Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.11.2010.
14:40
Vestionline A

Veliki uticaj krize na firme u regionu

Na pitanje da li u kompanijama u kojma rade osećaju krizu, preko 70% zaposlenih posetilaca iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine je izjavilo da kriza itekako utiče na kompaniju u kojoj rade- pokazuju rezultati prvog regionalnog istraživanja o tržištu zapošljavanja sprovedenog tokom oktobra u tri susedne zemlje.

 Direktan uticaj krize na život najviše zaposlenih (ili njihovih partnera) osetilo je kroz smanjenje plate ili gubitak posla. U odnosu na susede, u Srbiji se najmanje pribegavalo smanjenju plata kao meri za borbu protiv krize.

Većina misli da kriza još nije prošla...

Kod nas to je osetila jedna trećina ispitanika, u Bosni i Hercegovini 46%, dok je ovaj problem u Hrvatskoj osetilo čak više od polovine ispitanika. Kompanije u regionu su pokušale da prebrode krizu i kroz zamrzavanje novog zapošljavanja (ovu meru su najviše osetili zaposleni u Hrvatskoj, 44%), zamrzavanje plata, smanjenje budžeta pojedinih sektora i manja izdvajanja za edukaciju.

Zaposleni su svesni krize i zbog toga najviše njih ne očekuje u ovoj godini povišicu, ni napredovanje, a postoji strah od gubitka radnog mesta (u Srbiji i Bosni i Hercegovini je taj procenat niži od 40%, dok od ovoga strahuje čak polovina ispitanika iz Hrvatske).
 

Oko četvrtina trenutno nezaposlenih u Srbiji i Hrvatskoj je posao izgubila zbog

Korupcija kao najveći regionalni problem


Kao prepreka prilikom zapošljavanja može se pojaviti korupcija, tj. nepotizam, "veze" i sl“, kažu posetioci iz tri susedne zemlje. Zanimljivo, ispitanici u sve tri zemlje slažu se da je zapošljavanje "preko veze" najčešće u državnim firmama a najmanje izraženo u privatnim kompanijama u domaćem ili stranom vlasništvu. Ovako razmišljaju i studenti, ali i preko 60% nezaposlenih iz Srbije i Hrvatske, i 80% nezaposlenih iz Bosne i Hercegovine.

ekonomske krize, dok je kriza uzrok gubitka posla za oko 14% trenutno nezaposlenih ispitanika iz Bosne i Hercegovine. U sve tri zemlje najveći procenat nezaposlenih posao traži do dve godine, što se poklapa s periodom početka krize.


Uprkos zvaničnim ocenama, učesnici istraživanja smatraju da kriza još nije prošla. U Srbiji najviše zaposlenih misli da će kriza proći za godinu do dve a skoro trećina ih smatra da će njihova poslovna budućnost biti bolja za manje od godinu dana. U Hrvatskoj rezultati pokazuju gotovo isto. Sa druge strane, ispitanici iz Bosne i Hercegovine su, po ovom pitanju, najveći pesimisti. Naime, u 39% ispitanika iz Bosne i Hercegovine smatra da će kriza trajati više od dve godine, a čak 27% ih smatra da se njihova poslovna budućnost neće bitno menjati.


U Srbiji i Bosni je najbolje raditi u državnim firmama, Srbi sami svoje gazde
Kada je reč o vlasništvu kompanije, i zaposleni i nezaposleni ispitanici najmanje žele da rade za kompanije u domaćem vlasništvu.

Tako, svaki treći zaposleni ispitanik iz Bosne i Hercegovine bi želeo bi da radi u kompaniji u državnom vlasništvu dok to isto želi svega jedna petina zaposlenih ispitanika iz Hrvatske. Zanimljivo, u poređenju sa drugim državama, ispitanici u Srbiji su najspremniji za pokretanje sopstvenog posla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online