Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.01.2011.
20:06
Beta A

Francuski oficir: Odmazda VRS nad civilima u Sarajevu

Francuski oficir Unprofora svedočio je u sredu na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je stanovništvo Sarajeva tokom 1993. i 1994. godine bilo na meti artiljerije i snajpera Vojske Republike Srpske, u cilju stvaranja "klime terora i nesigurnosti".

Na suđenju Radovanu Karadžiću svedočio oficir iz Francuske
 

Zaštićeni svedok KDZZ-450, iz čijeg iskaza proizlazi da je u to vreme bio na komandnoj dužnosti u Sarajevu, izjavio je da su napadi na Sarajevo bili "taktičko sredstvo kojim su bosanski Srbi nastojali da zaustave ofanzive Armije BiH" ne samo u gradu, nego i širom BiH.


"Najviše granatiranja i snajpera po gradu bilo je pošto bi Armija BiH započela neku ofanzivu... Dakle, to je bila odmazda koju su naređivali visoki oficiri VRS... Verovatno bi general Ratko Mladić rekao: E, sad ću pokazati vlastima u Sarajevu zbog ofanzive u drugom delu BiH", ocenio je svedok.


Strateški cilj koji je vojni i politički vrh RS želeo da postigne atacima na Sarajevo, po francuskom oficiru, bio je "primoravanje predstavnika Muslimana da prihvate podelu BiH i Sarajeva".


Na proteste Unprofora zbog napada, oficiri VRS negirali su svoju odgovornost, a isto je činila i druga strana, kazao je KDZZ-450, koji se sastajao sa komandantima srpskih i muslimanskih snaga i prisustvovao je mirovnim pregovorima.


Svedok je naglasio da je od oktobra 1993. do februara 1994. situacija u Sarajevu bila "vrlo teška" zbog "brojnih artiljerijskih i snajperskih napada na civile" i teškoća u doturanju humanitarne pomoći u grad.


Od početka februara 1994. nastupio je "period relativne stabilnosti", posle sporazuma o prekidu vatre i zoni isključenja teškog oruđa oko grada, postignutog nakon prve eksplozije na pijaci Markale u kojoj su stradale desetine građana.


"Tada nije bilo granatiranja, delovalo je nešto snajpera, ali ne žestoko", opisao je svedok.


Do pojačavanja napada i neizvesnosti ponovo je došlo u julu 1994. godine, pošto je propao mirovni plan Kontakt-grupe.


Snajperiste koji su delovali u Sarajevu, svedok je nazvao "profesionalnim", navodeći kao primer da je u julu 1994. jedan francuski vojnik pogođen u glavu kada je provirio kroz mali prozor, hicem sa više od 200 metara.


KDZZ-450 je o pregovorima u kojima je učestvovao govorio na delu zasedanja zatvorenom za javnost.

U nastavku suđenja, svedoka unakrsno ispituje optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Bivši predsednik RS optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada; genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon nesrba širom BiH i uzimanje vojnika Unprofora za taoce 1992-95.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.01.2011. 22:16
kako se naziva dopremanje oružja i municije u kontejnerima humanitarne pomoći od strane francuskih pripadnika un muslimanima?
Sreda 19.01.2011. 22:13
Ja ne bi da se petljam u to sta je bilo u i oko Sarajeva jer me blizu nije tada bilo , al ono da je bio vojnik pogođen iz 200m sa snjperom , to smo mi gađali sa M70 bez problema i duplo vise od toga ako treba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online