Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 20.12.2010.
16:12
P. Arsić - Vesti A

Nemci pišu ustav Bosne

Nemačka u dogovoru sa Austrijom, a uz saglasnost Velike Britanije, namerava da se bavi promenama Ustava BiH i predloži neka rešenja, saznaju ''Vesti'' iz diplomatskih izvora u Sarajevu. U tom kontekstu, tvrde naši sagovornici, treba posmatrati i nedavne sastanke nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima SDA, SDP-a i HDZ-a.

Ko će popustiti: Zlatko Lagumdžija, Angela Merkel i Željko Komšić

- SAD više nemaju nameru da se petljaju u promene Ustava BiH i predlažu nova rešenja, nakon što su doživeli dva velika neuspeha - pad aprilskog i butmirskog paketa ustavnih amandmana. Hrvati, odnosno Zagreb, su ti koji su izlobirali nemačko aktiviranje, što podržava i Velika Britanija - potvrdio je naš izvor.


Diplomate s kojima smo razgovarali podsećaju da je Sarajevo krajem avgusta posetio ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele, te da su se odmah nakon izbora u kabinetu Angele Merkel obreli: prvo, Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović iz SDA, potom Dragan Čović i Borjana Krišto iz HDZ-a, i na kraju Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić iz SDP-a.


U šturim saopštenjima izdatim nakon ovih sastanaka rečeno je samo da Nemačka ''želi da pomogne BiH na putu ka evroatlantskim integracijama''.


Indikativno je da pozivnica za put u Berlin za sada nije stigla nikome iz RS, premda naši sagovornici tvrde da bi vrlo brzo trebalo doći i do susreta Angela Merkel - Milorad Dodik.

U Federaciji bukti svađa


Da je Federacija daleko od bilo kakvog dogovora govori poslednji pokušaj lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da iz igre istisne najjaču hrvatsku partiju - HDZ. Naime, on je koalicionu platformu ponudio na potpis SDA, HSP i Narodnoj stranci ''Radom za boljitak'', a mesto predsedavajućeg Saveta ministara HDZ-u 1990.
Lider HDZ-a Dragan Čović poručio je Lagumdžiji da dva HDZ-a imaju jasan dogovor i da neće dopustiti da iko menja volju hrvatskog naroda zbog fotelja.


O čemu su zaista lideri iz Federacije razgovarali sa Merkelovom i šta sprema Nemačka, u RS nam niko nije znao reći. Među srpskim političarima vlada mišljenje da je moguće da je Nemačka svesna da problem u BiH predstavljaju odnosi unutar Federacije i njena komplikovana struktura, te da su se zbog toga u Berlinu prvo obreli hrvatski i bošnjački političari kako bi Merkelova ispipala njihov puls. U drugoj fazi, sumnjaju, uslediće pritisci na RS da prihvati ono što eventualno usaglase stranke iz Federacije BiH.


Lider PDP-a Mladen Ivanić uveren je da od svega neće biti ništa i da će i pokušaj Nemačke da dođe do nekog rešenja uroditi neuspehom, jer su stavovi u BiH jako udaljeni po ovom pitanju.


Lider SNSD-a Milorad Dodik nedavno je ponovio da neće prihvatiti da stranci modeliraju i nameću ustavna rešenja. U Platformi o usaglašenom delovanju na nivou BiH, koju se potpisali lideri SNSD-a i SDS-a, Milorad Dodik i Mladen Bosić, ističe se da ove dve partije neće prihvatiti promene Ustava BiH koje zadiru u dejtonske nadležnosti RSi mehanizme zaštite njenih interesa.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.12.2010. 17:15
Pa zar nema u BiH ko da se bavi tim pitanjem, nego novi Ustav ili izmjene u Ustavu treba da prave NIjemci, Austrijanci i Britanci??? Jedino jos fale Madjari u toj prici!!! A Ustav naravno nece biti u njihovu korist, nego u korist svih naroda i narodnosti BiH!!! Kako da ne!
Ponedeljak 20.12.2010. 21:27
ovi opet misle da prave račun bez krčmara.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online