Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 18.01.2011.
10:02 >> 18:50h
A

Ubistvo Ulofa Palmea deo "Titove zavere"

Britanski list "Tajms" prenosi najnovije dokaze koji sugerišu da je ubistvo nekadašnjeg švedskog premijera Ulofa Palmea, pre 25 godina, deo, kako se tvrdi, "Titove zavere" i da je ubica bio plaćenik jugoslovenske tajne službe.

Ulofa Palmea ubio plaćenik jugoslovenske tajne službe?
 

Ubistvo, izvršeno 1986. godine u samom centru Stokholma, šokiralo je Evropu. Sada, četvrt veka kasnije, pojavili su se dokazi koji bi mogli da pomognu u rešavanju misterije vezane za izvršioca tog ubistva, preneo je Bi-Bi-Si.
 

Prema navodima istrage sprovedene u Nemačkoj, ubica je bio plaćenik jugoslovenske tajne službe.


 

Policija: Sve to znamo već 20 godina

 

Glavni istražitelj ubistva Ulofa Palmea izjavio je da nema novih tragova koji bi taj zločin povezali sa bivšom jugoslovenskom tajnom službom. "To apsolutno nije ništa novo. Prvu informaciju o tome smo dobili 1988. godine", izjavio je detektiv Stig Edkvist.
Nemački list "Fokus" je objavio da je u ubistvu Palmea 1986. učestvovao čovek povezan sa jugoslovenskom tajnom službom, koji živi u Hrvatskoj, a o čemu je nemačka policija obavestila Šveđane pre dve godine.
"Pogledali smo i tužilac Kerstin Skarp je zaključila da to neće doprineti slučaju. Ukoliko dobijemo više informacija, naravno da smo spremni da to ponovo pogledamo", rekao je Edkvist.
Fokus je naveo da nemačka policija tvrdi da nije dobila odgovor od švedskih kolega, ali je Edkvist izjavio nije bilo moguće odgovoriti na svaku informaciju.
Palme je ubijen na ulici u Stokholmu 28. februara 1986. godine. U julu 1989. je Kristen Peterson osuđen zbog tog ubistva, ali je kasnije, posle žalbe, proglašen nevinim i umro je 2004. godine.
Prema Edkvistovim rečima, potrebno je pronaći oružje vezano za ubicu, kako bi slučaj bio zaklučen. Policija smatra da je Palmeov ubica koristio revolver "Smit End Veson 357 Magnum", javlja DPA.

Nemci veruju, piše "Tajms", da je Vinko Sindičić, bivši plaćeni ubica koji je 1988. godine u Škotskoj osuđen na 15 godina zatvora za pokušaj ubistva jednog uticajnog hrvatskog nacionaliste, izneo neke ključne detalje vezane za atentat na švedskog premijera.
 

Magazin "Fokus", poznat po dobrim kontaktima u nemačkim bezbednosnim službama, tvrdi da je Palmea ubila srpska tajna služba, te da je istovremeno planirala da krivicu svali na desničarske hrvatske separatiste, koji su jugoslovenskom vođstvu bili trn u oku, i da ih na taj način diskredituje u očima svetske javnosti.
 

Britanski list podseća da je Josp Broz Tito umro 1980. godine, ali njegova politika je, kako se dodaje, nastavljena i posle smrti jugoslovenskog predsednika.
 

Sindičić, koji je nemačkim tužiocima već pomogao da se u Minhenu osudi ubica jednog hrvatskog direktora naftne kompanije, tvrdi da je Palmea ubio Ivo D., koji je u to vreme živeo u Hamburgu, a sada je penzioner u Zagrebu.
 

Nemačka tajna služba poslala je detaljni dosije specijalnoj Palmeovoj komisiji u Stokholmu, koja nije pokazala veliko interesovanje, a šef komisije, ističe Tajms, iako je video te dokumente, prošle godine je izjavio da će biti vrlo teško da se ubistvo Ulofa Palmea ikada razreši.

Utorak 18.01.2011. 15:28
Kako da ne, i našeg ambasadora Rolovića je ubila DB, pa podmetnuli Barešića ustašu da bi postao hrvatski heroj 1990 godine. Ustaše su na sve načine pokušavali da nameste igru SFRJ a nesretni Palme je bio žrtva te igre jer nisu prezali od ničega. Ali pojavio im se Tuđman pa su mogli da pređu na domaći teren.Dalje se zna i bez DB.
Utorak 18.01.2011. 14:09
da li vi stvarno vjerujete u ove budalaštine?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online