Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 13.01.2011.
12:28
Ž. Marković - Vesti A

Unprofor zažmurio na 23 tone oružja i municije

Uprkos činjenici da je Srebrenica od 1993. imala status demilitarizovane zone pod kontrolom i zaštitom snaga Unprofora, u tu enklavu je, s teritorije koje je kontrolisala Armija BiH, do njenog pada u julu 1995, dotureno čak 23 tone oružja, municije i drugih materijalno-tehničkih sredstava koji su korišćeni u napadima na srpske položaje.

Smislili Srebrenicu: Alija Izetbegović i Rasim Delić
 


Nekadašnji komandant ABiH Rasim Delić naveo je to u svom izveštaju o padu Srebrenice, koji je krajem jula 1995. predstavio Skupštini Republike BiH.

U ovom dokumentu, pod oznakom "strogo poverljivo", navodi se da su oružje i municija prebacivani helikopterima i to na takav način da se ne ugrozi status Srebrenice kao demilitarizovane zone.
 

U tom periodu je, između ostalog, u Srebrenicu prebačeno više od 370.000 komada municije, ali i blizu 650.000 nemačkih maraka.
 

U izveštaju koji poseduju "Vesti", Delić je naveo da komandant snaga ABiH u Srebrenici Naser Orić nije bio u enklavi za vreme njenog pada, već u Tuzli u koju je došao nekoliko meseci ranije.
 

- Trebalo je da se vrati helikopterom 7. maja 1995, ali je zamolio da ostane i da ide u drugoj grupi. Taj helikopter je srušen, ali posle udesa, uprkos naređenju, Orić nije hteo ili nije smeo da ide peške u Srebrenicu, već je za to tražio ne obični, nego borbeni helikopter, što nije moglo da se obezbedi. Međutim, njegov izostanak nije uticao na pad Srebrenice jer su tamo bili načelnik štaba i cela komanda - navodi Delić.

On je napisao da je komanda u Sarajevu očekivala veći stepen otpora u Srebrenici posle napada Vojske RS jer su za to postojali uslovi, ali da se to nije dogodilo. Delić kao jedan od razloga pada enklave navodi i unutrašnje probleme.
 

- To su nelojalna borba za vlast i podele po tom osnovu, loš odnos MUP-a i ABiH, ubistva neistomišljenika i političkih suparnika, ratno profiterstvo i kriminal, loša organizaciju odbrambenih snaga i međusobna borba za čelnu funkciju - naveo je Delić.
 

Vojni analitičar Gostimir Popović ocenjuje za "Vesti" da ovaj dokument samo još jednom potvrđuje ono što se ranije veoma dobro znalo, a to je da su Bošnjaci u Srebrenici bili i te kako dobro naoružani.
 

- Stalni upadi na srpsku teritoriju i zločini koji su počinili to su davno dokazali. Imali su ogromne količine oružja koje su im dopremane uz prećutnu saglasnost Unprofora. Činjenica da se Srebrenica predala bez borbe, o čemu piše Delić, takođe potkrepljuje neke ranije teze o tome da je ta enklava žrtvovana kako bi bili pokrenuti vazdušni napadi na srpske položaje - kaže Popović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.01.2011. 13:04
Jedan od glavnih zadataka uNprofora bio je da stvori sto vecu konuzija i da unisti bilo kakvo razumno resenje! Jer jedna "vatra" je bila dovoljna da naprave zariste i bace region u rat!!! Prokleti huskasi! Kao nisu znali da je narod na sve strane bio na ivici zivaca!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online