Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.12.2010.
19:22
Mondo A

Narodi ex-yu nove manjine u Sloveniji

U Sloveniji živi već treća generacija oko 200.000 pripadnika naroda i narodnosti bivše Jugoslavije, a neki od njih su potomci došljaka koji su u Sloveniju stigli i pre stotinak godina. Njihov položaj međutim nije do kraja regulisan zakonskim propisima jer slovenački Ustav priznaje samo dve autohtone manjine: italijansku i mađarsku.

Manjinski status za bivše bratske narode
 

Nedavno je na raspravu u slovenački parlament upućena Deklaracija o "novim manjinama", koja je plod rada vlade, radne grupe u parlamentu i predstavnika naroda i narodnosti bivše Jugoslavije koji žive u Sloveniji - Albanaca, Bosanaca, Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca i Srba okupljenih u Savezu kulturnih društava konstituivnih naroda.

Deklaracija bi trebalo da reguliše niz važnih pitanja u životu tih ljudi, u skladu sa dokumentima Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Jedan od autora dokumenta, vođa poslničke grupe Socijalnih demokrata u parlamentu Miran Potrč izrazio je očekivanje da će Deklaracija ući u parlamentarnu raspravu u januaru iduće godine. "Politički je Deklaracija obavezujući dokument", rekao je Potrč i dodao da ona "određuje politiku države o određenim pitanjima" kao i da je "na toj tački značaj Deklaracije veoma velik".

Slovenija treba da prizna ravnopravna prava ''novih manjina'': Miran Potrč

"Deklaracija predstavlja priznanje Slovenje da u njoj živi oko 200.000 pripadnika drugih naroda i narodnosti, koji imaju svoje države nastale nakon 1990. godine", kaže Potrč.

Prema njegovim rečima, ispravno je da Slovenija to prizna, jer su i ti ljudi učestvovali u osamostaljenju Slovenije i jer su im dokumenti o osamostaljenju i potom donesen Ustav dali pravo da su, ne samo ravnopravni građani Republike Slovenije, već i da kao predstavnici naroda i narodnosti imaju i neka posebna prava.

Prava pripadnika "novih manjina" kao građana regulisana su Ustavom Slovenije, a Deklaracija obezbeđuje da se ta i druga prava istinski ostvaruju. Reč je o slobodnom izražavanju pripadnosti svom narodu, pravu na negovanje i izražavanje svoje kulture, jezika i pisma, kao i pravu na samoorganizovanje.

"Sve to u saradnji sa većinskim narodom i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica doprinosi mulitkulturalnosti Slovenije", smatra Potrč i dodaje da za "sprovođenje Deklaracije postoji saglasnost Vlade Slovenije i predstavnika nacionalnih zajednica" i da će za to će biti zadužen "poseban Savet pri vladi".

Ustav Slovenije zvanično priznaje postojanje samo dve manjine - italijanske i mađarske, a ustavom je regulisan i položaj romske zajednice kojoj je garantovano pravo učešća na lokalnim izborima u opštinama sa većim brojem Roma, kao i neka samoupravna prava.

Poslanici italijanske i mađarske manjine u parlamentu su svojim potpisima podržali Deklaraciju, a potpisali su je i nezavisni poslanici. Deklaracija je, međutim, naišla na otpor opozicionih parlamentarnih partija, a pre svega Slovenske demokratske stranke bivšeg premijera Janeza Janše.

"Novim manjinama" bavi se i novi zakon o Radio-televiziji Slovenije, o kojem će se građanai Slovenije izjasniti 12. decembra na referendumu, a koji predviđa i obavezu emisija na jezicima naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

Na pitanje da li je ova odredba novog zakona prvi korak u ostvarivanju duha Deklaracije Potrč je odgovorio da je reč o dva odvojena procesa, ali i da je taj deo novog zakona naišao na otpor opozicije koja je postavila pitanje zašto u to nisu uključene i druge nacionalne zajednice (verovatno se misli pre svega na nemačku zajednicu).

Odgovoreno im je, kaže on, da su u novi zakon o RTV uključeni oni na koje se odnosi Deklaracija zbog "njihovog specifičnog položaja nakon osamostaljenja Slovenije".

Drugi su kao razloge navodili da za donošenje Deklaracije i navedenog člana u zakonu o RTV "nije pravo vreme i da danas treba posvetiti pažnju ekonomskim temama, i slično".

"Nema želje za podršku, ali su i te stranke svesne da principijelni politički otpor nije moguć, jer je reč o civilizacijskom odnosu. Multikulturalnost se svugde u Evropi poštuje i ceni, a i neke međunarodne institucije kao što je Savet Evrope poručuju Sloveniji 'uradite to'", rekao je Miran Potrč.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online