Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 16.01.2011.
16:13 >> 17:43h
Srna A

Skelani: Koljači Srba moraju da odgovaraju

U Skelanima kod Srebrenice danas je obeležena 18. godišnjica stradanja 69 srpskih civila i boraca, meštana ovog i nekoliko obližnjih sela, koje su muslimanske snage iz Srebrenice mučki ubile 16. januara 1993. godine.

Pomen žrtvama u Skelanima (arhivska fotografija)
 

Tim povodom, nekoliko stotina prisutnih zapalili su sveće kod centralnog spomen obeležja u Skelanima, gde je za svih 305 srpskih civila i vojnika iz ovog kraja koji su poginuli u proteklom ratu, parastos služio skelanski protojerej Dimitrije Krsmanović uz sasluženje nekoliko sveštenika iz Bajine Bašte.

Obeležavanju je u ime predsednika Republike Srpske Milorada Dodika prisustvovao njegov savetnik Miladin Dragičević, te novoizabrani ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, koji je rekao da veliko prisustvo građana danas u Skelanima pokazuje neizmerno poštovanje prema svirepo ubijenim žrtvama.

"Institucije RS neće odustati od zahteva da se dođe do istine i pravde i da za masovni zločin u Skelanima počinioci odgovaraju. Horde Nasera Orića ovdje su pokazale nameru da unište ovaj kraj i srpsko stanovništvo i oni koji su činili zločine moraće za to odgovarati. Ne možemo vratiti živote, ali ćemo istrajati da pravda bude zadovoljena, da zločinci odgovaraju, što bi bila barem delimična uteha porodicama nastradalih", rekao je Đokić.

Đokić je istakao da je sramotno da za ovaj zločin još niko procesuiran i da je Naser Orić u Hagu oslobođen odgovornosti.

Na današnji dan 1993. godine u Skelanima i okolnim srpskim selima muslimanske snage, predvođene Naserom Orićem ubile su 69 Srba, 165 ih je ranjeno, 30 zarobljeno, a četvoro se još vode kao nestali. Među poginulima većina su bili civili.

Najmlađi Aleksandar Dimitrijević imao je pet godina, dok je njegov brat Radoslav život izgubio u dvanaestoj godini.

Kazniti zločince i obznaniti istinu

 

Zločinac Naser Orić

Ostoja Todorović, kome je u napadu poginula kćerka Gordana Sekulić pokušavajući da izbegne nesreću i dvoje dece prevede preko mosta ka Bajinoj Bašti u Srbiji, zatražio je od institucija RS i pravosuđa BiH da učine više i da počinioci brutalnih zločina odgovaraju, a da svet sazna istinu o masovnim srpskim stradanjima u ovom kraju.

Milijana Obradović, kojoj je poginuo dvadesetčetvorogodišnji sin Dragan, kaže da je izgubila nadu da će neko od počinilaca zločina odgovarati nakon toliko godina i dodaje da se nada samo Božijoj pravdi.

"Napad je počeo sa svih brda oko Skelana. Jedini izlaz bio je u bekstvu preko mosta za Bajinu Baštu i tamo sam se sklonila, ali mnogi nisu uspeli jer je most ceo dan bio pod mitraljeskom vatrom. Tu je poginulo dosta civila među kojima i nekoliko dece", priseća se sa suzama u očima ova starica.

Cvetko Ristić iz susednih Kušića, koji je 16. januara 1993. godine ostao bez oca, majke, sestre i brata kojeg još nije pronašao, ogorčen je radom pravosuđa BiH. Kaže da mu je tek pre dve godine obnovljena kuća i da mu je ostalo samo da se nada da će posmrtni ostaci njegovog maloletnog brata biti pronađeni, da ih dostojno sahrani.

U napadu muslimanskih snaga, osim zverskih ubistava, sva srpska imovina je opljačkana i, osim dela Skelana, tog dana je popaljeno još petnaestak srpskih sela i zaselaka, koja još nisu obnovljena, a većina preživelih stanovnika još nema gde da se vrati.

Ni nakon 18 godina za masovni zločin nad skelanskim Srbima, kao ni za ostale zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju, još niko nije odgovarao.

Cveće kod spomen obeležja za 305 srpskih žrtava iz nekadašnje opštine Skelani danas su položili izaslanik predsednika RS Miladin Dragičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine RS, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Udruženja logoraša regije Birač, Boračke organizacije regije Birač, opštinska i boračka delegacija iz Srebrenice i nekoliko stranačkih i delegacija boračkih organizacija iz susednih opština.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.01.2011. 16:25
Dajte ljudi, pa bar naslov napisite da nije dvosmislen!
Nedelja 16.01.2011. 18:26
Čemu su se zlikovci nadali dve godine kasnije to Bog sveti zna. Ustaše su se u Blajburgu sami ubijali da ne padnu u ruke rodbini i prijateljima svojih žrtava. Zna se da krv uvek traži krv, nisu trebali počinjati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online