Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.12.2010.
14:03
Ž. Marković - Vesti A

BiH od ponoći bez viza

Građani BiH koji poseduju biometrijske pasoše od danas bez viza mogu da putuju u sve zemlje Evropske unije, osim Velike Britanije i Irske. Dugo očekivana odluka o viznoj liberalizaciji danas stupa na snagu, a biće obeležena sa više putovanja različitih delegacija iz BiH koje će posetiti Strazbur i Brisel.

Državljani BiH će ipak morati da paze na ograničenja zbog kojih će im, ako ih prekrše, ulazak u EU biti zabranjen i na 10 godina
 

Dugotrajna čekanja pred zgradama ambasada evropskih zemalja u Sarajevu tako i definitivno postaju prošlost za građane BiH, ali bezvizni režim im, ipak, nameće određene nove obaveze, koje će, prema tvrdnjama nadležnih biti lako ispunjavati ako se svi budu držali propisanih pravila. Iz institucija BiH koje su nadležne za liberalizaciju viznog režima poručuju građanima da ne treba da zloupotrebljavaju novu situaciju jer se time može naneti šteta, kako njima lično tako i čitavoj državi.
 

U proteklih mesec dana Ministarstvo bezbednosti BiH sprovelo je opširnu kampanju informisanja građana o prednostima i pravilima bezviznog režima, koju treba poštovati kako se ne bi stvarali problemi i na granicama ali i tokom boravka u zemljama EU. Jedno od najvažnijih pravila propisuje da će građani BiH moći da borave u zemljama EU 90 dana u roku od šest meseci, odnosno da će svako probijanje tog roka biti odmah evidentirano, a osobama koje se o ovo ogluše preti progon i zabrana ulaska u EU i do 10 godina.
 

Dosad 414.000 pasoša

U zemlje EU bez viza mogu da putuju građani koji poseduju novi biometrijski pasoš BiH, čije izdavanje u zemlji košta 45 KM (oko 23 evra). Građani koji imaju stari pasoš, moraće i dalje da vade vize u stranim ambasadama. Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenata, evidenciju i razmenu podataka do danas je izdato oko 414.000 novih pasoša.

- Šestomesečni periodi računaju se od dana prvog ulaska u zemlje šengena tako da, ako je prvi ulazak bio 1. februara, onda tokom narednih šest meseci, sve do 31. jula može se provesti ukupno 90 dana u zemljama šengena. Ovih 90 dana može se iskoristiti tokom jedne posete ili u okviru više putovanja, ali je bitno da se vodi računa o broju dana koji se sprovede u zemljama šengena - poručuju iz ovog Ministarstva.
 

Osim ovog pravila, najveću pažnju javnosti izazvale su informacije o mogućim zahtevima graničnih policajaca da im građani BiH pokažu određenu svotu novca na granici. Pokazalo se da informacije koje su plasirale pojedine turističke organizacije, a koje su govorile da će biti traženo i do 150 evra po danu boravka, nisu tačne.
 

- Zahtevi za pokazivanjem novca na granici biće vrlo retki i meriće se u promilima u odnosu na ukupan broj prelazaka granica. Radi se o zakonima EU koji važe za sve građane zemalja koje nisu u sastavu EU, dakle i za Amerikance, Japance i tako dalje. To je jedna od zaštitnih mera, odnosno diskreciono pravo koje imaju graničari kao ljudi na prvoj liniji odbrane od ilegalnih imigracija. Sličnu situaciju imamo i prilikom ulaska u BiH jer naši zakoni propisuju da graničari mogu da zatraže od svih koji nisu državljani BiH, a ulaze u zemlju, da pokažu 50 evra po danu boravka - kaže sekretar Ministarstva bezbednosti BiH Bakir Dautbašić.
 

Najviše novca tražiće nadležni u Sloveniji, i to 70 evra za dan. Za Španiju će biti potrebna 64 evra, Slovačku 56, Belgiju, Dansku, Švedsku i Grčku 50, Nemačku i Italiju 45, Holandiju 34 i Finsku 30 evra.
 

Putovanje automobilom

Nadležni upozoravaju da se može dogoditi da graničari od pojedinih građana zatraže proveru broja motora ili šasije na njihovim automobilima prilikom prelaska granice. Poručuju da je potrebno da se drže svih pravila za vožnju na autoputevima u Evropi kao što su plaćanje putarine ili kupovina vinjeta, jer su kazne za vozače izuzetno velike. Građanima se sugeriše da se osiguraju u BiH za vreme boravka u EU, jer su zdravstvene usluge u tim zemljama izuzetno skupe.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.12.2010. 14:14
Koje sranje sad kad ovi iz EU nagrnu dole trazeci spasa od EUrabije
Sreda 15.12.2010. 19:13
građani bih koji imaju pare moči će da putuju po svijetu sa vizama ili bez viza ako su pri parama,ostalima vize i bez vize ništa ne znači jer nisu pri parama.Bože oprosti nam što smo toliko blesavi da nas zaj...ju sa vizom i bez nje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online