Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
12:05
Đ. Barović - Vesti A

"Srbi u Kninu na ivici opstanka"

Dragoljub Čupković, predsednik SKD "Prosvjeta" iz Knina, kaže za "Vesti": "Zbog demagogije regionalnog lidera SDSS-a, Srbi u Kninskoj Krajini nikad nisu bili više podeljeni."

Predsednik Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Knina i jedan od osnivača Srpske demokratske samostalne stranke (SDSS) Dragoljub Čupković tvrdi da su Srbi u ovom delu Hrvatske podeljeni više nego ikada i za to optužuje regionalno rukovodstvo ove stranke na čelu sa Mirkom Raškovićem.


- Srbi na ovim prostorima svakim danom nestaju, žive na ivici egzistencije, srpska zajednica je unazađena za najmanje 50 godina. Srbi su mogli da osvoje većinu u gradskoj skupštini Knina, a sada imaju duplo manje odbornika. Smučila nam se demagogija iz koje profitira samo uski

"Ne talasaj" pogubno za Srbe


Kako neko može da ima poverenje u predstavnika srpske zajednice koji u dva saziva Županijske skupštine nije izašao za govornicu ili održao konferenciju za štampu i upozorio na bilo koji problem koji se tiče srpske zajednice. Po Raškoviću, srpski povratnici u Knin i okolinu žive kao u raju, teče im mled i mleko. Nadao sam se da će vrh stranke nešto preduzeti. Još pre tri godine sam pisao Miloradu Pupovcu i Vojislavu Stanimiroviću, ali, uzalud. Pretpostavljam da oni sve znaju, ali zbog predstojećih izbora za dožupana u Kninsko-šibenskoj županiji ne žele da "talasaju". Oni ne shvataju da je sindrom "netalasanja" poguban za srpski živalj na ovim područjima.

krug ljudi u vrhu regionalnog SDSS-a, kaže Čupković za "Vesti".
 

Ko je glavni krivac?
- Isključivi krivac je predsednik regionalnog odbora SDSS-a Mirko Rašković koji je uspeo, ne samo da posvađa Srbe, već da svojim despotskim ponašanjem okrene i Srpsku pravoslavnu crkvu protiv sebe. On je trenutno vladar života i smrti za Srbe u Kninskoj Krajini.


Nisu li to ipak oštre optužbe?
- Još sam i preblag. Apsolutno stojim iza ovih reči. Uostalom, da li vama uliva poverenje čovek koji je podjednako bio dobar i za Tita i za Martića i za Tuđmana? Najsmešnija su njegova obećanja o traktorima za srpske povratnike. IMT jednostavno ne može da proizvede koliko ih je on obećao.


Pa, je li neko dobio traktor?
- Naravno da su neki dobili, ali isključivo članovi SDSS-a. Slično je i sa povratkom imovine. Izgleda da na to imaju prava samo oni koji su u stranci. Ali, najužasnije je da upravo čelnici SDSS-a tvrde kako srpskoj deci u Kninu ne treba nastava na srpskom.


Kako?
- Čak su me optuživali da sam fingirao neke ranije ankete. Na sreću, Ministarstvo prosvete Hrvatske je ipak poverovalo u istraživanja sa terena i donelo odluku da ta nastava započne.


Zar je to moguće?
- Aman, pa kada su za Uskrs razbijena stakla SKD "Prosvjeta" jedino je vladika Fotije došao da nas poseti. Nije se pojavio niko od srpskih zvaničnika. Niko se ne pojavljuje ni na našoj krsnoj slavi. Lično je Rašković ucenjivao predsednike srpskih opština da se "šalom ne šale" jer ako se pojave, neće imati šta tražiti u stranci.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online