Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 27.12.2010.
16:31
Vestionline A

Sanader odbio izručenje Hrvatskoj

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader izjasnio se pred Pokrajinskim sudom u Salcburgu da ne želi da bude izručen Hrvatskoj, nakon čega je austrijski sud doneo odluku kojom mu produžava pritvora za još mesec dana.

Portparol državnog tužilaštva u Salcburgu Barbara Fajhtinger saopštila je posle zasedanja suda da Sanader nije prihvatio izručenje Hrvatskoj, na savet svojih advokata.

Kako advokati kažu: Ivo Sanader

Naime, advokati još nisu imali uvid u dokumentaciju iz Hrvatske pa su svom klijentu savetovali da još uvek ne prihvati izručenje, što bi ubrzalo proceduru ekstradicije.
Sledeće saslušanje u vezi sa ekstradicijom moglo bi biti održano 27. januara.

Sud je odluku o produženju pritvora obrazložio daljim postojanjem opasnosti od bekstva i prikrivanjem dokaza.

Ukoliko sudija bude doneo odluku u korist ekstradicije, Sanader bi mogao da podnese žalbu Višem pokrajinskom sudu.


Bivši hrvatski premijer može, kako je naglašeno, još uvek da prihvati olakšanu proceduru izručenja, čime bi se ekstradicija ubrzala.

Portparol državnog tužilaštva u Salcburgu Barbara Fahtinger je pojasnila da nisu tačne spekulacije o mogućnostima kaucije, dodajući da ne postoji mogućnost kaucije, pošto je sud ocenio da postoji opasnost od zataškivanja dokaza.

Što se tiče mogućnosti da Sanader, koji je tokom saslušanja istražnog odbora parlamenta austrijske pokrajine Koruška u vezi s aferom "Hipo" banka, tvrdio da je u Hrvatskoj politički gonjen, podnese zahtev za dobijanje političkog azila u Austriji, njegov advokat Verner Supan je kazao da to trenutno nije tema.


Već danima u novinarskim i sudskim krugovima kruže glasine o navodnim poslovnim kontaktima Sanadera i bivšeg kazahstanskog ambasadora u Austriji i nekadašnjeg zeta šefa kazahtanske drzave Nursultan Nasarbajeva, Rakata Alijeva.


"Te glasine su netačne. Niko bilo nikakvih veza između Sanadera i Alijeva, a tako ni sa bilo kojom njegovom firmom", rekao je advokat.

Sanaderu oduzimaju skupocene slike

Sudski izvršitelji jutros su, kako je i najavljeno, došli u vilu Ive Sanadera, kako bi privremeno zaplenili više od stotinu umetnina bivšeg premijera.
 

Njegova supruga, Mirjana Sanader, najprije nije želela da otvori vrata vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu, pa su izvršitelji otišli. Međutim, kada su se vratili, supruga bivšeg premijera, ipak ih je pustila u kuću.
 

Sanader je u imovinskoj karti naveo da poseduje umetnine vredne 1,5 miliona kuna, no navodno je ta vrednost četiri ili pet puta veća. Kao pravni temelj za blokadu umetnina mogu biti dve osnove.
 

Jedna bi bila nastojanje USKOK-a da dokaže kako je bivši premijer slike kupovao od novca, koji je isisan iz državnih kompanija, odnosno da potiču iz kaznenog dela, a druga bi bila sredstvo osiguranja iz koga bi država namirila štetu, ako se Sanader osudi za korupcijske afere zbog kojih je pod istragom.
 

Sanader kritikuje odnos Hrvatske prema njegovoj porodici


Sanader je danas kritikovao ponašanje hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i ćerkama.


"U ekstradicionom pritvoru je Sanaderu dobro, ali ono o čemu brine jeste ponašanje hrvatskih vlasti prema njegovoj supruzi i ćerkama. Njima se bez obrazloženja oduzimaju dokumenta i povremeno osporava pristup kući. Žiro-račun supruge, na koji prima platu, je zamrznut", preneo je danas advokat Supan.

Ponedeljak 27.12.2010. 16:39
Pa zato si i zbriso da te ne bi "tvoji" lincovali!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online