Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.01.2011.
13:33
Press A

Vlada BiH dala pola miliona evra za nove WC-e!

Renoviranje 32 toaleta u zgradi zajedničkih institucija BiH koštaće oko pola miliona evra, a sredstva je odobrio Savet ministara.

Novi toalet u zgradi zajedničkih institucija BiH

Savet ministara iz sredstava za kapitalna ulaganja izdvojio je oko milion maraka (500.000 evra) za obnovu 32 toaleta u zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu! Pare su legle na račun privatnog preduzeća "Stanišić" sa Pala, kojem je posao rekonstrukcije toaleta dodeljen na tenderu!

Građani BiH će renoviranje državničkih toaleta, prema procenama, platili najmanje pet puta više nego što je uobičajeno za ovakvu vrstu radova. Upućeni u zidarske radove tvrde da je nemoguće da sanacija jednog toaleta košta više od 15.000 evra, koliko je izdvojeno za radove u zgradi zajedničkih institucija. Prema njihovim tvrdnjama, kompletno opremanje toaleta ne košta više od 3.000 evra!

Paprena cena koja je plaćena za rekonstrukciju toaleta u sedištu institucija BiH zapala je za oko i državnoj reviziji, koja bi uskoro mogla da prekontroliše ceo posao, koji je sklopljen u prilično nejasnim okolnostima.

Toaleti u zgradi parlamenta i Saveta ministara trebalo je da budu sanirani još 2009. godine. Međutim, posle intervencije Službe za zajedničke poslove poništen je prvi tender, jer se, navodno, nije prijavio dovoljan broj kvalitetnih izvođača radova. Da sve bude još sumnjivije doprinosi i činjenica da je ista služba i progurala tu stavku u budžet.

Ubrzo je raspisan novi tender, na kojem je pobedilo preduzeće "Stanišić" sa Pala, a radovi su napokon počeli letos i završeni su tek pre nekoliko dana. Rekonstrukcija je trajala tokom leta, a 1. oktobra Služba za zajedničke poslove sklopila je i novi ugovor sa preduzećem "Stanišić" za dodatne radove. 

Komentarišući ove podatke poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević ističe da je šokirana visinom sume koja je odvojena za sanaciju toaleta, pogotovo što se to dešava u vreme kada BiH grca u dugovima, a više od polovine njenih stanovnika je na ivici siromaštva.

"Sramotno je da se u vreme kada je BiH dospela u ropski položaj zbog kreditnih zaduženja kod MMF-a izdvaja skoro milion KM za obične toalete. Ne znam kako je neko uopšte mogao da odobri ta sredstva, ako znamo da su ova i prošla godina proglašene godinama štednje, pa je naloženo da se mnoge stavke u budžetima skrešu. Ovo je više nego skandalozno, jer dati milion maraka u vreme kada ljudi u BiH žive od 41 KM socijalne pomoći nije ništa drugo već čist bezobrazluk", uverena je Pandurevićeva.

Sa druge strane, Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, potvrdila je da je sanacija toaleta počela letos, ali da joj nije poznato ko je dobio taj posao i koliko novca je potrošeno za to. Ona ističe da zgrada ima veći broj toaleta, koji su prilično zapušteni, ali dodaje da nije sigurna da li su ti radovi sada bili neophodni.

"Ne znam detalje iz ugovora i zato to ne bih komentarisala", kaže Majkićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.01.2011. 13:37
Колико се.у питање је хоће ли бити довољна и издвојена свота.
Sreda 05.01.2011. 15:05
Treba sanirati samo onaj dio Wc-a koji Bosnjaci koriste, jer oni previse seru. Ipak velika cijena. Poredjenja radi: za te pare bi se mogli platiti pola skromnog stana u BN ili Banja Luci.
Sreda 05.01.2011. 17:56
To znaci 50hiljada evra za WC 450hiljada po raznoraznim đepovima , mislim da sam realno procenio mozda neki evro plus minus negde .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online