Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 07.12.2010.
11:26
Srna A

Incko: Nema podele BiH i novog entiteta

Visoki predstavnik u BiH Velentin Incko rekao je da je Republika Srpska (RS) legitiman entitet unutar BiH, međunarodno priznate suverene država čija podela nije moguća i nikada neće biti prihvaćena.

Valentin Incko

Incko je rekao da priča o trećem entitetu ili o podeli BiH neće pomoći bilo kome.

"Bilo bi užasno nepravedno naterati većinu tolerantnih građana u BiH da trpe da bi se udovoljilo netolerantnoj manjini. Većina građana BiH želi da zemlja postane članica EU kao jedna zemlja i na to svi mi treba da se fokusiramo'', istakao je Incko, komentarišući istraživanja ''Galupove'' agencije iz Brisela koje pokazuju da je 88 odsto građana RS za njenu nezavisnost.

On je naglasio da veruje da je prisustvo velikog broja ambasadora na inauguraciji predsednika RS Milorada Dodika priznanje da je Srpska legitiman entitet unutar BiH i u tom okviru RS je partner sa čijim zvaničnicima se mogu imati pozitivna i konstruktivna saradnja.

Incko je čestitao RS na dosadašnjim imenovanjima u procesu formiranja nove vlasti, navodeći da je sistem u Srpskoj jednostavniji nego u FBiH, zbog čega formiranje vlasti u FBiH zahteva više vremena. ''Sada je odgovornost stranaka iz RS da konstruktivno učestvuju u stvaranju funkcionalne koalicije za državni nivo'', rekao je Incko.

Pred današnju posetu Beogradu, Incko je rekao da aplaudira naporima predsednika Srbije Borisa Tadića i Hrvatske Iva Josipovića, navodeći da su Srbija i Hrvatska utvrdile smer ka EU i poboljšale političku atmosferu.

"Paradoks je da je BiH, koja najviše može dobiti od regionalnog zbližavanja, do sada ostvarila najmanje, i to se mora promeniti. Sada očekujem veći stepen saradnje BiH i Srbije. To se već događa na polju pravosuđa i konačno postoje odgovarajuće diplomatske veze, ali voleo bih da vidim direktniji kontakt državnih institucija Srbije i BiH u pitanjima kao što su integracija u EU, ekonomska saradnja...", istakao je Incko.

On je rekao da će OHR biti zatvoren kada budu sprovedeni ciljevi i zadaci koje je u februaru 2008. godine utvrdio Savet za sprovođenje mira. ''Oni još nisu ispunjeni. Treba da ih realizuju političari koji su nedavno izabrani na izborima i koji su sada u procesu formiranja novih vlasti'', istakao je Incko.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.12.2010. 12:02
lepo rece meni moj prijatelj, DON KIHOT. nema od RS nista, dodik je vec upropastio. a o samostalnosti mogu samo da sanjaju. cista predizborna propaganda. ako je tako, neka ga ruse. ne treba cekati.
Utorak 07.12.2010. 12:29
Pa gospodine visoki,najveci problem u BiH ste vi iz oher-a koji namecete svoje odluke protiv volje naroda koji zivi u BiH. BiH je jedina zemlja na svijetu koja je pod protektoratom druge organizacije ,i koja nema slobodu volje tj kako vi volite da kazete demokratiju. Zahvaljujuci, vama danas covijeka sa BiH pasosem na aerodromu tretiraju gore od zivotinje ,jos samo sto mu ne vade krv i broje krvna zrnca. Idite kuci!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online