Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.12.2010.
13:13
Z. Tmušić - Vesti A

Smetlište za srpske povratnike

Da li je grafit "Jasan cilj - čisto Goražde", ispisan na jednom zidu u centru ovog grada na istoku Bosne, samo ekološka parola lokalne samouprave pod kontrolom Bošnjaka ili je autor i pisac grafita poželeo i želi nešto drugo, pitanja su koja proteklih šest meseci, koliko živi ovaj grafit, muče Srbe, povratnike u federalno Goražde i okolna naselja.


 

Ostaci kuće Čarapića u centru Goražda
 





Sudeći po nekoliko neprijatnih događaja u poslednje vreme, u kojima su Srbi žrtve
(ne)razumnih odluka lokalnih vlasti, mnogi povratnici strahuju da grafit ima više veze sa starom željom nekih Bošnjaka da u Goraždu i okolini ne gledaju Srbe, nego sa željom nekih ekologa da u gradu i okolini ne gledaju smeće.


''Postavila sam javno pitanje - od koga se čisti Goražde, ali još nisam dobila odgovor'', kaže Jelena Gavrilović, učesnica jednog od srpskih protestnih skupova protiv pojedinih odluka lokalne bošnjačke uprave.

Ogorčeni i Bošnjaci

Zbog čega goraždanski Srbi strahuju i protestuju poslednjih meseci?
Uprkos brojnim protivljenjima lokalnog srpskog stanovništva, bošnjačka uprava u Goraždu odlučila je da na području sela u kojima većinom žive Srbi, izgradi regionalnu sanitarnu deponiju i azil za pse.

Grafit koji je uneo zebnju
 

Paralelno sa tim, nedavno su bageri u centru grada uklonili poslednje tragove decenijskog života stare srpske familije Čarapić. U trenutku dok su mu bageri prelazili preko dedovine Milorad Čarapić je priznao da se gore osećao nego u proleće 1992.


''Tražili smo da obnovimo kuće i nisu nam dali. Ovo sad što gledamo kako nam bagerima zatiru tragove života u ovom gradu, gore je nego kad smo prve ratne godine gledali kako nam gore ove kuće'', kaže Milorad.

Nije ostala ni cigla


Kuće familije Čarapić, koje su se nalazile na atraktivnim lokacijama u nekadašnjoj ulici Moše Pijade, danas Zaima Imamovića u centru Goražda, spalili su Bošnjaci početkom rata. I pored brojnih zahteva vlasnika, nikada ni jedna od ovih kuća nije obnovljena.
U međuvremenu, bez saglasnosti Čarapića, na njihovom imanju nikle su nove kuće imućnijih Bošnjaka.

 

Lokalne vlasti su nedavno bagerima uklonile poslednju ciglu od kuća Čarapića. U pismu OHR-u i Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH, Čarapići su ukazali na svoj težak položaj:


"Umesto da nam pomogne u obnovi objekata, u poslednjih nekoliko meseci opština Goražde provodi mere na rušenju naših objekata, otvoreno nam sugerišući da prodamo imovinu. U prethodnom periodu opštinske vlasti su uzurpirale jedan deo našeg zemljišta (oko stambenih objekata) u Ulici Zaima Imamovića, bez naše saglasnosti", navodi se u pismu.


U Goraždu nije tajna da je projekat sanitarne deponije mogao biti urađen na najmanje desetak drugih lokacija, ali su bošnjački gradski oci odlučili da se velika deponija smeća gradi na području sela Trešnjevica, koje je centar gravitiranja sela s predratnim većinskim srpskim življem. I pored gotovo jednoipogodišnjih protesta Srba, nedavno je stavljena je tačka na odluku o izgradnji deponije na mestu gde se ukrštaju mnogi srpski putevi i na prostoru na koji su Srbi tek masovnije počeli da se vraćaju.
 

Jelena Gavrilović i srpski povratnici
 

Srbi, ali i neki od njihovih komšija, Bošnjaka, više su nego ogorčeni.


''Jedno je sigurno - deponija će zaustaviti povratak Srba u sela na području sela Repca, Vučetići, Trešnjica, Cerje, Banjevine i Pjeskovi, kao i na području Glamoča gde se do sada vratilo nešto više porodica. Mi želimo da živimo u svojim predratnim domovima u zdravoj sredini, zajedno sa svojim komšijama Bošnjacima. Ovako, nudi nam se život sa deponijom iznad glava koja će zagaditi sve izvore naše vode i u krajnjem slučaju doprineti da mnogi od nas napuste ovaj kraj'', kaže Dragiša Tanasković.


''Jasno je šta nam ovim poručuje lokalna vlast. Oni nedvosmisleno kažu: 'Gospodo, Srbi, ako hoćete da se vratite ili živite tu, moraćete sakupljati smeće u vašim njivama i livadama i živeti sa mirisima sa deponije', kazuje Jelena Gavrilović.


Iako su srpski apeli za odustajanje od izgradnje deponije na njihovim livadama i njivama stigli do najvažnijih kancelarija u Banjaluci i Sarajevu, pravih odgovora nije bilo.

Načelnik gluv za apele

Dobrislav Doca i Sejfo Turulja

Samo što su minuli protesti goraždanskih Srba zbog izgradnje deponije, usledili su novi protesti zbog izgradnje azila za pse u naselju Podhranjen, nedaleko od kuća povratničke srpske familije Droca.


Dobrislav Droca sa braćom Svetom i Miloradom poseduje danas imanje od 350 duluma zemlje, potom veliku farmu ovaca, svinja i krava, kao i firmu za sečenje, izvlačenje i transport građe u kojoj zapošljava i Srbe i Bošnjake.

Ovoj uglednoj i imućnoj goraždanskoj porodici rat je uzeo skoro sve. Kuće i okućnice opljačkane su i zapaljene.

Uprkos brojnim nevoljama, Droce su uspele da prežive ratne i poratne godine u izbeglištvu i 2001. vrate se na svoje spaljeno ognjište.


''Kad smo se vratili, komšije Bošnjaci primili su nas odlično i danas se slažemo kao u najbolja vremena. Oni su nam i pomogli da obnovimo kuće i pomoćne prostorije i ponovo krenemo u stari posao. I, taman kad je sve poteklo starim tokom, tu, ispred naših farmi, počinje da se gradi azil za pse. Mislim da je to čista provokacija'', kaže Dobrislav Droca, koji smatra da se iza te odluke krije nečija očigledna namera da se

Izgubili, pa opet stekli


''Imali smo sve pre rata, a onda u nekoliko dana sve izgubili. Kad smo počeli ispočetka, odnosno kad smo se vratili ovde, prvi su nam u pomoć pritekli komšije Bošnjaci. Posle devet godina rada danas imamo 205 ovaca, 12 tovnih svinja, 15 goveda, konje, koze, poljoprivredne i građevinske mašine, obrađujemo zemlju... Jednom rečju, 21 član familije Droca danas živi lepo, slaže se sa komšijama Bošnjacima, čak ih i zapošljava, ali to, čini se, nekome ne odgovara. Ovde, bojim se, svaka sreća kratko traje!'', kaže Dobrislav Droca.

vrate tamo gde su bili tokom rata.


Dok su Dobrislav i njegova braća razmišljali šta im je činiti, u njihovu zaštitu prvi su stali komšije, Bošnjaci. Sejfo Turulja, predsednik MZ Osječani, kojoj pripada naselje Pothranjen, kaže da se azil za pse gradi mimo svih zakonom predviđenih standarda i da najdirektnije ugrožava srpsku povratničku familiju Droca.


''Zbog nekoliko propusta tokom izgradnje ovog azila, umalo nije došlo do plavljenja celog imanja familije Droca. Da nismo svi zajedno na vreme intervenisali, Drocama bi sve bilo poplavljeno'', kaže Turulja, tvrdeći da je više puta pokušao da interveniše kod načelnika opštine Muhameda Ramovića ali da ovaj nije hteo ni da ga primi, ni da čuje za njegov apel.


''Ako je neko želeo da skloni pse i sve nas zaštiti od njih, mogao je da na području Goražda nađe najmanje stotinu boljih lokacija od ove koju je izabrao'', gnevno će Dobrislav Droca.


U lokalnoj upravi u Goraždu jasno poručuju Srbima da gledaju svoja posla i da se previše ne mešaju u tuđa.


''Kako su krenuli, uskoro će u nekom srpskom selu početi da odlažu nuklearni otpad'', više u zbilji kaže Veselin J, jedan od brojnih srpskih povratnika koji strahuje da grafit "Jasan cilj - čisto Goražde", može značiti samo jedno - odlazite Srbi!

Nedelja 19.12.2010. 13:52
Gorazde su u Republiki Srpski kolko znam , gde je sad Dodik da se postavi za svoj narod ? Odgovor : Kafenise kod Tadicija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online