Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.12.2010.
19:43 >> 22:30h
Vestionline A

Drina opada, ceo dan nosila sve pred sobom

Reka Drina, koja se danas u opštini Bijeljina razlila velikom brzinom u Popovima, Amajlijama i prigradskom naselju Dijelovi koje je odsečeno od grada, posle 20 sati je počela da opada, rekao je Srni šef Odseka civilne zaštite Bijeljina Drago Ristić.

Nabujala Drina kroz Hidroelektranu Zvornik 

"Protok je sada na Hidroelektarni Zvornik 3.000 metara kubnih u sekundi, a na Bajinoj Bašti iznosi 2.500 metara kubnih u sekundi. Za sada se ovo ne odražava naročito na našem području i stanovništvo je delom evakuisano. Dijelovi, Popovi, Amajlije su naselja koja su u potunosti zaplavljena i odsečena vodom", rekao je Ristić.

On je istakao da Drina i dalje brzo nadolazi, a pred meštanima je još jedna noć neizvesnosti.

Ronioci, koji su danas u ovim naseljima bili najaktivniji u pomoći stanovništvu, evakuaciji, snabdevanju hranom, i večeras dostavljaju neophodne potrepštine, vodom odsečenom stanovništvu.

Oko 1.200 kuća u ovim naseljima je poaplavljeno, a voda ne prestaje da prodire u ova sela u kojima je ulazak blokiran sa svih strana. Samo u Janji je poplavljeno više od 1.200 hektara plodnog zemljišta.

Sedamdesetak kuća u Dijelovima je poplavljeno, a od večeras i igralište i centar sela.

Ranije danas poplavljeno je više od stotinu kuća u Popovima, 250 kuća u Amajlijama i 700 u Janji, kao i jedna od najznačajniji turističkih destinacija u Srpskoj Etno-selo ''Stanišići'', kao i etno-restoran ''Drinska ruža'' gde se još samo naziru krovovi objekata.

Magistralni put Bijeljina - Pavlovića most presečen je na jednom delu kako bi se voda razlivala. 

Ekipe Civilne zaštite su na terenu u svim ovim selima. Presečeni su i svi granični prelazi ka Srbiji, au funkciji je samo prelaz Sremska Rača.

U Zvorniku je i dalje na snazi vanredno stanje i trajaće dok se Drina ne vrati u korito. Srednje i osnovne škole danas ne rade, voda nije za piće, u mnogim zgradama ne radi ni grejanje jer je većina instalacija pod vodom u podrumskim prostorijama.


Autobuska stanica u Zvorniku je pod vodom, a saobraćaj se preusmerava kroz grad. 

Jutros u 11 sati protok Drine bio je 3.580 metara kubnih u sekundi. Drina se obilno izlila i sa srpske strane, zbog čega je veliki broj građana evakuisan, a njena pritoka Lim odneo je u most u Brodarevu. Lim je napravio veliki problem i u Crnoj Gori gde su magistralni putevi neprohodni za saobraćaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online