Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.10.2010.
16:18
Tanjug A

Nemci štede iz strasti

Svetski dan štednje 30. oktobar izmislili su Amerikanci još 1925. godine s ciljem "Poštujmo svaki cent". Na ovaj slogan posebno su se pozitivno oglasili Nemci štednjom iz strasti, i to praktikuju i dan danas.

Niko to ne radi tako dobro kao Nemci

Nemačke štediše i njihovo ponašanje ispitani su i istraženi kao malo koji drugi i o njima se zna gotovo sve: prosečni Nemac će od 100 evra "na stranu" odložiti barem 11, a najčešće štedi za odmor, kupovinu stana ili kuće, za "crne dane" poput onih ukoliko ostane bez posla, za starost ili pak za školovanje dece.

Najnoviji podaci govore da Nemci trenutno mesečno uštede oko 68 evra, a većina ovaj iznos smatra - premalim. Prema njihovom mišljenju, idealno bi bilo kada bi mogli mesečno da uštede još tri puta toliko, preneo je nemački državni radio "Dojče vele".

Ipak, statistički gledano, svaki stanovnik Nemačke na štednoj knjižici ima oko 59.000 evra. Toliko kao sada, Nemci nisu štedeli u poslednjih 15 godina, a time se upravo oni nalaze na samom vrhu lestvice najboljih štediša na svetu - od njih su trenutno štedljiviji samo Kinezi.

Pored toga, psiholozi su utvrdili da Nemci, za razliku od mnogih drugih koji štede zato što moraju to čine jer jednostavno u tome uživaju.

Oko 22 odsto stanovnika Nemačke, kako pokazuju istraživanja, "rado bi više štedeli, ali im nedostaje snage i discipline". Na pitanje gde misle da bi mogli da potorše manje novaca, na prvom mestu su cigarete, a zatim sledi automobil, odnosno, štednja na gorivu, dok gotovo niko ne želi da štedi na hrani, kao ni na godišnjim odmorima i putovanjima.

Iako su svojom strašću prema ovoj, mnogim narodima stranoj disciplini, uštedeli prošle godine iznos od oko polovine državnog budžeta, ne može se baš reći da ih njihove banke posebno zbog toga nagrađuju.

Nemci veliki deo ušteđenog novca vrlo rado stavljaju na štedne knjižice, iako kamate iznose svega dva odsto. S druge strane, postavlja se pitanje - kome ti isti Nemci ostavljaju svoj novac, odnosno, imovinu?

Iako, statistički gledano, u trenutku napuštanja sveta prosečni stanovnik Nemačke raspolaže sa imovinom vrednom oko 150.000 evra, sledećih 15 godina će tek svaki četvrti od njih imati kome da ostavi svoju imovinu. Naime, zbog izuzetno niskog nataliteta, strastveno ušteđeni novac disciplinovanih Nemaca koji nemaju naslednike, naslediće niko drugi nego - država.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online