Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.11.2010.
02:21
AAP A

Profit ne zna za poštenje

U Australiji je primetno nezadovoljstvo građana načinom na koji velike banke podižu profit, i zahtevi za promenom zakonske regulative sve su glasniji. Zahtev da se propisima odredi kada banka može da podiže kamate iznad procenta Banke rezervi podržavaju potrošačke organizacije, sindikat i opozicija, a "pokret" je nastao posle saznanja da je Komonvelt banka odlučila da kamatu na kredite skoro dvostruko uveća u odnosu na procenat nacionalne banke.

Aktivisti "Čojsa" traže kontrolu banaka
 

Federalni ministar trezora Vejn Svon najavio je ovim povodom da će biti razmotrene reforme kojima bi se banke prisilile da budu poštenije. Ali, to je za sada sve. Jer, kako je u četvrtak izjavila prvi ministar Džulija Gilard, i ona je "ljuta na banke", ali to ne znači da će vlada ići tako daleko da donese propise o kamatama. Takav pristup, veli ona, ekonomija je napustila poslednjih 30 godina.

"Desna ruka" laburista, sindikat, međutim, misli drugačije i njegov predsednik Džed Kirni naglašava:
 

- Australijancima je teško da razumeju kako je bankama, koje zajedno prave 21 milijardu dolara profita, potrebno da podižu kamate iznad preporuke Banke rezervi. Treba da imamo neke propise koji će od banaka zahtevati da opravdaju rast kamata.
 

Jeftinije varijante

Majkl Votson, finansijski analitičar "Canstar Cannexa", objašnjava da je korisnicima zajmova često bolje da traže jeftiniju kreditnu varijantu u svojoj banci, nego da plate krupne namete da promene banku. To uključuje i mogućnost da se dobije manja kamata ukoliko se sklopi ugovor o usluzi u paketu kao što je, na primer, zajam sa računom za depozit kod iste banke.

Federalna opozicija je najodlučnija. Ona će, kako je najavljeno, već u ponedeljak izaći s predlogom zakona kojim bi vlast banaka bila ograničena. U ovome, koalicija sada traži podršku nezavisnih i "zelenih" članova parlamenta.
 

Lider opozicije Toni Abot kaže da je korisnicima kredita potrebno više od ljutnje Džulije Gilard i Vejna Svona.
 

- Nije dovoljno od prvog ministra da bude ljut. Građani se suočavaju sa pritiskom troškova života, prete im veće kamate na stambene kredite, oni traže akciju, a ne ljutnju - istakao je Abot.
 

Prema zamisli koalicije, zakon koji će predložiti treba da omogući Komisiji za konkurenciju i potrošače (ACCC) da povede istragu u slučajevima da četiri velike banke ne poštuju tržište.
 

Potrošačka grupa "Čojs" traži da se klijentima banaka omogući da lakše zamene zajmodavca. Za poslednje dve godine, navodi se, korisnici kredita nisu baš iskoristili mogućnost zamene i za nju se opredelilo svega 7,6 odsto Australijanaca. Nekih 78,5 odsto nije čak ni razmišljalo o takvom rešenju, mahom zato što zahteva dosta napora.
Odvojena anketa sa 380 ljudi pokazala je da bi 42 odsto građana razmislilo o zameni zajmodavca ukoliko bi imali uštedu od 2.000 dolara.

Protest aktivista "Čojsa"

 

Potrošačka organizacija "Čojs" započela je kampanju kojom se od Federalne vlade traže mere da se poboljša bankarski odnos prema klijentima. Aktivisti "Čojsa" demonstrirali su prošle nedelje pred bankama vodeći i pse, kao simbol zahteva da vlada kontroliše finansijske institucije (Njatchdog).
 

Ričard Lojd iz "Čojsa" kaže da su banke potcenile nivo ogorčenja društva prema njihovom sektoru.
 

- Danas imamo krizu potrošačkog poverenje u banke. Ono što poručujemo vladi i bankama jeste da ništa ne sme da se ostavi po strani kako bi se našlo rešenje za problem sa bankama u Australiji.
 

U okviru kampanje, "Čojs" planira sastanke potrošača u nizu gradova gde će oni iznositi svoje probleme.

S druge strane, kako stvari sada stoje, troškovi zamene bili bi veći od same uštede. Tako su, recimo, samo državni nameti dva do tri puta veći nego što je razlika između najviše i najniže strandardne varijabilne kamate kod velikih banaka. Zatim, tu je i i takozvani namet na izlazak, ukoliko se zamena vrši u prve četiri godine, pa zatim dažbina za otvaranje novog računa, što iznosi do 1.000 dolara.
 

Konkretna računica kazuje da klijenti kod Komonvelt banke koja je najviše kritikovana ne bi mnogo dobili kada bi se prebacili na konkurentnijeg zajmodavca, uprkos tome što je Komonvelt banka danas na vrhu po visini kamate, pa će rata na kredit od 300.000 dolara biti veća za 88 dolara i iznositi 2.278 dolara. Na isti iznos kredita, poređenja radi, Nacionalna banka Australije uzima 112 dolara mesečno manje od Komonvelta, jer joj je kamata 7,24 odsto. Ako bi korisnik hteo da promeni banku, samo državna vlada uzela bi mu 200 do 300 dolara dažbina.
 

Uz to, velike banke uzimaju i "izlaznu dažbinu" koja je kod ANZ i Komonvelt banke 700, a kod Nacionalne i Vestpaka 900 dolara. Jedino "Sent Džordž", u vlasništvu Vestpaka, ne uzima pomenutu naknadu.
 

Koliko banke uzimaju

ANZ 7,41% $2.199
Komonvelt 7,81% $2.278
NAB 7,24% $2.166
Vestpak 7,51% $2.219
S. Džordž 7,43% $2.203
(Standardna kamata, kredit 300.000, otplata 25 godina)

 

 

Izlazna dažbina prve četiri godine

ANZ $700
Komonvelt $700
NAB $900
S. Džordž /
Vestpak $900

 

 

Otkaz kredita

ANZ $160
Komonvelt $350
NAB $150
S. Xorx $500 (1.000 za paket-sporazum)
Vestpak $250

 

 

Dažbina za novi kredit

ANZ $600
Komonvelt $750
NAB $600
S. Xorx $700
Vestpak $600

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online