Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 05.01.2011.
19:19 >> 22:33h
Vestionline A

Josipović: Srbi važni za hrvatski identitet

Srpska manjina je svojom kulturom, naučnim duhom i obrazovanjem odigrala bitnu ulogu u stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta, rekao je danas predsednik Hrvatske.

Predsednik Ivo Josipović posetio Srpsko narodno veće povodom Božića
 

Predsednik Ivo Josipović istakao je danas u Zagrebu, na tradicionalnom prijemu Srpkog narodnog veća (SNV) povodom pravoslavnog Božića, zajedno sa premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsednikom Sabora Vladimirom Šeksom, važnost srpske zajednice i njene politike za unapređenje manjinskih prava, a time, kako je naveo, i za razvoj demokratije hrvatskog društva.

Hrvatska, rekao je, mora biti uzor u poštovanju ljudskih i manjinskih prava, jer i hrvatska istorija, kako je dodao, pokazuje da odnosi između većinskog i manjinskih naroda određuju sudbinu zemlje.

"Borba za ljudska prava je borba za pravedniju Hrvatsku", poručio je Josipović, prenosi hrvatska novinska agencija Hina.

Josipović je dodao da su njegov kabinet i vlada u prošloj godini puno učinili na poboljšanju odnosa sa susedima, "otvorili nove puteve i, bez obzira na probleme, otvorili put njihovom rešavanju".

On je naglasio veliki doprinos srpske manjine tome, posebno u rešavanju pitanja koja su proistekla iz Domovinskog rata i koja su donedavno opterećivala odnose između Hrvata i Srba.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je da su u 2010. Srbi u Hrvatskoj i njihova politika nakon dve decenije postali specifična i važna komponenta hrvatskih demokratskih procesa, "jednako odgovorna prema sebi i prema Hrvatskoj, jednako predana u ostvarivanju svojih i opštenacionalnih interesa".

On je dodao da bi u 2011. Srbi u Hrvatskoj želeli dodatno da ojačaju takvu ulogu svoje zajednice u hrvatskim demokratskim procesima.


"Srbi u Hrvatskoj žele politiku u kojoj se Hrvatska demografski i ekonomski neće svesti na Zagreb", poručio je Pupovac.

Kosor je u tom smislu dodala da je na putu ka EU imala snažnu podršku političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj i naglasila čvrstu opredeljenost Hrvatske da na evroatlantskom putu pomogne i susedima u regionu.

Potpredsednik Sabora Vladimir Šeks je čestitajući Božić rekao da je to "upravo vreme kada se više nego ikada ponavlja stara istina da je kvalitet hrvatsko-srpskih odnosa presudan za stabilnost Hrvatske i njenu demokratiju".

POVEZANE VESTI

Sreda 05.01.2011. 19:28
Srbi vas priznali,zastitili i dali vam prvu drzavnost i prvi identitet u istoriji,a vi nam vratili ubijanjem zena,dece i svega zivog a prezivelo pokrstavali za vatikan i umesto da se pokajete i prepoznate sebe kao pokatolicene Srbe,opet idete sa demagogijom....Lazete sami sebe...
Sreda 05.01.2011. 19:31
Наравно председниче! Хрвати постоје због Срба - док је Срба биће и Хрвата... Да Бог није створио Србе, ни Ватикан никад не би стварио Хрвате. Како год, Божија је воља што и једни и други постојимо!
Sreda 05.01.2011. 19:36
Srbi u Hrvatskoj žele politiku u kojoj se Hrvatska demografski i ekonomski neće svesti na Zagreb"....pa nije valjda da je i Pupovcu doslo vreme da pocne da razmislja kao Srbin i kao Krajisnik.Ajde da vidimo da li je bilo dosta ilegale......stislo izgleda, pa mora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online