazao na "veoma veliku ugroženost" Mitropolije.

Najuticajnija opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlast da obustavi dalje zavađanje naroda i hajku protiv Mitropolije i mitropolita Amfilohija i da oštricu usmeri protiv onih koji, kako navode, pljačkaju građane Crne Gore i razaraju sve njene vrednosti.

"U trenutku kad pred Crnom Gorom stoji obaveza definitivnog obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom, režim zamenom teza pokušava da pažnju javnosti prebaci na drugi teren, nanovo zaoštravajući obračun s Mitropolijom i mitropolitom", navodi se u saopštenju te stranke.

SNP navodi da svakom razumnom građaninu treba da bude jasno da je reagovanje Amfilohija prirodno u situaciji kada neki "pomračeni umovi" pozivaju na rušenje hramova po Crnoj Gori i otimanje svetinja i vekovne imovine Mitropolije.

Lider parlamentarne opozicione Nove srpske demokratije Andrija Mandić je poručio da bi svaki pošteni građanin Crne Gore trebalo da se stidi posle izjave tužilaštva da će protiv mitropolita biti pokrenut prekršajni postupak.


"U državi u kojoj caruju organizovani kriminal i narko-bande, u kojoj se unutar političkih struktura na vlasti otvoreno podržava jednoumlje, nije se ni moglo očekivati nešto dobro i uzvišeno", kazao je Mandić.

U takvoj državi se, smatra on, mogu i pronaći osobe koje su spremne na sve, pa i na "takvu drskost da lažno optuže jednog episkopa". Tako se i desilo, kaže on, da to tužilaštvo ekspresno pronalazi neke dokaze protiv mitropolita, a navodno nemaju dovoljno dokaza protiv Stanka Subotića, Aca Đukanovića, Brana Mićunovića, Darka Šarića, Safeta Kalića ili Taksina Šinavatre.

Demokratska srpska stranke je ocenila da se tužilaštvo na najgrublji mogući način uključilo u propagandnu mašineriju vlasti sa ciljem da se izvrši pritisak na građane Crne Gore uoči popisa.

"Pitamo tužilaštvo zašto nije podiglo optužnicu protiv predsednika parlamenta, nacionalsocijaliste, Ranka Krivokapića, koji je pogrdno govorio o jednom narodu čije je pripadnike nazvao 'izvanjcima', sveštenike nazvao 'bukvom' i pozivao na otimanje crkvene imovine", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je upozorila tužilaštvo da se upustilo u opasne namere i da će njihova pretnja mitropolitu imati nesagledive posledica za Crnu Goru i njene građane.

Predsednik Stranke srpskih narodnjaka Dobrilo Dedeić je kazao da bilo kakav sudski proces Amfilohiju treba da prati izlazak na ulice vernika Srpske pravoslavne crkve i svih istinski građanski orijentisanih ljudi.

"Tom činu treba da se pridruže sve parlamentarne i vanparalamentarne opozicione partije, sa izuzetkom čiji su lideri paralelno i funkcioneri pseudocrkvene organizacije Miraša Dedeića", kazao je u saopštenju Dedeić, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.01.2011. 08:42
Vreme je da se povodom ovog slučaja jave i osude najavu Crnogorskog tužolaštva i stranke u Srbiji a ne samo u Crnoj Gori. Srbija ne bi smela da ostane po strane i gleda kako se srpski narod u Crnoj Gori razsrbljuje od grupe ustaša i fašista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online