Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 18.11.2010.
02:18
Tanjug A

Veće cene, manje mleka

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević izjavio je da će mleka biti, ali da se situacija u toj oblasti popravlja sporije nego što bi trebalo, jer je potreban dogovor o povećanju agrarnog budžeta.

Prošlog meseca uvezeno oko 800.000 litara mleka: Slobodan Milosavljević
 



Milosavljević je ocenio da je potreban dogovor o konkretnijim značajnijim stimulacijama stočarstvu, o stvaranju sistema koji će obezbediti u narednim godinama dovoljne količine mleka i mesa.


Prema Milosavljevićevim rečima, kada je u septembru doneta uredba u toj oblasti, tada je rečeno da, ako ona ne da rezultate, jedino preostaje mera interventnog uvoza mleka.


Uvoz mleka delom obavljaju trgovci, ali je nedovoljan, jer je u prethodnih mesec dana uvezeno oko 800.000 litara mleka, što je četvrtina ili petina nedostajućih količina mleka na tržištu, rekao je Milosavljević u emisiji "Kažiprst" RTV B92.


Doprinos stočarstva bruto domaćem proizvodu poljoprivrede Srbije je oko 30 odsto, za razliku od razvijenih poljoprivrednih zemalja, gde je oko 50-60 odsto, naveo je Milosavljević, navodeći i da država, ni budžet, nisu obezbedili dovoljno sredstava za premije za mleko.

Na pitanje vezano za napise da su Belgijanci kupili "Deltu", odnosno lanac "Maksi", Milosavljević je odgovorio da su ga posetili predstavnici belgijske kompanije "Delez" pre dve do tri sedmice i da je saznao od njih da su zainteresovani i da "razgovaraju sa 'Deltom' o preuzimanju jednog dela akcija vlasništva nad 'Delta maksijem'".
U naredna dva do tri meseca taj dogovor bi trebalo da bude napravljen, dodao je Milosavljević.


Suština problema je u tome što su seljaci, proizvođači, stočari nezadovoljni, jer je u poslednjih nekoliko godina agrarni budžet usmeren pre svega ka ratarskoj proizvodnji i đubrivu, rekao je Milosavljević.

Problem mleka primarno postoji u Beogradu

Na pitanje novinara da li će biti mleka od subote u prodavnicama (od 20. novembra najavljeno je poskupljenje mleka) , Milosavljević je odgovorio da sa "ovim povećanjem cena ne znači da će svuda i na svakom mestu biti dovoljne količine mleka" i da postoji problem "primarno u Beogradu".


On je podsetio da je cena ulja snižena sa očekivanih 145-154 na 119-120 dinara za litar, da ulja danas ima dovoljno i da će ga biti, jer ovogodišnji rod suncokreta obezbeđuje ne samo pokriće domaćih potreba, nego će i tridesetak odsto proizvodnje biti izvezeno.


Ministar je, govoreći o cenama uopšte, kazao da će inflacija u ovoj godini biti za jedan do jedan i po odsto iznad gornje granice projektovane za ovu godinu.
Razlozi su rast evra, odnosno obezvređivanje dinara, enormni rast cena poljoprivrednih primarnih proizvoda i poskupljenje energenata, koje je bilo veće od projektovanog, dodao je on.

Četvrtak 18.11.2010. 08:35
prestani da lazes i muzes narod. idi bre, pa krave pomuzi. kad vec neces da podneses ostavku. vole.
Četvrtak 18.11.2010. 11:08
Jedna je stvar što je prisutno u narodu ogromno nezadovoljstvo, a što svi ćute-to je nešto sasvim drugo..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online