Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.01.2011.
01:17
mondo.rs A

Vladika Grigorije: Srbi da se vrate u Mostar

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije ozvaničio je danas nakon gotovo dve decenije povratak sedišta Eparhije u Mostar i pozvao Srbe da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

Vladika Grigorije
 

U besedi posle liturgije, vladika Grigorije je poručio da Mostar bez Srba, kao ni bez Hrvata i Bošnjaka, ne može biti ono što je oduvek bio. Ocenivši povratak u Mostar jednim od najznačajnijijh događaja u istoriji Crkve, on je poručio da će sada biti više uz svoj narod, kako je rekao, i u dobru i u zlu.


Ovom svečanom činu piruštvovao je veliki broj visokih zvanica s područja Mostara i Hercegovine, a gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je kazao da je povratak vladike Grigorija velika i značajna stvar za Mostar, Srbe i sve druge koji tu žive.
 

Na povratak čeka oko 5.000 izbeglica

Hercegovački mediji objavili su da na povratak u dolinu Neretve čeka oko 5.000 Srba čije kuće nisu obnovljene. Da bi taj problem bio reše, kako se navodi, neophodno je da se u njihov povratak uključe i entiteti, država i međunarodna zajednica.

Vladika je povratak stolovanja u Mostar ozvaničio na dan eparhijske slave, Svetog Ignjatija. Povratak u gotovo dvovekovno eparhijsko sedište episkopa, kako ističu predstavnici crkve, ima višestruki smisao i značaj za Mostar i celu regiju, a rezultat je višegodišnjih priprema započetih po završetku rata.


Ranije je saopšteno da ni druge crkvene opštine neće biti zapostavljene jer eparhijski arhijerej treba jednako da bude prisutan u Mostaru, Trebinju, Nevesinju i celoj Hercegovini.


Vraćanje sedišta Eparhije u grad u kojem se nalazilo od 18. veka pa do 1992. godine, kada je usled rata prinudno izmešteno u Trebinje, čin je podrške i ohrabrenja Srbima povratnicima u obnovi života u ratom raseljenom i porušenom Mostaru, ali i narodima drugih veroispovesti koji u svojoj raznolikosti vekovima žive rame uz rame u gradu na Neretvi.

"Srbe neće da zaposle u Mostaru"

Srpsko građansko veće Mostara smatra da je povratak Srba na područje tog grada veoma spor, a kao glavni razlog se ističe nemogućnost zapošljavanja.

Predsednik tog veća Goran Kosanić tvrdi da se u gradu na Neretvi ne poštuje odluka o konstitutivnosti naroda pri zapošljavanju Srba u državnim institucijama i preduzećima.

Kosanić kaže da se, prema nezvaničnim podacima, posle rata u Mostar vratilo oko 4.000 Srba, ali da on sumnja u taj podatak.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.01.2011. 01:43
Lako je reci da se srbi vrate,ali ne rece ono najvaznije,zasto nakon toliko god srpske kuce nisu obnovljene,i da tamo za srbe nema posla,i da ce ih na svakom koraku sikanirati hrvati i muslimani. Samo lud bi se vratio tamo u takvoj situaciji.Ono malo srba nece smeti ni da ide u crkvu,jer ce ih ostali oznaciti kao cetnike.Ne vidim kako povratak stolovanja u Mostaru ima visestruki znacaj za grad i celu regiju,i ohrabrenje narodima druge veroispovesti,kad ti narodi sve cine da i ono malo srba napusti Mostar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online