Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.11.2010.
00:42
Tanjug A

Srpska preduzeća u gubitku 96 milijardi dinara

Ukupni gubitak preduzeća u Srbiji u prošloj godini iznosio je 96 milijardi dinara i više je nego udvostručen u odnosu na 2008. godinu, saopštio je magazin "Biznis i finansije".

Udvostručeni gubici srpske privrede
 

Prošlu godinu je sa dobitkom završilo 51.114 privrednih društava u Srbiji, gubitak je iskazalo njih 31.260, dok su na "nuli" bila 7.284 preduzeća, rečeno je prilikom promocije publikacije "Biznis top".


Sve performanse poslovanja srpske privrede prošle godine su značajno pogoršane. Zabeležen je pad aktivnosti od 7,3 odsto i pad poslovnih prihoda preduzeća.


Plaćanje visokih kamata i pokrivanje kursnih razlika na pozajmljeni kapital ukazuju da je privreda Srbije postala preosetljiva na "šokove" iz okruženja, da je veoma zavisna od promena koje nameću poverioci i kreditori i da je nefleksibilna na makroekonomska kretanja u zemlji, istaknuto je na konferenciji.

"Telekom" najuspešnije srpsko preduzeće

"Telekom Srbija" je, sa dobiti od 15,5 milijardi dinara, najuspešnije preduzeće u Srbiji u prošloj godini, prema listi "Biznis top 2009" magazina "Biznis i finansije".


Na drugom mestu je "Apatinska pivara" sa 3,9 milijardi dinara, a slede "PTT Srbija", čija je dobit iznosila 3,8 milijardi dinara, "Hemofarm" sa 3,5 milijardi dinara i "Sintelon" sa 2,9 milijardi.


Najveći prihod u prošloj godini ostvarila je "Naftna industrija Srbije" (NIS) - 118,3 milijardi dinara, "Elektroprivreda Srbije" (EPS) zabeležila je prihod od 100,4 milijardi, "Telekom Srbija" 86 milijardi, "Delta maksi" 65,6 milijardi i Termoelektrana "Nikola Tesla" iz Obrenovca 57,2 milijarde.


EPS je na prvom mestu po ukupnom kapitalu preduzeća, sa 275,2 milijardi dinara, kapital Železnica Srbije vredi 141,6 milijardi, HE "Đerdap" 114,1 milijardi, "Telekoma Srbija" 113,1 milijardi, Javnog preduzećea PTT saoobraćaja Srbije 89 milijardi, dok je kapital Javnog preduzeća "Putevi Srbije" vredeo 84,1 milijardi dinara.

Registrator finansijskih izveštaja i boniteta Agencije za privredne registre Ružica Stamenković je rekla da je poslovanje preduzeća u Srbiji u 2009. godini dostiglo najviši pad i da se u 2010. moraju "aktivirati kočnice" da bi se zaustavilo dalje propadanje preduzeća.


"Srpska preduzeća više nisu u stanju da iz redovnog poslovanja ostvaruju dovoljne rezultate kojima bi mogli da pokrivaju kumulirane gubitke, podrže sopstevenu likvidnost, plaćaju visoku cenu sopstvene zaduženosti i obezbede dalji rast i razvoj", rekla je Stamenković.


Prema podacima iz obrađenih finansijskih izveštaja, u prošloj godini je ukupan broj zaposlenih u Srbiji smanjen na 1.058.539, što je za 65.497 manje nego u 2008.


U 2010. godini su ohrabrujući pokazatelji rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto i rast industrijske proizvodnje u prvih devet meseci od 4,4, odsto, što može uticati na rast poslovnih prihoda, aktivnosti preduzeća, zaposlenosti i zarada.


Međutim, mogući dalji rast cena na malo i kursa evra u odnosu na dinar predstavljaju pretnju koja utiče na povećanje ukupnih rashoda poslovanja preduzeća, rečeno je na konferenciji.


Predstavnik firme "Altis kapital" Dragan Pejčić rekao je da veliki problem predstavlja to što se u Srbiji više skoro ne očekuju prilivi od privatizacija i da, osim prodaje "Telekoma Srbija", ne treba očekivati veći priliv stranih direktnih investicija.


On je kazao da se u narednim godinama u Srbiji može očekivati povećanje broja manjih grinfild investicija, ali da je potreban veći broj takvih investicija za svaki veći grad u Srbiji.


Pejčić je naveo da su u prvih devet meseci ove godine ukupne investicije u Srbiji iznosile 715 miliona evra, što je za 40 odsto manje u odnosu na isti period lane.


Prema njegovom mišljenju, u Srbiji je radi boljeg privlačenja stranih direktnih investicija potrebno razviti telekomunikacionu i saobraćajnu infrastrukturu, raditi na povećanju visokokvalifikovane radne snage i opremljenosti industrijskih zona.


Na konferenciji je predstavljena i lista "Biznis top 2009." magazina "Biznis i finansije" po kojoj je, po neto dobiti, na prvom mestu u prošloj godini preduzeće Telekom Srbija, zatim slede Apatinska pivara, JP PTT saobraćanja Srbija, Hemofarm i drugi.


Po poslovnom prihodu u 2009. godini prvoplasirana je Naftna industrija Srbije, zatim slede Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbije, Delta Maxi, dok je po kapitalu na prvom mestu EPS, potom Železnice Srbije, HE Đerdap, Telekom Srbije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online