Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.12.2010.
18:30
Srna A

Plaše li se srpske vođe Sanaderovog iskaza?

Brojni su oni koji priželjkuju što duži boravak bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera u salcburškom zatvoru. Najviše ih je naravno među članovima vladajućeg HDZ-a za koje se sumnja da bi mogli biti inkriminisani Sanaderovim svedočenjem, ali se šuška da mirno ne spavaju ni koalicioni partneri te stranke čije je vođe bivši premijer kupovao svim sredstvima, pa i novcem koji je izvlačio iz državnih kompanija. Među njima su i manjinski politički predstavnici, koalicioni partneri HDZ-a, pa i srpski, koji su, to nije tajna u Hrvatskoj, u Sanaderovoj eri živeli u materijalnom blagostanju.

Svako ima svoju cenu: Ivo Sanader

Zato nikoga i ne čudi što sa te strane i nema suvislijih reagovanja na najveći skandal u hrvatskoj politici - bekstvo i hapšenje bivšeg hrvatskog premijera.

Kao da se manjinskih političkih predstavnika ta afera i ne dotiče.

Pogotovo srpskih lidera, čije je božićne prijeme Sanader rado posećivao, a svoju novu politiku, kada je pre sedam godina osvojio vlast, manifestovao upravo na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća pozdravljajući prisutne tradicionalnim srpskim pozdravom - "Hristos se rodi", podseća "Srna".

Malo je ko tada mogao pretpostaviti u šta će se ta politika pretvoriti.

Sanader je navodno prljavim novcem smirivao potencijalne političke oponente, pretvarajući ih u svoje poslušnike.

Jedini zahtev srpskih političkih predstavnika u toj trgovini bio je, kako se spekuliše, da neograničeno ostanu na zauzetim pozicijama. I taj im je zahtev ispunjen. Ni odlazak Sanadera tu nije ništa promenio.

Za to se pobrinuo, kako ga zovu, "princ tame" hrvatske politike Vladimir Šeks. I to na način da sve manjine u Hrvatskoj imaju tzv. dvostruko pravo glasa, osim Srba.

Srpski politički predstavnici podržali su takvo rešenje, a zauzvrat im je Šeks darovao izborni zakon koji im garantuje da će predstavljati Srbe dok to budu hteli. Naprosto nema izborne matematike koja bi ih mogla ugroziti.

Jedino bi ih mogao kompromitovati Sanaderov povratak u Hrvatsku i njegovo eventualno priznanje kolika je bila cena njihove bezgranične lojalnosti politici koja je srpsko pitanje u ratu rešavala etničkim čišćenjem, a ćutanje o tom prljavim novcem.

Zbog toga je, spekulišu neki analitičari, i srpskim liderima stalo da Sanader "prezimi u Evropi", prenosi "Srna".

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Hrvatska u šoku!
Ponedeljak 20.12.2010. 18:34
100 %
Ponedeljak 20.12.2010. 18:35
Ako Hrvati stvarno idu u cistku do kraja , ko ce jim onda vladat ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online