Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.12.2010.
21:07
Srna A

Skadar preti Crnoj Gori i Albaniji

Teritorija podgoričke gradske opštine Golubovci ugrožena je zbog rasta vodostaja na Skadarskom jezeru, a u mestima Kurilo, Berislavci, Plavnica, Bijelo Polje, Ponari i Bistrica ugroženo je 1.200 domaćinstava, dok stanovništvo evakuiše pet ekipa sa čamcima, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Oko 5.000 osoba nalazi se kod rođaka ili na spratovina svojih kuća, a od evakuisanih osoba niko nije smešten u kolektivnom smeštaju. Nivo jezera ugrožava i selo Balabani, ali kuće još nisu ugrožene.

Vodostaj neprekidno raste: Skadarsko jezero

Stanovništvu se pomaže u paletama i blokovima, a distribuira se voda, hrana, hrana za stoku, prekrupa i bale sena. Na terenu su ekipe sektora za vanredne situacije i civilnu bezbednost MUP-a, Vojske Crne Gore, Službe zaštite i spašavanja iz Podgorice i Bijelog Polja.

U selu Podhum, u gradskoj opštini Tuzi, poplavljeno je oko 30 kuća, ali nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

Pogoršava se stanje u Albaniji

 

Skadar je opkoljen vodom, dok je vanredno stanje proglašeno i u Draču i Lezheu pošto kiša neprekidno pada već nekoliko dana.


"Situacija se pogoršava, ne samo u Skadru, nego i u drugim mjestima", upozorio je predsednik Albanije Bamir Topi, koji je danas posetio Skadar.


Više od 7 000 ljudi je evakuisano iz Skadra i okoline. U tom delu Albanije već danima pada jaka kiša, što je izazvalo podizanje nivoa Skadarskog jezera do alarmantnih granica.

 

Prema najnovijim izveštajima albanskih medija, voda je prošle noći još dublje prodrla u grad, a poplavljeno je preko 10.000 hektara okućnica. U prekidu je saobraćaj na nekim lokalnim putevima.

Iz crnogorske Vlade navodi da je u Danilovgradu situacija povoljnija, jer je vodostaj reke Zete u blagom padu. Voda se povukla iz 18 poplavljenih objekata, iako je značajan broj kuća u Pažićima i dalje pod vodom, sa uočenim pukotinama na zidovima.

Vodostaj jezera na području Rijeke Crnojevića, Dodoša i Žabljaka Crnojevića, kako se navodi, od sinoć se povećao za deset centimetara pa je Vojska Crne Gore u dva navrata, koristeći helikopter sa korpom, dostavljala hranu i vodu stanovnicima Dodoša i Žabljaka Crnojevića.

U Nikšiću pumpe neprekidno crpe vodu sa četiri lokacije, a ekipa Elektrodistribucije je stalno na terenu i po potrebi, zbog ugroženosti selektivno isključuje električnu energiju. Vode za piće je i dalje zamućena iznad dozvoljene granice.

Vodostaj reke Lim i njegovih pritoka u Beranama za sada nije u porastu, već ima tendenciju blagog opadanja. Betonski most na Limu, na magistralnom putu Berane - Rožaje saniran je i prohodan za saobraćaj.

Građevinske mašina pojačavaju kritična mjesta na zaštitnom bentu, a u pomoć je pristiglo i 50 pripadnika Vojske. Na tom terenu uključena je mehanizacija, nasipa se šljunak i postavljaju vreće peska.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online