Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.11.2009.
12:05
A. Pandurević - Vesti A

Incko pravi haos u Bosni

Političari iz RS kivni na visokog predstavnika: Predstavnici OHR-a moraće pred sudovima da odgovaraju zbog kršenja zakona i međunarodnih ugovora, najavljuje Milorad Dodik.

NAVIJA ZA BOSNU I VELIČA IZETBEGOVIĆA: Valentin Incko

OHR je generator krize u BiH, a Valentin Incko verovatno jedan od najgorih visokih predstavnika. Ovako su srpski političari ocenili Inckovo obraćanje Savetu bezbednosti UN u kojem je Republiku Srpsku optužio da blokira i ignoriše institucije BiH.

Premijer Srpske Milorad Dodik poručio je da će predstavnici OHR-a "morati kad-tad, a RS će oceniti koji je to trenutak, da odgovaraju pred sudovima zemalja iz kojih dolaze jer su dosta kršili zakone i međunarodne ugovore u zemljama gde su imali mandat".


- Moraće jednom da se suoče sa tužbama koje ćemo sigurno podneti jer neće uvek iza njih stajati velika politika koja ih štiti. Inače, kada čitate šta je Incko napisao i dostavio Savetu bezbednosti, jedino možete zaključiti da je BiH idiotska zemlja i ništa više - rekao je Dodik.


Zahvalan Aliji

 

Incko, koji je bio prvi ambasador Austrije u postdejtonskoj BiH, priseća se u svom predgovoru "dragih" uspomena iz tog vremena, u koje ubraja i brojne susrete sa Alijom Izetbegovićem.
- Ovih novembarskih dana ne mogu, a da se ne prisetim da je Alija Izetbegović 21. novembra 1998. godine lično otvorio austrijsku ambasadu, na čemu ću mu uvek biti zahvalan - pisao je Incko u telegramu kojim je pozdravio prisutne u sali Doma vojske u Sarajevu, gde je u novembru 2005. godine promovisana Jerkovićeva trilogija.

Predsednik parlamenta RS Igor Radojičić smatra da je Inckovo izlaganje pred UN apsurdno.


- BiH je izabrana za stalnu članicu Saveta bezbednosti UN da se brine o svetskom miru i bezbednosti, a, istovremeno, unutar zemlje održava se protektorat po glavi 7. povelje UN po kojoj je BiH pretnja svetskom miru bezbednosti - pojašnjava Radojičić.
- Jedino se može zaključiti - veli Radojičić - da je reč o "vrlo povređenom i vrlo ozlojeđenom čoveku".


- To je jedno od najlošijih izlaganja visokih predstavnika o BiH uopšte. Visoki predstavnik čini mi se ne vlada potpuno informacijama čak ni u svojoj kući, a kamoli u BiH - naglasio je Radojičić.


OHR je, ističe i zamenik predsednika SDS-a Predrag Kovač, glavni generator krize u BiH.
 

- Problem je što oni ne snose nikakve posledice za svoje postupke i unutrašnje tenzije koje ovde podižu. BiH je danas tu gde je zahvaljujući upravo OHR-u, koji je sve ove godine bio bebisiterka Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića - kaže on.
A kada se Tihić i Silajdžić, kako reče, "raskmeče jer im nije udovoljeno želji", onda iz OHR-a skoče na RS kako bi ih umirili.


Ipak, postoje i oni, poput lidera SRS RS Milanka Mihajlice, koji krivca vide i u Dodiku. Prema Mihajlici, "Dodik često nepotrebno izaziva revolt i bes međunarodne zajednice u mnogim stvarima, iako je često u pravu".


Nakon umerenog Kristijan Švarc-Šilinga i demokratski nastrojenog Miroslava Lajčaka, imajući u vidu njegovu bliskost Aliji Izetbegoviću, od Valentina Incka jedino se i moglo očekivati da krene putevima Pedija Ešdauna.


Biografija Alije Izetbegovića

 

"Vesti" su odmah po Inckovom dolasku u BiH pisale da je on napisao predgovor za knjigu "Alija izbliza" čiji je autor Adamir Jerković, nekadašnji savetnik Alije Izetbegovića.

- On (Adamir Jerković) osvetljava Izetbegovića kao džentlmena, njegovu ljudsku dimenziju, posebno u trenucima pobede jer je pokojni predsednik baš u takvim situacijama bio posebno suzdržan...Drago mi je da, deset godina od Dejtonske konferencije, izlazi trilogija o predsedniku Izetbegoviću i o Bosni, da od jednog od njegovih najbližih saradnika, koji je i sam bio učesnik i svedok istorijskih događaja koji su trasirali današnji put BiH, čujemo i čitamo kako je gledao 'Aliju izbliza'.
Time će se zaštititi i spasti od zaborava ogromna baština, veliki kapital koji je ostavio predsednik Izetbegović svom narodu", napisao je 2005. godine u predgovoru nadahnuti Valentin Incko.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online